Home Новини Продовжений мораторій на 2019 рік

Продовжений мораторій на 2019 рік

1528
0
на перевірку бізнесу

Владою України було укладено з представниками МВФ ряд низку домовленостей, завдяки яким суттєво зменшується адміністративний тиск на тих осіб, які володіють бізнесом на території держави. Одна з домовленостей вводить при зупинку перевірок бізнесу державними органами контролю. В результаті цього в період з 2015 року по 2016 рік контролюючі органи взагалі не навідувалися до підприємців. Потім законопроект зазнав змін, в результаті було чітко визначено перелік організацій, що мають право на проведення перевірок. У 2018 мораторій все ще діяв, а нині у власників бізнесу виникають питання з приводу того, чи буде продовжений мораторій на 2019 рік.Владою України ...

Як нині відбуваються перевірки представниками державних контролюючих органів?

Перш за все, нині вся діяльність уповноважених осіб, що здійснюють перевірки, регулюється законом України «Про тимчасові особливості заходів державного контролю». Мораторій існує вже декілька років, а також його було продовжено до 2019 року. Політики вважають, що це гарний метод боротьби з корупційними проявами, який на додачу стимулює розвиток малого та середнього бізнесу.

Згідно зі словами експертів, за роки дії призупинення перевірок відбулися здебільшого погані зміни. Ситуація на споживчому ринку стала в рази гіршою, оскільки значно знизилася якість продуктів харчування, часто можна знайти підробки та неякісні товари на полицях магазинів, частіше спостерігаються масові отруєння серед представників усіх вікових категорій. Зараз ведуться дебати щодо дозволу на перевірки постачальників продуктів в дитячі заклади, бо антисанітарія та безконтрольність призводять до спалахів інфекційних хвороб та отруєнь.

В результаті дії мораторію, перевірки бізнесу в 2019 році відбуватимуться загалом в таких випадках:

  • до органів, що займаються здійсненням перевірок було надіслане прохання від бізнесмена про здійснення аудиту;
  • судовими органами було прийнято рішення про проведення перевірки внаслідок звернення постраждалих осіб;
  • відбулася аварія або якась непередбачена подія, через яку постраждали стороні люди.

Повідомлення про те, що відбуватиметься аудит повинно бути розміщене на офіційному сайті організації, що здійснюватиме контроль. Якщо бізнесмен не бува оповіщений про аудит, то він має повне право не впускати представників контролюючих органів. Звісно, законопроект призвів до певних позитивних зрушень, а тому не дивно, що його вирішили продовжити до 2019 року.Як нині відбуваються перевірки

Які основні причини продовження мораторію?

Насправді рішення про продовження заборони на перевірку бізнесу було прийнято не просто так. Варто розуміти, що мораторій не призведе до активного зростання малого бізнесу, оскільки для цього потрібні зовсім інші зміни та дії. Але призупинення аудиту призвело до того, що суттєво зменшився тиск державних органів на підприємців, що дало їм більше свободи.

Треба розуміти, що в той момент, коли законопроект перестане діяти, на бізнес хлине купа різних перевірок, що не тільки заважатимуть йому функціонувати, а ще й призведуть до втрат та складнощів. Велика кількість підприємств закриється, не дивлячись на те, що вони нещодавно відкрилися. А тому для попередження конфліктних ситуацій було прийнято рішення про продовження мораторію на перевірки до кінця 2019 року. З цього можна зробити висновок, що власники бізнесу почуватимуть себе більш вільно, але влада планує зробити низку поправок, що унеможливлять свавілля підприємців.на перевірку бізнесу

Чи доцільний цей законопроект?

Усі ті люди, які сприяли продовженню мораторію, вважать, що навіть після покращень у 2018 році бізнес все ще потребує серйозної допомоги. Оскільки український бізнес є неконкурентоспроможним на міжнародному ринку, його треба поступово стимулювати до розвитку та підвищення якості. Сам стан економіки держави потребує стимулювання підприємців до ведення активної діяльності. Очікується, що продовження мораторію стане своєрідним закликом до створення значної кількості приватних організацій, що суттєво стимулюватиме розвиток усієї сфери бізнесу.

Після того, як Україна підписала асоціацію з Європейським союзом, перед державою постали нові завдання. Їй потрібно активно розвивати підприємницьку діяльність та виводити якість продукції підприємств на новий рівень, який дозволить нормально конкурувати з країнами Європи. Деякі експерти вважають, що саме суворий контроль стримує розвиток бізнесу.

Насправді така ідея стимулювання бізнесу була запозичена у європейських держав. Коли ці держави перебували у стані економічної кризи, вони користувалися забороною на проведення перевірок та постійний контроль за діяльністю підприємців, що дало свої результати. Спеціалісти очікують, що дію мораторію буде продовжено аж до 2020 року, але його положення треба змінити, захистивши при цьому права споживачів.

Чи зміниться якось підприємницька діяльність?

Мораторій на проведення перевірок до кінця 2019 року не призведе до якихось змін на підприємствах. Бізнес працюватиме так, як і завжди. Заборона на перевірки не повинна стати знаком для початку якоїсь анархії у сфері господарчої діяльності. Підприємства й надалі повинні будуть дотримуватися усіх стандартів виробництва, а також санітарних вимог.

Як і раніше, представники санітарних служб матимуть право час від часу навідуватись до підприємств. Для позапланової перевірки треба буде отримувати спеціальний дозвіл. Також можна буде проводити аудит, якщо внаслідок діяльності бізнесу постраждали люди.

Складно сказати, чи принесе продовження мораторію більше позитивних зрушень, ніж негативних. Зрозуміло, що заборона й надалі захищатиме й без того вразливий бізнес. Головне щоб влада внесла низку поправок, які призведуть до посилення захисту прав споживачів, а також підсилюватимуть контроль за продукцією, що потрапляє на прилавки супермаркетів та доставляється до дитячих закладів.підприємницька діяльність