Home Новини Грошова оцінка землі на 2018 рік

Грошова оцінка землі на 2018 рік

1 109 просмотров
0
Докладніше про види оцінки

Відколи розмова ведеться про стягнення, головним суб’єктом котрих є земля, то нормативна грошова оцінка – це найголовніше з усього, про що згадують експерти. Це такий особливий процес, який покликаний обґрунтувати розмір виплат за земельні ділянки. Нормативно грошова оцінка землі на 2018 рік – це дуже важливе явище, про яке треба знати кожен платник податків.

Сьогодні грошова оцінка – це термін, з котрим стикається майже кожна доросла людина. Зазвичай це відбувається тоді, коли людина купує землю, отримує її у спадок. Але якщо ви ще зустрічалися з цим явищем, то краще ознайомтеся з цією темою поближче, яким чином це робиться та навіщо, бо в майбутньому ви в будь-якому випадку зустрінетеся з цим явищем.

Але якщо говорити про фахівців, то ці люди чують про це поняття щодня. Кожен фахівець знає, що в законодавчих документах країни описується не один вид землі. Це означає, що існує й не один вид оцінки, а тому можна зробити висновок, що вони відрізняються між собою.

Взагалі оцінка треба для того щоб урегулювати рівень виплат та використовувати ділянку землі за призначенням. По завершенню оцінки цієї процедури всі виплати за землю, які доведеться здійснювати в майбутньому, будуть дійсно відповідати власності. Більш того, показники, отримані після оцінки, є фундаментальною основою для розрахунку ставки великої кількості різних платежів. При виконанні оцінки зовсім не має значення те, який вид власності має ділянка землі. Аби приступити до проведення заходу потрібно мати особливу постанову або згоду. грошова оцінка землі

Чи одноразово треба проводити процедуру?

Ні, оцінка має виконуватися неодноразово. Все залежить від того, яке призначення має ділянка та її місяця розташування. Таким чином, наприклад, якщо земля має винятково сільськогосподарське використання та розташовується не в населених, то в такому випадку оцінку треба проводити щонайменше один раз на п’ять років. Хоча б один раз у десятиліття необхідно виконувати оцінку для землі, що розташовується в межі населеного пункту та використовується в будь-яких інших цілях.

Аби оцінити свою землю, вам треба зібрати певні документи. Грошова оцінка землі на 2018 рік потребує наступні папери:

  • основним документом є свідоцтво, яке підтверджує, що ви дійсно є власником даної земельної ділянки;
  • дуже важливою є копія документа, що визначає право на володіння;
  • потрібно взяти витяги з реєстру речових справ, що стосуються саме нерухомості;
  • треба зробити та взяти з собою копії усіх сторінок вашого паспорта, а також копію ідентифікаційного номера;
  • юридичним представникам треба на додаток обов’язково володіти документами про державну реєстрацію, а також мати довідки від органу статистики.Чи одноразово треба проводити процедуру?

Види оцінки

Земельний кодекс держави зазначає, що варто розрізняти два типи грошової оцінки землі: експертна оцінка та нормативна оцінка. Остання проводиться з метою уточнення розміру стягнення за земельні ділянки, від якого залежить плата за землю в 2018 році в Україні. Експертна оцінка зазвичай використовується під час укладання всіх можливих різновидів угод, що мають відношення до земельних володінь.

Існує ряд постанов, які безпосередньо впливають на процедуру оцінки та розділяють її на декілька видів. Отже, з оглядкою на мету та методи виконання оцінки землі є такі її види:

  • бонітування – це характеристика якості ґрунту на визначених ділянках;
  • економічна оцінка, яка являє собою характеристику природних ресурсів та виду виробництва;
  • грошова оцінка землі.Види оцінки

Докладніше про види оцінки

Варто почати з бонітування. Цей процес має особливе призначення, адже дозволяє зібрати всі необхідні дані про якість землі, зокрема про екологічний стан ґрунту. Найчастіше бонітування робиться сільськогосподарськими організаціями та підприємствами щоб дізнатися екологічний стан земельної ділянки, а також провести економічну оцінку землі.

Економічна оцінка також є важливою, бо дані, які отримуються під час її проведення, є основою для виконання процедури нормативної оцінки земельної власності. Більш того, без неї неможливо правильно аналізувати те, чи дійсно ефективно використовується земельна ділянка у порівнянні з іншою землею. Також економічна оцінка є обов’язковою умовою для визначення економічної придатності землі.

Не дивлячись на важливість попередніх варіантів,  грошова оцінка використовує найчастіше, тому є більш важливою потрібною. Річ в тім, що саме за допомогою неї регулюється розмір земельного податку. Також цю оцінку використовують аби визначити рівень різних видів мита, величину того, якою буде орендна плата за землю у 2018 році. Цей вид оцінки не обмежується декількома прикладами, адже він постійно використовується багатьма сферами, навіть при розробці певних механізмів та реформ.

