Home Новини Останні новини про авто на польських номерах

Останні новини про авто на польських номерах

2847
0
аконопроекти про авто з іноземною реєстрацією

Якщо ви збираєтесь купляти авто на польській реєстрації 2017 року випуску, то обов’язково потрібно пам’ятати про те, що в Україні діють спеціальні правила стосовно машин з іноземними номерами. Прочитавши цю статтю, ви зможете дізнатися про те, в яких випадках можна їздити на автомобілях з польською реєстрацією, а також які штрафні санкції передбачає українське законодавство за нерозмитнені авто.Як законно їздити на автомобілі з польськими номерами?

Як законно їздити на автомобілі з польськими номерами?

Як зазначено у Митному кодексі України, будь-які автомобілі, які перетинають український кордон, необхідно зареєструвати та розмитнити протягом десяти діб. За цей період потрібно сплатити мито, ПДВ та акцизний податок, а також поставити куплену машину на облік за місцем проживання. Варто зазначити, що все ж є декілька ситуацій, коли реєстрація іноземного автомобіля не потребується, при цьому мова йде не про якісь «сірі» схеми, а про цілком законні способи не платити гроші в державну казну. Нижче представлені найбільш розповсюджені із них:

  1. ​ Поїдки в Польщу кожні 5 діб. Це є найбільш популярним способом легального пересування на нерозмитненому автомобілі. Наприклад, для жителів Волинської області, що мешкають практично на межі з польським кордоном, не буде проблематично перетнути кордон один раз в тиждень. Як зазначає закон про авто на польській реєстрації 2017, коли в’їзд і виїзд автомобіля відбувається через різні пункти, кордон потрібно перетинати лише один раз в десять днів. Якщо водій по якійсь причині не може перетнути кордон (поломка автомобіля, хвороба, ДТП), то у митну службу потрібно подавати відповідну заяву про відстрочку. Щоправда, від недавнього часу працівники митною служби все рідше почали приймати довідки такого плану, що спровокувало невдоволенні жителів прикордонних територій (було навіть декілька акцій протесту).Поїдки в Польщу кожні 5 діб
  2. ​ Придбати машину без реєстрації на території України. Цей спосіб також вимагає перетинання кордону кожні 5 днів, при цьому єдиною відмінністю є те, що машина купляється безпосередньо на території України.
  3.  Мати статус нерезидента. Це стосується лише тих українців, які одночасно ще є громадянами іншої країни. При цьому слід зазначити, що потрібно не тільки мати паспорт поляка, але й проводити більшість свого часу за кордоном. Незважаючи на те, що подвійне громадянство є де-факто забороненим в України, останнім часом все більше українців отримує подвійне громадянство.
  4. ​ Бути співвласником машини нерезидента. Українським законодавством також передбачено, що громадяни України, які мають нерозмитнений автомобіль у спільній власності з нерезидентом. Перед тим як їздити на польських номерах в Україні 1 рік, потрібно впевнитися у тому, що у техпаспорті громадян України зазначений саме власником автомобіля.
  5. ​ Працювати у польській фірмі. Якщо українець офіційно працевлаштований у польській компанії, то він має право вільно пересуватися на автомобілі з польськими номерами. Перетинати кордон потрібно один раз у рік.

Законопроекти про авто з іноземною реєстрацією

На жаль, далеко не всі українці є законослухняними громадянами, тому велика кількість автомобілів з Польщі завозиться та експлуатується на незаконній основі. Останні новини про авто на польських номерах є не досить втішними, адже уже на початку 2017 року у Верховну Раду було подано близько двадцяти законопроектів, які мають на меті урегулювати ситуацію з нерозмитненими автомобілями. За словами активістів, в Україні станом на 2017 рік нараховується близько одного мільйона незареєстрованих автомобілів, однак, згідно з офіційними даними митної служби, таких автомобілів нараховується близько 50-ти тисяч. Парламентарі вважають, що з цією ситуацією потрібно боротися, при цьому необхідний саме комплексний підхід з залученням уряду, правоохоронних органів, а також податкових та митних служб.

З листопада попереднього року політика митників та фіскалів стосовно незареєстрованих автомобілів стала більш жорсткою. Сотні українців (в основному жителі західних областей) отримали штрафи, при цьому увагу правоохоронців привертали навіть ті автомобілі, що були ввезені раніше 2008-го року. Всі авто,що порушили митний режим, будуть негайно об’явлені у розшук. З кінця листопаду почали проводитися рейди з працівниками митниці та правоохоронних органів. Крім того, стала діяти нова система, що може ефективно виявляти автомобілі з польською чи будь-якою іноземною реєстрацією у пунктах пропуску.аконопроекти про авто з іноземною реєстрацією

Штрафи за недотримання правил тимчасового ввезення авто

Штрафні санкції залежать від того, наскільки серйозним було правопорушення. Наприклад, якщо виїзд на митницю був простроченим всього декілька днів, то у такому випадку доведеться сплатити штраф у розмірі 160 гривень. Та, як зазначає закон про польські машини 2017, машина, що незаконно перебувала на території України протягом декількох місяців, буде конфіскована.