Home Новини Напрямки медичної реформа в Україні 2019

Напрямки медичної реформа в Україні 2019

1656
0
Зміни первинного рівня

Ще в 2017-му році розпочалось активне реформування медичної системи. Розрахована така на 3 роки. І, хоча введення тих чи інших правил обмежується часовим періодом, на практиці усе значно затягується. Тому доречно вказати усі новинки медичної реформи, котрі будуть впроваджуватись вже наступного року.активне реформування медичної системи

Зміни первинного рівня

Аналогічно, як і в європейських країнах, реформа медицини в Україні розпочинається із первинного рівня. Зміни почали впроваджуватись в 2017-2018-х роках, однак остаточно запрацювати програми повинні в 2019-му. Варто вказати на 7 основних проектів, що будуть реалізовуватись на первинному рівні.

  1. “Доступні ліки”. Держава закуповує та видає хворим (за рецептом лікаря) 47 медичних препаратів абсолютно безкоштовно та ще 239 препаратів із суттєвою знижкою. Призначені такі здебільшого для лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та цукрового діабету.
  2. E-Health. Для більш швидкого обслуговування пацієнтів та кращого контролю за виписаними медичними препаратами, усі дані про пацієнта, його історію хвороби, звернення до лікаря, результати аналізів тощо переводять із паперового формату в електронний. До електронної системи вже встигло приєднатись понад 1 тисяча медичних закладів України. В 2019-му році усі амбулаторні картки громадян країни будуть в електронній медичній системі.
  3. “Поліклініка без черг”. Ще один корисний електронний сервіс. Потребуючи огляду чи консультації спеціаліста, пацієнт може через інтернет записатись на конкретний день та час прийому.
  4. Приписна кампанія. Кожен громадянин країни має право самостійно обрати того сімейного лікаря, якого вважає найбільш достойним та професійним. Для того, щоб отримувати безкоштовні послуги терапевта, пацієнт зобов’язаний підписати із ним декларацію (угоду про надання послуг). До вузькопрофільного спеціаліста відтепер можна буде потрапити тільки після отримання направлення від свого терапевта.
  5. Створення та початок функціонування Національної служби здоров’я. По суті, це страхова компанія, котра укладатиме договори із медичними закладами та купуватиме у них послуги для населення.
  6. Автономізація закладів первинної допомоги. Фінансування місцевих медичних закладів відбувається з коштів НСЗУ. Водночас усі вони отримують максимальну фінансову та управлінську автономію, можуть трансформуватись в некомерційні комунальні підприємства.
  7. Укладання договорів медичних установ з НСЗУ.

Таким чином, вже на початку наступного року страхова медицина в Україні запрацює на повну. Реформування системи екстреної медичної допомоги дає зрозуміти, що цей напрямок, як і раніше буде безкоштовним. Усі аналізи, ліки та незаплановані хірургічні маніпуляції оплачуються з бюджету держави. Якщо ж швидка допомога виявила у пацієнта захворювання, котре потребує тривалого лікування, його скерують до сімейного лікаря, а той до вузькопрофільного спеціаліста.Зміни первинного рівня

Реформи на вторинному рівні

Обов’язковими до реформування залишаються: спеціалізована (така, що потребує для діагностики та лікування захворювання використовувати окремі медичні методи та інструменти) та високоспеціалізована (надається у разі особливо небезпечних чи важких захворювань) медичні допомоги. Як інформує Міністерство охорони здоров’я, дізнатись тарифи на ті чи інші медичні послуги можна буде в 2019-му році, коли буде зібрано достатньо статистичної інформації з приводу захворюваностей та потреб населення. Важливим для усіх українців залишається той факт, що 100% витрат на ліки, діагностику, ремонт медичного обладнання та надані медичні послуги покриваються державою. Тарифікація послуг буде однаковою для усіх областей та усіх медичних закладів країни. Відразу після встановлення цін на послуги така інформація стане доступною для усіх.

Звичайно, буде і так званий “червоний список послуг”, котрі держава фінансувати не буде. Точного списку ще поки що немає, але точно відомо, що до такого можуть увійти лише ті послуги, котрі не вважаються життєво необхідними. Як приклад, можна назвати: пластичну хірургію, естетичну стоматологію тощо.

І список гарантованих послуг, і “червоних” будуть змінюватись кожного року і будуть залежати від фінансових можливостей держави.

Платні пологи

Медична реформа в країні 2019 передбачає, що пологи стануть платною послугою. Це стосується тих ситуацій, коли народження малюка є плановим (не екстреним). Увесь пакет наданих послуг породілля (чи її родичі) будуть оплачувати через Національну службу здоров’я.

В тих ситуаціях, коли жінка не має коштів для оплати відповідних послуг, вона все ж зможе народити малюка належним чином в пологовому будинку, однак розраховувати на окрему палату вона вже не зможе.

Якщо ж пологи розпочались екстрено (наприклад, раніше терміну) і жінка потрапила до лікарів неочікувано, надані послуги будуть прирівнюватись до надання медичної першої допомоги. Усі видатки за такі пологи перекладаються на державу.

Більшість жінок зізнається, що і до реформування прологи для них не були безкоштовними. “Подяка” лікарю виражається в різних сумах: від 600 до 5000 гривень.В приватних клініках, звичайно ж, ця цифра в рази дорожча.Платні пологи

Особливості медичної реформи

Суть медичної реформа в Україні в 2019 році полягає в фінансовому захисті кожного громадянина в період, коли йому потрібна медична допомога. Завдання ж держави — забезпечити якісне та доступне медичне обслуговування усім громадянам країни за однаковими правилами. Нова система повинна побороти корупцію та посприяти високій якості послуг незалежно від того де працює пацієнт та скільки коштів він має. Усі напрямки медичної реформи в Україні 2019 вдало запрацюють в унісон в 2020-му році. Тоді ж українці зможуть перевірити на собі європейський варіант медицини, оцінити його переваги та виокремити недоліки. У разі порушень встановлених Міністерством правил та будь-яких грошових вимагань, пацієнти зможуть звернутись у прокуратуру.