Home Новини Розрахунок норм робочого часу на 2018 рік

Розрахунок норм робочого часу на 2018 рік

2839
0
бухгалтер за роботою

Робочий календар є одним із головних інструментів кожного кадровика. Цей документ містить інформацію про всі вихідні, святкові дні, а також про норми тривалості робочого часу на 2018 рік. Календар корисний тим, що він допомагає підрахувати заробітну платню працівників, враховуючи вихідні та дні відпустки. Також слід врахувати, що в Україні достатньо часто переносять вихідні, тому за допомогою календаря можна точно визначити, коли співробітники мають виходити на роботу.робочий календар

Що таке робочий календар?

Звичайно, всі читачі знайомі зі звичайним календарем. Чим же відрізняється від нього робочий календар, про який йде мова у цій статті? На перший погляд, він виглядає майже так саме, але у той же час у ньому відмічені усі вихідні дні в кожному кварталі. Крім того, в календарі уже підрахована загальна кількість робочих годин у конкретному році. Розрахунок норм робочого часу на 2018 рік проводиться з урахуванням типу робочого тижня (24, 30 або ж 40 годин).

Слід зазначити, що робочий календар – це офіційний документ, який затверджується в уряді. Тому про остаточний варіант календаря уже можна говорити уже безпосередньо у новому році. Але у той же час можна скласти уже попередній календар, який допоможе у плануванні роботи будь-якої організації.бухгалтер за роботою

  Нормативна база

Розробка календаря регулюється розділом №4 КЗ «Про працю на території Україні». У положеннях Кодексу чітко зазначено, як повинна підраховуватися загальна кількість годин загального та спеціального робочого часу. Важливо зазначити, що на законодавчому рівні передбачена максимальна кількість годин – 40. Якщо робітник працює на підприємств згідно з незакріпленим графіком, то число загальних відпрацьованих годин може бути вищим. Однак в той же час роботодавцю важливо пам’ятати, що це можливо лише після включення відповідних умов в трудовий договір, що підписувався обома сторонами. Якщо положення трудового договору порушувалися, то це може стати судовим прецедентом.

У тому випадку, коли після звичайного робочого дня наступає вихідній день (державне чи вихідне свято), то загальна тривалість неділі зменшується на одну годину. Крім того, роботодавцю, який працює над розробкою штатного розкладу, слід врахувати, що нічні години розраховуються згідно з іншою тарифною ставкою.

Максимальна кількість можливих робочих годин також може змінюватися в залежності від специфіки роботи підприємства, при цьому загальна кількість годин не може перевищувати установленого на законодавчому рівні. Таким чином, адміністрація підприємства може проводити розрахунок норм робочого часу на власний розсуд для оптимізації трудового процесу, однак перевищення загальної кількості часу є незаконним.  День Незалежності 

Що стосується перенесення вихідних, то вони строго регламентується нормативними актами. Наприклад, ситуація, коли на одному підприємстві вихідні переносяться, а на іншому працівники змушені виходити на роботу, є неможливою в рамках сьогоднішнього трудового законодавства України. Важливо відмітити, що враховуються лише загальновизнані Державні вихідні, котрі можуть змінюватися з кожним роком. Наприклад, в 2018 році парламентарі обіцяють відмінити травневі свята в цілях декомунізації України. В список святкових днів входить:

  • Новий Рік;
  • Різдво;
  • 8-ме березня;
  • травневі свята (включаючи 9-те травня);
  • День Незалежності.

Стандартний тиждень – це 5 робочих днів і два вихідних. Кількість робочих годин за один день не може перевищувати 8 годин. Отже, загальна кількість годин, як уже було сказано вище, складає 40 годин. За допомогою такого ж алгоритму розраховується кількість годин при 24-годинному робочому тижні.

Кожне підприємство повинно розраховувати норми роботи на один календарний рік, враховуючи ухвалений урядом робочий календар.

Норми робочого часу посезонно

Зима

Першим місяцем року є січень (31 день). Серед святковий днів можна виділити Новий Рік (31 грудня – 1 січня), Різдво (7 січня). Також з 1-го по 31 січня є 8 календарних вихідних днів, тоді як загальна кількість робочих днів складає 24 дні, що дорівнює 170 робочим годинам.

Що стосується лютого, то цей рік не є високосним, то місяць складається лише з 28 днів. Із них 8 днів вихідними, а 20 – робочими. Таблиця загальної кількості робочих годин в 2018 році (лютий) включає 165 робочих годин.  

   Весна

В березні є державне свято, яке припадає на 8 березня (День жінки). У квітні православні  святкують свято Пасху. Конкретна дата святкування Паски не закріпляється, однак, як правило, це перша неділя квітня. Також в Україні проживає достатньо велика кількість католиків (особливо це стосується західних областей). У 2017 році католицька Паска співпадала зі святкуванням православної, однак у 2018 році дати будуть відрізнятися. В Україні офіційним вихідним є лише православна Пасха.

Як березень, так і квітень нараховують по 8 звичайних вихідних. Але, зважаючи на те, що квітень на один день коротше, ніж березень, загальна кількість відпрацьований годин відрізняється – 170 та 160 відповідно. Найменша кількість годин у травні – всього 151. Очевидно, що це пов’язано з великою кількістю Державних свят.У квітні православні  святкують свято Пасху

  Осінь

Що стосується тривалості робочого часу в 2018 році у вересні, то цей місяць включає 160 робочих годин (співпадає з квітнем). Весь інший час припадає на вихідні. Найбільша кількість годин у жовтні на листопаді – 176. У цих місяцях є велика кількість робочих днів, що зумовлено відсутність будь-яких Державних свят. Відповідно, немає потреби в додаткових вихідних днях.

Чи будуть Новорічні канікули?

Скасування Новорічних канікул допомогло б істотно підвищити ефективність виробництва і в уряді це розуміють. Однак в той же час роботодавці підуть на такий крок, адже це викличе хвилю обурення в народі, а політика точно не варто різко втрачати свою популярність перед виборами в 2019 році із-за такої дрібниці.  В будь-якому випадку працівники будуть намагатися не будуть виходити на роботу під час Новорічних свят (наприклад, оформлять лікарняний), тому очікувати феноменального зростання продуктивності у випадку зростання точно не потрібно.під час Новорічних свят