Home Новини Калькулятор розмитнення автомобіля в Україні в 2017 році

Калькулятор розмитнення автомобіля в Україні в 2017 році

4094
0
розмитнення авто в Україні

Перед багатьма автолюбителями постає питання розмитнення авто в Україні у 2017 році, калькулятор для підрахунку вартості розмитнення буде досить доречним. При розробці калькулятора варто приділити увагу, в першу чергу, тим транспортним засобам, які ввозяться на територію України із-закордону найчастіше. До них слід віднести:

  1. Легкові автомобілі.
  2. Мотоцикли.
  3. Вантажівки.
  4. Автобуси.

розмитнення авто в Україні

Мабуть, всі знають про те, що при перетині українського кордону іноземним транспортним засобом, його хазяїн повинен сплатити певну суму коштів за розмитнення. Звичайно, економічна ситуація, що склалась в нашій країні, провокує автолюбителів до того, аби вони купляли транспортні засоби не на території України, а за її межами, оскільки в країнах Європи, наприклад, ціни на ТЗ значно нижчі, ніж у нас. Проте, ця колосальна різниця в ціні майже повністю компенсується різними податками, які є обов’язковими до сплати при перетині кордону. Звісно, це не може не викликати негативних емоцій та відгуків збоку українців. І не зовсім зрозуміло, що саме викликає більше негативу: високі ставки податків, які необхідно сплачувати, чи незрозумілість нарахування цих сам ставок. Непрозорість принципів, за якими розраховують ставки податків, вносить суттєву неясність.

Згідно закону України про автомобільний транспорт 2017, дотримання законодавчих норм України з боку перевізників відповідає центральний орган виконавчої вади, який  той же час займається формування та реалізацією митної та податкової політики держави. Це положення діяло і раніше.

За що платити?

Варто уточнити, за шо саме доведеться платити, намагаючись ввезти транспортній засіб із закордону. Отже, перевізнику доведеться оплатити:

  1. Ввізне мито.
  2. Акциз.
  3. ПДВ.

Ввізне мито

Під ввізним митом слід розуміти мито, нараховане на товари, які ввозяться в Україну. Воно є диференційованим, тобто до можуть бути застосовані різні ставки, які визначаються «Митним тарифом України» і відрізняються виходячи із типу ТЗ. Середня ставка на більшу частину транспортних засобів, якs ввозяться в Україну, складає приблизно 10% від суми митної вартості. Мито на ввезення автобусів, які здатні перевозити понад 10 чоловік, а двигун – понад 5л, складає 20%. За ввезення транспортного засобу, що має електричний двигун, податок складає 8% від митної вартості ТЗ. 6% від митної вартості доведеться сплатити за перевезення нового легкового автомобіля, об’єм двигуна якого складає понад 3л.

Відразу треба уточнити, що таке митна вартість товарів, які перетинають митний кордон України. Базою при формуванні митної вартість товарів є їх ціна, яка може підлягати сплаті або бути уже сплаченою. Крім того, до митної вартості товару відносять витрати, що не увійшли до рахунку фактури, а саме:

  1. Брокерські та комісіонерські.
  2. Витрати на навантаження, транспортування тощо.

Акцизний збір та ПДВ

Розтаможка автомобіля в 2017 році передбачає сплату акцизу. Акцизний податок не однаково для окремих транспортних засобів. Знову ж таки, найчастіше сума податку залежить від типу палива, віку транспортного засобу, а також від потужності та об’єму двигуна ТЗ. В Україні у 2014 році акцизний збір на ввезення нових ТЗ зріс в два рази, а ще через рік був піднятий акцизний збір на ввезення легкові автомобілі.

розмитнення авто

Проте, 1-го серпня 2016 року акцизний збір на імпорт машин, які були у вживанні, значно зменшився. У відповідності із чинним українським законодавством, величина акцизного збору за розмитнення автомобіля в Україні в 2017 році буде складати набагато менше. Наприклад, акцизний збір на автомобілі з бензиновим двигуном потужністю до 1 л складає 0,102 євро в розрахунку на 1 куб. см, в той час, як раніше діяв акцизний збір розміром 1,094 євро. Якщо потужність двигуна автомобіля находиться в діапазоні від 1 до 1,5 л, то акциз складає 0,063 євро, а раніше було 1,367 євро. 2,213 євро акцизу потрібно було раніше сплатити за автомобіль з бензиновим двигуном об’ємом від 2,2 до 3л, зараз – 0,276 євро. Змінено ставки акцизу і для автомобілем, які були у вживанні, та мають дизельний двигун:

  1. Двигун потужністю до 1,5л – 0,103 євро проти 1,367 євро.
  2. Двигун потужністю 1,5-2,5л – 0,327 євро проти 1,923 євро.
  3. Двигун потужністю більше 2,5л – 2,209 євро проти 2,779 євро.

До речі, дата випуску автомобіля повинен бути не раніше 1 січня 2010 року. Також забороняється ввезення транспортного засобу з території країни, що визнана окупантом. Щодо ПДВ, то його ставка складає 20% від загальної суми акцизного податку та митної вартості транспортного засобу.