Існує купа різних випадків, коли виникає потреба в проведенні оцінки, але серед них треба виділити декілька найголовніших. Отже, зазвичай нормативний тип упроваджується якщо:

  • виникає потреба в розрахунку розміру земельного податку;
  • коли треба уточнити розмір орендної плати за землю, яка належить комунальним організаціям чи є державною власністю;
  • при розрахунку розміру мита у випадку зміни власника земельної ділянки;
  • коли відбувається процес створення програм, що закликають до розумного використання та охорони землі;
  • якщо відбувається відчуження великої частки землі, яка є власністю держави чи комунального підприємства з метою побудови створення на ділянці спортивних комплексів чи будівель рекреаційного призначення.Докладніше про види оцінки

Експертний вид оцінки зазвичай використовується коли виникає потреба в:

  • виконанні процедури відчуження чи страхування земельної ділянки, що являється частиною державної власності чи комунального підприємства. Різниця полягає в тому, що мета відчуження не має значення;
  • якщо трапляється застава земельної ділянки;
  • якщо з’являється необхідність в оцінці розміру інвестиції у втілення в життя проектів, які мають безпосереднє відношення до землі;
  • коли відбувається визначення цінності земельних ділянок багатьох типів підприємств;
  • якщо є необхідність в оцінці землі після завершення діяльності певної організації чи підприємства;
  • коли треба оцінити коштовність землі через припинення діяльності організацій та підприємств;
  • коли відбувається оцінка землі, що знаходить у спільних володіннях та однієї зі співвласників виступає саме держава;
  • якщо виникає необхідність в виявленні коштовності землі, а також права на користування нею у бухгалтерському обліку відповідно до законів України;
  • якщо процедура передбачена судовою постановою;
  • якщо власники ділянки хочуть визначити величину збитків. Це можливо за умови, коли  існує відповідний пункт в чинних постановах.

Насправді чітке розуміння того, навіщо потрібен кожний вид оцінки та коли його треба використовувати допомагає уникнути великої кількості проблемних ситуацій та зберегти власний час. Бувають випадки, коли процедура оцінки відбувається без належних на те обставин, але це може бути тільки якщо обидві сторони згодні на це. Окрім того, оцінка має виконуватися лише висококваліфікованими спеціалістами, бо тільки вони мають особливі знання у відповідній сфері, що зазвичай підтверджуються спеціальними сертифікатами.

Індексація земельних ділянок

Це питання обговорювалось вже досить давно. Цього разу індексація землі в 2018 році стала обговорюватися більш серйозно. Наразі в законодавстві прописані індекси споживчих цін, що в першу чергу використовуються задля для розрахунку коефіцієнта індексації грошової оцінки землі. Ділянки, що використовуються за сільськогосподарським призначенням, індекс становить 1. А для усіх інших видів землі він складає 1,06.

Варто знати, що використання цього індексу дуже сильно залежить від того, коли відбувалася оцінка земельної ділянки. Через це операції над показниками можуть виконуватися різним чином. Також варто зазначити, що тогорічна інфляція певним чином впливає на результат процедури. Таким чином коефіцієнт індексації землі на 2018 рік можна вираховувати навіть не згадуючи про цінові показники минулих років.

Стягнення за землю

Треба згадати й про земельний податок. Це стягнення є найважливішим для всіх власників земельної ділянки, бо воно ж основним. Також цей платіж мають виплачувати ті особи, які тимчасово використовують землю або просто орендують ділянку.

Це стягнення, як зазначалося вище, регулюється проведенням оцінки. Згідно з цим положенням, для землі, до якої вже застосовувалася процедура оцінки, стягнення треба сплачувати у розмірі одного відсотка від самої оцінки. Проте, звісно, є винятки. В деяких випадках величина податку може досягати трьох відсотків.

Згідно з чинними положеннями, про податок на землю в 2018 році мають право забути наступні особи:

  • інваліди всіх груп;
  • багатодітні сім’ї;
  • пенсіонери, відповідно до віку, встановленого чинним законодавством;
  • ветерани;
  • люди, які є постраждалими внаслідок Чорнобильської аварії.Стягнення за землю

Більш того, наразі від сплати стягнення землю, згідно з нещодавніми нововведеннями, можуть бути звільнені декілька категорій державних та комунальних закладів. Також було зроблено зміни, що стосуються розміру орендної плати. Після змін вона не може бути меншою за величину податку на землю.

Поки це вся необхідна інформація, що може поглибити ваші знання про нормативно грошову оцінку землі, податок на земельні ділянки та про те, як відбувається індексація грошової оцінки землі в 2018 році. Треба зазначити, що уповноважені органи розробляють новий пакет змін, які стосуватимуться більш глибокої видозміни системи грошової оцінки, а тому треба пильно стежити за новинами, щоб не пропустити оприлюднення цієї важливої інформації.

Previous articleЗміни податкового кодексу України на 2018 рік
Next articleНарахування зарплати у 2018 року