Home Фінанси Классифікатор кодів УКТ ЗЕД України 2023

Классифікатор кодів УКТ ЗЕД України 2023

3102
0
коди УКТ ЗЕД України 2019

Належне дотримання податкового законодавства України є гарантією правильного виконання своїх обов’язків, як підприємця, а також законності і прозорості отриманих доходів. Що, в свою чергу, являється запорукою надійного захисту власного бізнесу. Так, подача податкових декларацій являється обов’язковим аспектом будь-якої підприємницької діяльності та вимагає достовірної подачі даних. Щодо кожної з помилок (випадкових чи навмисних) будуть проведені службові розслідування з подальшим прийняттям об’єктивного рішення. Так, важливим етапом складання декларації для підприємців являється вірне визначення діяльності, що для простоти роботи, вказується у універсальних кодах за Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності. Щоб уникнути помилок у поданих документах, слід вивчити коди УКТ ЗЕД України 2023.коди УКТ ЗЕД України 2019

Характеристика кодів

Коди на послуги згідно з УКТ ЗЕДУ каїни 2023 прийнято умовно розділяти на 97 груп товарів, де кожен різновид товару має свій власний цифровий номер. Крім того, індекс одного і того ж товару може різнитися для різних категорій реалізаторів. Тому важливо бути максимально уважним при роботі з Декларацію та співставленням кодів. Коди різняться за кількістю цифр та можуть включати від 4 до 10 чисел.

Серед вказаного переліку товарів вказано такі, що підлягають обов’язковому ліцензуванню та, такі, що не вимагають отримання спеціальних дозволів. Їх відображення у Декларації до податкової дещо різниться. Так товари, що н потребують додаткових дозволів, достатньо використати лише перші чотири цифри коду – спільний індекс. Якщо ж діяльність знаходиться під ліцензією, то необхідно вказувати повну цифру.

Система кодів та їх значення

Як уже було зазначено вище, універсальний довідник кодів УКТ ЗЕД в Україні 2023 передбачає 97 груп товарів, що складаються у 21 розділ. Так, у першому розділі зазначено такі категорії товарів як: живі тварини, м’ясо, риба, молочні продукти, інші продукти тваринного походження.

Другий розділ визначає коди для: живих дерев, овочів, їстівних плодів, кави та чаю, зернових культур, борошняної продукції, продуктів з насіння, рослинних соків та рослинних матеріалів для виготовлення плетених виробів.

У третьому розділі значаться дані про олію тваринного та рослинного походження і жири. Наступний – четвертий розділ – визначає повний список готових харчових продуктів, зокрема: продукти з м’яса та риби, какао, солодка випічка, продукти з овочів, продукти з зерна, напої, відходи харчової промисловості та тютюн.

У п’ятому розділі міститься інформація з кодами щодо мінеральних продуктів. Шостий розділ визначає коди для хімічної промисловості. Так, до даної категорії товарів можна віднести: продукти неорганічної хімії, органічні продукти, фармацевтичні препарати, добрива, дубильні матеріали, ефірні олії, мила, білкові речовин, вибухові речовини, фотографічні товари, інша хімічна продукція.різні групи товарів

Класифікатор кодів УКТ ЗЕД України 2023 у сьомий розділ розподілив вироби з полімерних матеріалів. Восьмий розділ включає дані про вироби зі шкіри. Товари з деревини згруповані у дев’ятому розділі. Усі дані по вироби з целюлози містяться у розділі номер десять.

Розділ № 11 присвячений текстилю, тобто: шовк, вовна, бавовна, трикотажні полотна, сировина-відходи, синтетичні нитки, килими, штапельні волокна, рослинні текстильні волокна, вата, спеціальні тканини, текстильні матеріали, одяг,. Наступний дванадцятий розділ характеризує взуття та головні убори.

Перелік групи товарів № 13 включає вироби із каменю. А розділ чотирнадцятий з єдиною главою характеризує дорогоцінне каміння. УКТ ЗЕД 2023 України з розшифровкою зазначає, що у п’ятнадцятому розділі розмістилися дані про недорогоцінні метали, зокрема: чорні метали, нікель, вироби з чорних металів, цинк, мідь, алюміній, свинець, олово інші недорогоцінні метали, інструменти роботи з металами.

Шістнадцятий розділ визначає коди для електричних машин та механізмів промисловості. Детальні дані по летальні апарати можна знайти у сімнадцятому розділі. Розділ номер 18 вмістив оптичні та фотографічні пристрої.

Усі боєприпаси помістилися у єдину главу. У передостанньому розділі розмістилися усі помислові товари, серед яких меблі та іграшки. Заключний розділ включає в себе дані про твори мистецтва.що перші дві цифри коду – це номер глави, у якій розміщено товар

Що стосується способу відображення та формування кодів, слід зазначити, що перші дві цифри коду – це номер глави, у якій розміщено товар (інформація щодо назв та вмісту глав вказана вище), другі дві цифри – різновид товару даної категорії, решта цифр – персональний номер, що присвоюється підакцизним товарам, а також таким, що знаходяться у найбільшому вжитку. Подаючи звіт щодо здійснення підприємницької діяльності, необхідно вказувати лише перші чотири цифри зі списку кодів. Виключення становить здійснення підакцизної діяльності і реалізація товарів зі спеціальними дозволами.