Можливе скасування розмитнення автомобілів

Є ряд розмов про можливе повне скасування розмитнення авто в Україні в 2017 році. Перші кроки щодо скасування розмитнення транспортних засобів були зроблені ще 7 років тому, коли громадяни України підписали електронну петицію, яка була розглянута Президентом. Однак, реакція голови держави була негативна. Попри це, позитивні зрушення все-таки відбулись. Уряд пішов на зустріч та знизив акцизи, скасував спеціальне мето, спрощуючи процедуру розмитнення транспортних засобів при їх ввезені в Україну, що значно спростило життя українських автовласників.

Проте, чекати повного скасування податків при розмитненні ТЗ не слід. Більше того, не варто чекати, що урядом будуть зроблені чергові кроки щодо спрощення процедури розмитнення. Можливо, будуть прийняти певні поправки щодо існуючих законів, що стосуються автомобільного транспорту. Наприклад зміни закону України «Про автомобільні дороги» 2017 року виглядають можливими.

Скасовані податки

Варто уточнити податки, які не потрібно більше сплачувати, щоб розмитнити авто в Україні у 2017 році. Це наступні податки:

  1. Імпортний збір.
  2. Утилізаційний збір.
  3. Спеціальне мито.

Раніше потрібно було сплачувати спеціальне мито, величина якого також залежала від потужності двигуна транспортного засобу. Наприклад, за авто з бензиновим двигуном, якщо об’єм складав від 1 до 1,5 л, митна ставка становила 6,46%, для транспортних засобів з бензиновим двигуном об’ємом 1,5-2,2 л ставка спецмита складала 12,95%.

Щодо імпортного збору, то він складав 5% від митної вартості транспортного засобу. Ставки утилізаційного збору складали 5,5 тис. грн. та 11 тис. грн. для легкових та вантажних автомобілів відповідно. І зауважимо, що виходячи із типу двигуна, віку та ваги транспортного засобу ставка утилізаційного збору зростала на основі коефіцієнтів, які були визначені чинним законодавством.

Також був скасований збір при першій реєстрації ТЗ в ДАІ, але слід пам’ятати, що при покупці легкового автомобіля, вік якого не перевищує 5 років, а потужність двигуна складає 3 л, необхідно сплатити транспортний податок у розмірі 25 тисяч гривень.

Зміни у законодавстві

Згідно Закону України про розмитнення автомобілів в 2017 році процес розмитнення транспортного засобу набуде деяких змін. Як ми відмітили раніше, в 2017 році не буде діяти імпортний збір у розмірі п’яти відсотків на товари промисловості (до яких відносять і транспортні засоби), що митний кордон нашої країни. Таким чином, завдяки відсутності необхідності у сплаті податку на ввезення, вартість розмитнення транспортного засобу в цьому році зменшиться. Також варто відмітити, що скасування ввізного мита буде стосуватися не лише транспортних засобів, але й всіх супутніх товарів автомобільної промисловості, наприклад, шин, запасних частин тощо. До 2018 року будуть діяти зміни щодо розмитнення електромобілів. Суть змін полягає у встановленні нульового ввізного мита. Причиною цьому є необхідність оновити український автопарк.

Таке зменшення податків було умовлене тим, що українці в намаганнях зекономити шукають нелегальні способи імпортувати транспортний засіб з іншої держави. А при суттєвому зменшенні податків на ввезення автомобілів українці зможуть їх розмитнювати на легальних засадах.

На перший погляд може здаватися, що ситуація при розмитненні авто в 2017 році стане більш сприятливою для громадян України. Проте це не зовсім так. Так, правила розмитнення в певній мірі змінено на користь автовласників. Однак існують певні нюанси. Наприклад, згідно нового закону ввозити на територію України транспортні засоби, вік яких перевищує 5 років, заборонено. Зрозуміло, що вартість таких автомобілів висока. І тому купівельна спроможність жителів України зменшується.

Крім того, у зв’язку з євроінтеграційними процесами, в Україні був прийнятий стандарт Євро-5. Його суть полягає у зменшенні шкідливого випливу на довкілля. Всі транспортні засоби, які не відповідають даному стандартну, повинні бути переобладнані. Думки експертів збігаються в тому, що відтепер ціни на автомобілі, вік яких перевалив за 5 років, та які не відповідають стандарту Євро-5, впадуть. В той же час вартість переобладнаних транспортних засобів зросте і таке зростання цін не завжди буде виправданим. Наступним моментом, який не можна назвати позитивним, є той факт, що європейські продавці теж відреагували на ліквідацію акцизного збору при імпорті транспортних засобів, які були у використанні, піднявши ціни на транспортні засоби в середньому на 500 – 1000 євро.

авто різного кольору

Отже, щоб точніше знати суму податків, треба використовувати  калькулятор розмитнення автомобіля в Україні 2017 року. Це дасть можливість точно розрахувати суму податків, необхідну сплатити при ввезені транспортного засобу на митну територію нашої держави. Щоб розрахувати загальну вартість всі податків необхідно приймати до уваги вартість авто закордоном, тип та потужність двигуна, а також вік ТЗ з моменту випуску.