Home Новини Кубок України з футболу 2017-2018

Кубок України з футболу 2017-2018

68 просмотров
0
Кубок України

Кубок України – це змагання, що щороку проводиться українською футбольною лігою. Цей спортивний турнір проходить ще з 1992 (всього рік після того, як Україна стала незалежною). Кубок України з футболу 2017-2018 стане першим національним футбольним чемпіонатом, який буде проходити під курівництвом Української футбольної федерації.Кубок України

Загальні відомості

Раніше українські команди змагалися за Кубок УРСР, який існував ще в 1938 року, та проблема була в тому, що в ньому могли брати участь лише представники нижчої ліги. Таким чином, мови про розвиток професійного українського футболу на той час не було. Та уже в 1992 році, коли Україна нарешті вийшла зі складу Радянського Союзу, футбол в Україні став стрімко розвиватися, а в турнірі мали змогу приймати усі українські професійні клуби.

Переможець кубка отримає право прийняти участь у європейському турнірі (Ліга Європи). Перед початком наступного сезону команди також змагаються за так званий «Суперкубок». Найбільш титулованими клубами вважають донецький «Шахтар» та київський «Дніпро». Чинним власником цього трофею є донецький «Шахтар», який лише недавно завоював його.Раніше українські команди змагалися за Кубок УРСР

Форма проведення турніру

Розіграш головного трофею базується на системі плей-офф (тобто відбувається гра на видування). Пари визначаються методом жеребкування, яке проводиться повторно перед початком кожного етапу турніру. За допомогою жеребкування також дізнаються, хто буде господарем гри.

Всього між кожною командою проводиться лише один матч, але при рівній кількості голів можливо призначення пенальті. Всього в історії української ліги всього дві гри гралися в два етапи. В 2009 після нічиї виникла потреба в переграванні матчу. До речі, 15-те травня 2009 року є єдиним випадком, коли повторно перегравали матч в рамках Кубку України. Тоді переможцем виявилася полтавська команда «Ворскла», а «срібним» призером залишився харківський «Металіст».

Всього звичайний турнір складається з семи етапів:

  • 2 підготовчі етапи;  
  • 3 стандартні етапи;
  • півфінал;
  • фінал.

Команди, що пройшли відбірковий тур, потрапляють до 1/16 турніру, 1/8 турніру і ¼  турніру. Далі наступає півфінал, в якому приймає участь чотири кращі команди, після чого наступає фінал, дата якого вже заздалегідь є відомою. До речі, всі дані про час проведення стають відомими що до проведення жеребкування.

Час проведення

Як правило, Кубок України по футболу 2017-2018 починається наприкінці липня, а у наступному місяці уже проходить другий етап. 3-й етап проводиться ближче до кінці вересня, а 4-й до кінця жовтня. Що стосується чвертьфіналу, то вони у більшості випадків проходять уже на початку весни, а фінал проводиться уже наприкінці травня.

Прем’єр-ліга та УЄФА

Цікаво, що раніше приймати участь у лізі УЄФА могла та команда, яка поступилася команді, що завоювала Кубок України. Однак в 2016 році правила європейською комісією були змінені правила, тому тепер автоматично кваліфікується для участі у Лізі чемпіонів лише та команда, яка зайняла перше місце.   

   Жеребкування

Жеребкування щорічно проводиться наступним чином: довірені особи виймають кульки з номерами (кожен номер присвоєний певній команді). Дві кульки означають дві команди, що будуть приймати участь у розіграші. Жеребкування – це урочистий процес, на якому присутні багато вельмишановних представників футбольних клубів, тому його зазвичай транслюють не тільки спортивні телеканали, але і деякі національні канали, приваблюючи велику аудиторію вболівальників.

Цікаво, що іноді на початкових етапах турніру доводиться перетинатися достатньо сильними командами. Наприклад, в 2012 році багато уваги привернула новина про те, що донецький «Шахтар» вибив з турніру київське «Динамо» в 1/16. Таким чином «Шахтар» забезпечив собі гарантовану перемогу у фіналі, адже вони позбавились від головного суперника.

До речі, станом на 2018 рік уже нараховується 10 фіналів, коли зустрічалися ці дві команди, при цьому у більшій кількості випадків удача була на стороні «Шахтера». Ці дані враховують жеребкування Кубка України 2017-2018.  У головному футбольному турнірі України...

Хто може приймати участь у турнірі?

У головному футбольному турнірі України мають право приймати участь усі клуби Прем’єр-ліги, а також першої та другої ліги. Єдиним виключенням є команда, що є резервом головної команди (наприклад, Динамо-2) – такі так звані фарм-клуби до участі не допускаються.

         Місце проведення матчів

Матч у більшості проводиться на домашньому стадіоні клуба (не виключенням є і кубок України з футболу 2018). Як уже було сказано вище, господар конкретного матчу визначається за жеребкуванням (виключенням є лише фінальний матч). Та в тих ситуаціях, коли один із клубів провів більше домашній матчів, то господарем призначається та команда, що провела меншу кількість матчів.

Що стосується фінального матчу то до 2006 року він постійно проводився на стадіоні НСК «Олімпійський» (головному стадіоні країни, який може вмістити більше 50-ти тисяч глядачів). Уже з сезону 2006/2007 року команди проводять фінальний матч на «нейтральній території». Під «нейтральною територією» мається на увазі не будь-який стадіон України, а головні стадіони міст команд-півфіналістів. Наприклад, в 2014 фінальний матч проводився в Полтаві.  Хто може приймати участь у турнірі?

Нагороди

Після проведення фіналу клуб, який переміг, отримує трофей «Кубок України». Команда-переможець зберігає статус володаря цього трофею до фіналу наступного року.

Дизайн кубку змінювався всього один раз – в 2000 році. Станом на 2018 рік команди все ще змагаються за трофей зразка 2000-го року. Першою командою, яка отримала оновлений трофей, став «Шахтар».

Новий турнір

4 серпня 2017 року стали відомі результати жеребкування попереднього етапу. Жеребкування відбулося у Будинку футболу. Про те, хто стане новий власником почесного кубку, стане відомо уже в травні 2018-го року, стадіон, на якому буде проходити фінал кубка України 2018, вже буде оголошеним через декілька тижнів після проведення півфіналу.стадіон

Previous articleСайт для бухгалтерів бюджетних установ України в 2022 році
Next articleДень батька в Україні в 2022 році