Home Новини Судова реформа 2017 року в Україні

Судова реформа 2017 року в Україні

2897
0
ваги для суддів

[/embed]Кінець червня в Україні ознаменувався приняттям нового законопроекту покликаного покращити життя простих українців. Вже на початку наступного року змуни, шодо судової реформи в Україні 2017 почнуть свою дію. Найочевидніше і зрозуліле для громадян буде те, що реформа передбачає можливість негайної затримки злодійв-коррупціонерів при спробі отримати хабар. Проте очевидним є і факт значного збільшенні офіційной заробітньої платні суддям різних категорій. Крім того, на судовий аппарат України чекає переатестація, відбір працівників на конкурсній основі, масштабна реорганізація основи судочинства.

судова реформа

Закон про судову реформу в 2017 році передбачає практиву тільки адвокатів – професіоналів.

Адвокатська срава в 2017 році

В суду має право предтавляти одну іх сторін тільки адвокад з відповідною кваліфікацією дозволяющєю працювати в цьому напрямку, тоді як сьогодні захищати свого клієнта можут люди з простим досвідом в області правознавства. Окрім судових дебат, які стосуются трудового порядку, соціальних прав і виборів різних рівней. Це негативний момент для простих громадян з невисоким рівнем доходу, які потрапили у скрутну ситуацію проте не мають можливости сплатити послуги професійного адваката відповідного рівня. Це значно обмежує права и можливости для захисту простих громадян.  Другого боку цей процес можно віднести до своєобразної монополізації адвокатської срави. Проте посилання на європейску практику свідчить про можливість підвищити якість правового захисту громадян в судових справах.

Норма, щодо кваліфікації адвокатів вступить в силу не одразу. Верховний Суд працює у відповідності з нормою з 1 січня 2017 року, апеляційні суди з 1 січня 2018 року, а місцевиз судів першої інстанції це впровадження торкнеться лише у 2019 році.

судді в Україні

Зміни, вже сьогодні!

Найоперативніших змін, судова реформа 2017 року в Україні надасть суддівській системі в питанні скасування недоторканності судів. Відтепер для затримання обвинуваченого у корупції суді не треба згоди Верховної Ради, якщо суддя затриманий під час обо пілся отримання хабара. Це робить неможливим втечу корупціонера з країни. Інші випадки передбачают згоду Вищої Ради Правосуддя на затримання обвинуваченого працівника.

Реформа та переатестація

Судова реформа торкнться всіх укріїнских судів. Судові відділи бідуб або реформовані повністю, або пройдуть через процес преатестації. В першому випадку сіди будут разформовані і строрені з підбиранням працівників на конкурсній основі. Ператестація, тобно оцінка кваліфікації кожного працівника торкнеться місцевих органів судочинсва, тобто відділів, куди найчастіше звертаються громадяни. Невідповідність до критеріїв оцінювання є підставою для подпльшого звільненя.

Закон передбачаю низку нови механізмів боротьби із корупцією, наприклад подання додаткових декларацій про доходи родини. Рівень життя судів, їнші доходи та витрати будуть під постійним моніторингом. Якщо суддя невзмозі пояснити джерела своїх доходів або не бажає цього робити, то це має стати підставою для звільнення. Кінець 2016 року в Україні ознаменувався масовими виходами на пенсію і звільненнями з рядів суддів. Це свідчть про небажання проходити оцінку кваліфікації, декларувати та доказувати законність своїх доходів.

Питання збільшення заробітньої платні суддям

Крім складних моментів в процессі переатестації та реформування на суддів які задовольняють вимогам нового законодавства чекає підвищення зарабітної платні.

Суддя місцевого суду матиме посадовий оклад у размірі 30 мінімальних зарплат. Це вже сьогодні складає 46500 гривень на місяц, не зважаючи на очікувані зміни в тарифних сітках у 2017 році. Розглядання справ апеляційного суду та вищого спеціалізованого скаладає 50 мінімальних заробітних плат, що є еквівалентом 77500 гривень кожного місяця. Предтавники Верховного Суду будуть отримувати 75 мінімальних зарплат. Судді всіїх рівнів будуть отримувати дохід втричі більший, ніж дотепер. Крім того нарахування зробітної плати працівникам бюджетної сфери предбачає додавання до основного окладу надбавок. Ця система оплати буде входити в дію поетапно за декілька років.

Зміни повноважень Верховного Суду

Відтепер починається система ліквідаціі судів у вирішенні господарських, адміністративних, цивільних і кримінальних справ. Зміст судової реформи в Україні 2017 говорить про надання їхнії повноважень реформованому Верховному Суду. В верховному Суді будуть служит 200 судів, які будуть складати 5 підрозділів рірного напрямку роботи. Всі ці зміни мають бути втілені в життя за 6 перших місяців нового 2017 року. Незважаючи на зміни у складі і чисельності судів бюджет судової сфери в Україні на 2017 рік складає близько одного мільярда гривень.

ваги для суддів

Відповідно до нового законодавства систкму судів будуть складати місцеві суди, апеляційні суди і Верховний Суд. Суди районів і міст будут згодом реформовані в окружні суди.