Home Новини Коли буде амністія в 2018 році в Україні?

Коли буде амністія в 2018 році в Україні?

2797
0
уже бывшие...

Амністія завжди  не була надто популярною серед звичайних українців, адже багато хто вважає, що злочинці не повинні виходити на свободу. Бувають ситуації, коли під амністію підпадають в’язні, що скоїли злочин великого рівня тяжкості, в результаті чого вони можуть продовжувати жити серед законослухняних громадян. Свіжі новини про амністію в Україні 2018 стали з’являтися в українських ЗМІ після того, як стало відомо про введення поправок до чинного Кримінального кодексу України.  Амністія

Хто може скористатися правом на амністію?

Після внесення поправок в чинне кримінальне законодавство на амністію тепер можуть претендувати учасники АТО. Та варто зазначити, що вийти із в’язниці можуть лише ті злочинці, які скоїли злочини легкої тяжкості. Таке рішення було прийнято депутатами після обговорення усіх деталей нового законопроекту.

Слід пам’ятати, що Україна – це соціальна держава, тому законодавство країни в першу чергу направлено на захист найбільш вразливих категорій населення. Повний список ситуацій, коли буде амністія в 2018 році в Україні, визначається Кримінальним кодексом України. Нижче вказаний повний перелік осіб, які завдяки амністії можуть вийти на свободу:

  • українці, що скоїли легкі правопорушення, та не загрожують суспільній безпеці;
  • в’язні, у яких після проходження медичної експертизи були виявлені тяжкі захворювання, в результаті чого вони більше не будуть загрожувати іншим громадянам;
  • в’язні з задовільною поведінкою, що відбули більшість свого терміну;
  • злочинці, яким же не виповнилося 18-ть років (за виключенням тих громадян, які скоїли злочин високого ступеня тяжкості);
  • злочинці, що мають дітей з обмеженими фізичними можливостями, які молодше 18-ти років.
  • в’язні, яким за результатами проходження медико-санітарної експертизи було присвоєно групу інвалідності;
  • воїни АТО, які захищали незалежність України;
  • особи, у яких був виявлений туберкульоз, СНІД.

Важливо відзначити, що під амністію не підпадають корупціонери, оскільки таке злодіяння вважається злочином проти України. Також ще раз варто наголосити на тому, що за тяжкі злочини доведеться відбувати повноцінне покарання. Закон Савченко, згідно з яким один день у СІЗО (слідчому ізоляторі) прирівнювався двом дням у в’язниці, давав можливість правопорушникам вийти на свободу раніше, що також є формою амністію, при цьому на волю вийшло багато одіозних особистостей, котрих звинувачували в особливо тяжких злочинах. Та буквально у попередньому році, відреагувавши на шквал критики, народні депутати цей закон відмінили. Таким чином, «скринька Пандори», яку відкрили в 2015-му році, стала закритою, але таке поняття як «амністія» в українському Кримінальному кодексі все ще залишається.Хто може скористатися правом на амністію?

У яких випадках воїни АТО не підпадають під амністію?

Для учасників антитерористичної організації зберігається загальне правило – амністія в Україні 2018 р. є неможливою, якщо громадянин скоїв тяжкий злочин (вбивство, грабіж і т.д.). Нижче представлені конкретній ситуації, коли воїн буде продовжувати відбувати своє покарання у слідчому ізоляторі або у в’язниці, незалежно від його статусу:

  1. На території проведення АТО була вкрадена велика суму грошей (конкретна сума визначається Кримінальним кодексом України).
  2. Особа співпрацювала з контрабандистами для нелегального транспортування товарів, зловживаючи своїм статусом бійця АТО.  
  3. Особа вкрала автомобіль та значно пошкодила його під час експлуатації;
  4. Воїн АТО порушив правила воєнного часу.
  5. Учасник антитерористичної організації займався незаконною реалізацією зброїв, що може завдати шкоди великій кількості людей. Також забороняється переховувати таку зброю у себе без отримання відповідного дозволу.    У яких випадках воїни АТО не підпадають під амністію?

Злочини, що унеможливлюють амністію

Амністія 2018 в Україні по кримінальних справах не може надаватися у наступних випадках:

  1. Особа має відбувати довічне ув’язнення.
  2. Повторне ув’язненні (у такому випадку особу не можуть звільнити навіть у тому разі, якщо мова йде про правопорушення середнього ступеня тяжкості).
  3. Терористи, які діяли проти України (у тому числі сепаратисти, які були засуджені за антиукраїнську риторику).
  4. Особи, що загрожують національній безпеці.
  5. Злочинець, який скоїв вбивство двох (або більше) осіб. *Варто зазначити, що в такому випадку немає різниці, чи були скоєні ці злочини навмисно.   
  6. Громадяни, які в результаті проведення слідства були визнані винуватцями ДТП, яке призвело до загибелі двох і більше осіб.
  7. Злочинці, які намагаються скористатися правом на амністію вдруге.      
  8. Якщо особа відбуває тюремне покарання за вбивство високого рівня жорстокості (тортури, незаконне утримування).
  9. Громадяни, що займались торгівлею людьми і насильницьким донорством. *Якщо, наприклад, йде мова про продаж крові, то він буде законним лише у тому випадку, якщо буде складатися відповідна угода купівлі-продажу.

Таким чином, усі категорії громадян, що були перечисленні вище, будуть перебувати у місцях позбавлення волі до кінця терміну їх ув’язнення. Після відміни закону Савченко дострокове звільнення таких злочинців є безкоштовним.

Як амністовують громадян у 2018 році?

Амністія у новому році проходить згідно з поправками до кримінального законодавства, що були внесені 7-го липня 2016 року. За внесення коректив до Кримінального кодексу віддали свої голоси 256 депутатів. Надати амністію в’язням також може і президент, при цьому йому не потрібно узгоджувати його дії з ВРУ. За словами депутатів, що виступали за нові правила для амністування, реформування допоможе тим бійцям антитерористичної операції, які пішли захищати країну відразу після Майдану, при цьому у них були відсутні потрібні папери для підтвердження реєстрації.

Нові поправка, які були внесені в закон України про амністію 2018, вже встигли розкритикувати експерти, оскільки в дійсній редакції не вказано, хто саме може вважатися «учасником АТО». Із-за того, що немає чіткого визначення цього терміну, учасником антитерористичної операції можуть вважатися у ті, хто воює на стороні ворогуючих республік на стороні сепаратистів і виступає проти інтересів України.

Були і прихильники внесення таких змін в кримінальне законодавство. Деякі експерти впевнені, що право на амністію для учасників АТО (а саме це було головне нововведення) повинне було бути введене ще декілька років тому назад, але для цього потрібно пристосуватися до сьогоднішніх реалій. Важливо розробити механізм, який би давав змогу чітко визначати, кого можна вважати бійцем АТО. Недосить точні визначення можуть призвести до того, що на свободу вийде зрадник.уже бывшие...

Також багато хто побоюється, що після введення амністії підвищиться рівень злочинності в зоні проведення антитерористичної операції. Очевидно, що далеко не усі бійці добросовісно виконуються свої обов’язки, тому деякі з них зможуть відчути, що будь-яке правопорушення їм зійде з рук тільки з тієї причини, що вони є учасниками АТО. Серед тих бійців, що уже відбувають покарання за гратами, є особи, також є особи, що заслуговують покарання, тому усі такі ситуації потрібно враховувати.

Отже, нардепи рухають у правильному напрямку, але над законопроектом потрібно провести ґрунтовну роботу, щоб виправити усі помилки перед тим, коли вступить амністія в Україні 2018.