Home Фінанси Кодекс Закон України про охорону праці 2018

Закон України про охорону праці 2018

360 просмотров
0
Трудовий кодекс

Кожному відомо про те, що являє собою Трудовий кодекс. Але проблема у тому. Що він був прийнятий ще у Радянському Союзі. А тому наразі він зовсім не відповідає нинішнім реаліям. Економічна криза, що панує в Україні, страшна інфляція, а також інші важливі фактори стали причиною того, що виникла потреба у розробці нової редакції Трудового кодексу. Тож варто розглянути те, яким буде кодекс законів про працю в Україні 2018.Трудовий кодекс

Нововведення

Аби розробити Трудовий кодекс, народні депутати наслали до уповноваженого органу більше 1500 тисяч різних пропозицій, які мали певним чином вдосконалити законодавство. Як виявилося, переглянути усі пропозиції було тяжко, а тому було створено спеціальну Робочу групу. Ця група зайнялася переглядом усіх цих пропозицій, а також підготовкою кодексу.

Треба сказати, що закон України про працю 2018 року ставить за мету вдосконалення системи регулювання трудових відносин, що дасть змогу гарантувати громадянам України більш комфортні умови праці. Окрім того, певних змін має зазнати питання трудової дисципліни.

Основною думкою розробників кодексу можна вважати те, що роботодавець та його підлеглі повинні працювати виключно в умовах компромісу, який дійсно задовольняє обидві сторони. Ці сторони повинні обов’язково укладати трудові договори, який буде регламентувати усі можливі види прав та обов’язків, а також регулювати відношення у конфліктних ситуаціях.

Проте нова редакція Трудового кодексу вводить нове поняття – тимчасовий трудовий договір. Цей вид договору буде укладатися на певний строк, який буде попередньо обговорюватися двома сторонами.

Варто також згадати про те, що новий варіант законодавства дозволяє роботодавцю збирати інформацію про кандидата на роботу усіма можливими способами, з усіх можливих джерел. Що стосується профспілок, то віднині такого поняття в кодексі взагалі немає. Однак профспілки нікуди не подінуться, хоча тепер їх роль у трудовому процесі буде дуже маленькою.Нововведення

На цьому нововведення не закінчились. Вони торкнулися й випробувального терміну. Уповноважені особи прийшли до висновку, що випробувальний термін є довготривалим, а тому він буде зменшений до одного місяця. Це буде максимум. Бувають випадки, коли роботодавець все ж вирішує не приймати на роботу працівника. В такому випадку він повинен у письмовому вигляді обґрунтувати своє рішення. Такий документ може використовуватися під час подачі заяви до суду.

До кодексу нарешті отримав нове поняття – «робота в домі». Оплата такої роботи має відбуватися за тим самим принципом, що й звичайна робота в офісі. Якщо будуть відбуватися затримки виплат заробітної плати, то працівник може надати скарги до відповідної інстанції, після чого роботодавець буде оштрафований.

Покарання

Цей розділ також зазнав певних змін. Як і раніше, у Трудовому кодексі зазначаються можливі дисциплінарні стягнення за недбайливе ставлення до роботи, а також за порушення трудової дисципліни. Більш того, на зміну поняттю «догана» прийде поняття «попередження». Згідно з законодавством, роботодавцям буде заборонено звільняти з роботи матерів, діти які молодші шести років. Окрім того, не можна звільняти осіб, які виховують дітей самотужки. Звісно, існують певні винятки. Таким чином, наприклад, таку особу можна звільнити з роботи якщо вона не може виконувати свої прямі обов’язки.

Що гарного для робітників?

Те, чого взагалі ніхто не чекав, запроваджує закон України про охорону праці 2018 – це перерва через спеку. Така особлива та незвична перерва ж нормою для країн Європи.  Таким чином, усі магазини та інші заклади перестають працювати на декілька годин тоді, коли на вулиці найбільша спека.

В новій редакції кодексу зазначається, що людина може припинити виконувати свої службові обов’язки якщо їй затримують заробітну плату. Таким чином, таке положення має певним чином зменшити кількість протестів та мітингів громадян, які невдоволені затримкою зарплат. Кодекс поповнить новий закон України про працюючих пенсіонерів 2018 року, який покликаний полегшити організацію трудового процесу цієї категорії громадян, а також забезпечити їх певні види прав.о гарного для робітників?

Відпустка

Нова редакція збільшить кількість днів відпустки. Тепер вона буде довшою на чотири доби. Роботодавцям забороняється самотужки змінювати дату відпустки працівника. Це дозволяється тільки у випадку згоди робітника. Також у кодексі прописують норми, що стосуються подовжених відпусток, а тому варто обов’язково з ним ознайомитись.

Треба сказати про те, що страховий стаж буде нараховуватись працівнику навіть тоді, коли він не працює та не отримує зарплати, але робоче місце закріплюється за ним. Загалом новий Трудовий кодекс повністю орієнтований на покращення життя громадян України.Відпустка

Previous articleНарахування зарплати у 2018 року
Next articleНайочікуваніши українські фільми 2017-2018 року