Home Фінанси Пенсія Проект пенсійної реформи в Україні 2017

Проект пенсійної реформи в Україні 2017

10 822 просмотров
0
Нова пенсійна реформа

По завершенню трудової діяльності кожен українець має право на отримання допомоги від держави. Протягом багатьох років існували сталі вимоги щодо отримання нарахувань. Восени минулого року стало відомо, що в нового року вступе в силу пенсійна реформа в Україні 2017. Вихід законопроекту, що пояснює зміни до кодексу, датується травнем 2016 року. Міністерство соціальної політики узгодило такий проект із Кабінетом Міністрів. Верховна Рада схвалила деякі введення.

З початку 2017 підвищився пенсійних виплат, що підлягають оподаткуванню. Простіше кажучи, якщо пенсіонер отримує допомогу від держави у розмірі, що становить менше 12.5 тисяч гривень, така пенсія не оподатковуватиметься. Всі, люди, котрі щомісячно отримують більше приведеної фіксованої ставки зобов’язані сплачувати на користь держави 19.5% щомісячно. Такі відрахування складаються з військового збору (1.5%) та податку на доходи (18%).Нова пенсійна реформа

Нова пенсійна реформа 2017 року в Україні передбачає збільшення строків страхового стажу. Отримати виплати від держави можливо за умови наявності такого стажу не менше 16 років. На момент настання пенсійного віку страховий стаж повинен становити 30 років для жінок та на п’ять років більше для чоловіків.

Окрім звичних та очікуваних реформ пропонується ввести принципово нову, яка в народі отримала назву «стаж за гроші». Принципом дії такої є доплата коштів фізичними та юридичними особами на користь страхового стажу громадянина. Наприклад: до виходу на пенсію не вистачає 10 років страхового стажу, нововведення передбачає можливість компенсації страхових відрахувань на користь держави, натомість громадянин зможе спокійно припинити робочу діяльність.

Чим загрожують реформи громадянам

Проект пенсійної реформи в Україні 2017 змушує перевіряти усіх отримувачів соціальних виплат. Зафіксовані випадки, коли недобросовісні громадяни отримували допомогу за підробними документами. До таких випадків відносяться оформлення пенсій та субсидій. Загальна кількість порушників становить близько 250 тисяч. Такі махінації неабияк відбились на бюджеті країни.

Також у проекті розглядалась можлива фіксація пенсійної виплати суддям – не більше 11 тисяч гривень. Проте Конституційним судом ця фіксація відхилена, так само відхилили обмеження по максимальній пенсії для цих службовців. На даний момент пенсію у розмірі трьох «мінімалок» отримують близько 20 тисяч пенсіонерів. У два рази вищу – близько двох тисяч осіб.пенсійне посвідчення і копійки

Досвід Європи вже в Україні

Накопичувальна пенсійна система в Україні з 2017 року та її введення передусім пов’язано з фактом недостачі коштів для соціальних виплат із бюджету країни. Тому нова реформа передбачає накопичення пенсій по-новому: частина нараховуватиметься із податків фізичних осіб, 1/3 пенсії – із накопичувального фонду, та ще 1/3 із приватних страхових фондів.

Усі особи, вік яких на даний момент становить менше ніж 35 років зобов’язані приєднатися до цієї програми. Тих, кому невдовзі виповниться 56, держава не примушуватиме, а лиш запропонує взяти участь у такій програмі. Початкова ставка системи – 2%. Вона збільшуватиметься на 1% кожного року аж до періоду досягнення нею відмітки 7%.

Представники пенсійного фонду України впевнені, що із трьох складових нової пенсії працює лише перша. Також вони запевняють, що ввести другу та третю складові у поточному році не вдасться.

Відмінності між пенсією чоловіків та жінок

Пенсійний вік для жінок в Україні 2017 знову підвищився. В порівнянні з минулим роком – на 6 місяців. На пенсію за досягненням віку підуть жінки, яким у поточному році виповниться 58,5. На три роки раніше зможуть покинути роботу багатодітні матері (у разі, якщо вони мають 5 та більше дітей), жінки-інваліди по зору, а також з порушенням опорного апарату. Працівниці шкідливих підприємств та жінки-захисниці також мають право на достроковий вихід на пенсію.

За найближчі 10 років позначка пенсійного віку для жінок зросте на 5 відміток. Проте держава гарантує підвищення розміру виплат на чверть мінімальної пенсії за кожні понаднормово відпрацьовані півроку.

Зміни в пенсійному законодавстві в 2017 році в Україні торкнуться, в першу чергу, розміру виплати пенсіонерам. Пенсіонери, що працюють отримуватимуть допомогу від держави на 15% менше встановленої. Виключенням є спеціальні категорії, до яких відносяться інваліди війни та їх сім’ї, інваліди 1 та 2 груп. Народні службовці взагалі не отримуватимуть пенсії до моменту повного припинення діяльності. Щоправда, після виходу на спокійне життя пенсіонера вони отримуватимуть дещо вищу плату, а саме 10 мінімальних заробітних плат звичайного громадянина щомісячно. Такі виплати отримають близько 11 тисяч народних служителів.Відмінності між пенсією чоловіків та жінок

Вплив інновацій на отримання пільг

До кінця поточного року стандартна мінімальна пенсія становитиме 1312 гривень. У зв’язку з таким підвищенням планується перегляд розміру знижок на оплату комунальних послуг. Перерахунок розпочнеться після закінчення опалювального сезону. Розмір субсидії для громадян, що не працюють розраховуватиметься від 3248 гривень. Ця сума складається з двох прожиткових мінімумів.

Слід зазначити, що у 2017 році пенсіонери зможуть оформити допомогу у вигляді субсидії на основі доходів за минулий рік. Тому можна зробити висновок, що кардинальні зміни торкнуться пенсіонерів лише в наступному році.бабуся на лавочці

Особливості застосування нової системи

Текст пенсійної реформи в Україні 2017 роз’яснює громадянам порядок нарахування виплат у майбутньому. Нова схема нарахувань дозволить українцям отримувати пенсії в залежності від їх робочого та страхового стажу, а також розміру заробітної плати. Метою введення даної реформи є зміцнення та покращення рівня життя українців.

Навколо проекту реформи виникла маса обурень щодо скорочення державних виплат. Представники Верховної Ради заспокоюють: під скорочення пенсій не попаде жоден громадянин звичайної сфери праці. Тобто ті люди, що отримували пенсію у розмірі прожиткового мінімуму, й надалі її отримуватимуть. Під скорочення підпадуть люди зі спеціальною пенсією та пенсіонери, що працюють.бабусі розмовляють

Previous articleПідвищення зарплати суддям 2017
Next articleЯкого числа день бабака в 2023 році в Україні?