Home Фінанси Кодекс Классифікатор кодів УКТ ЗЕД України 2018

Классифікатор кодів УКТ ЗЕД України 2018

314 просмотров
0
Для чого потрібен класифікатор

Українські підприємці повинні дотримуватися податкового законодавства та працювати прозоро. Бізнесмени зобов’язані надсилати фіскальним органам декларації, в котрих вказувати вид діяльності та реальні доходи. Аби не зробити помилку, потрібно керуватися довідником, де розміщуються всі коди УКТ ЗЕД України 2018.

Для чого потрібен класифікатор

При розробці довідника за основу брався збірник кодів, котрим користуються в європейських державах. Система статистичної класифікації переглядається через певний проміжок часу, бо зазнає змін економічна сфера.

Знайти свій КВЕД потрібно не тільки для того, аби вказувати його в рядку звітності, але й для реєстрації нового виду діяльності, а також аби можна було працювати за спрощеною системою оподаткування.

Класифікатор кодів УКТ ЗЕД України 2018 полегшує правильний вибір кодів діяльності. Якщо користуватися ним, то у бізнесменів буде менше проблем з контрагентами та фіскальною службою.Для чого потрібен класифікатор

Структура довідника

Класифікатор, яким підприємці користуватимуться у 2018, трохи змінився в порівняні з версію 2005 року. Деякі класи називаються інакше, зменшилася величина цифрового позначення.

Статистична довідка тепер не грає таку роль, як раніше. Її не вимагають в податковій адміністрації, не просять надати різні структури та компанії. Вартість документу, що отримували у відділах державної статистики коштував всього 26 гривень.

Зараз, аби змінити або додати вид діяльності в Державний реєстр потрібно сплатити третину від мінімальної величини заробітної плати, що у 2018 складатиме понад 1000.

Довідник поділяється на секції, що позначаються англійськими буквами й починаються з літери A, де міститься господарство – сільське, рибне та лісове. Закінчується класифікатор 99 розділом та секцією U, де зможуть знайти свій код різні екстериторіальні організації.

Друга літера довідника вказує на підсекцію. Розділ складається з двох цифр. За ним йде група, а далі – клас.харчове виробництво

Виді діяльності у промисловості

Довідник кодів УКТ ЗЕТ України 2018 розроблений, аби в державних структурах користувалися інформацією для формування показників в економічній сфері. Проте бізнесменам досить важко розібратися у структурі нового довідника.

За сільським господарством, що зазначене на початку довідки, далі слідує секція B, що складається з п’яти розділів, в яких можуть знайти свій вид діяльності підприємства, що належать до добувної промисловості, а саме корисних копалень типу:

  • бурого та кам’яного вугілля;
  • нафти та газу;
  • руд металів.

Якщо переглядати довідник УКТ ЗЕД 2018 України з розшифровкою, можна побачити, що з десятого розділу починається та закінчуються аж 33 види переробної промисловості, до якої належить виробництво продуктів, текстилю, одягу, шкіри, напоїв, хімічних речовин, коксу паперу.Виді діяльності у промисловості

В секції B розташоване виробництво:

  • ліків;
  • електроустаткування;
  • комп’ютерів;
  • меблів;
  • автотранспортних засобів.

В 34 та 35 розділах знаходять свій код підприємства, що займаються постачанням природного газу, електроенергії, виробляють пар та гарячу воду.

В секції E відображена діяльність служб з каналізації, водопостачання, обробки та знищення відходів.

Класифікація послуг

Наступній сфері у довіднику виділені розділи з 41 по 43. Вони складаються з будівництва споруд, помешкань. Далі секцію займає торгівля – оптова та роздрібна.

Коди на послуги згідно УТК ЗЕД України 2018 потрібно шукати, починаючи з 45 розділу та закінчуючи останнім, з секції G до U. Вони охоплюють ремонт автотранспорту, перевезення, зберігання.

В довіднику можна знайти КВЕД по різних видах послуг:

  • інформаційних та телекомунікаційних;
  • страхових та фінансових;
  • наукових та технічних.наукових та технічних послуг

Організація харчування посідає місце у секції I. Професійна діяльність охоплює 7 розділів, включно з бухгалтерським обліком та правом, дослідженням ринку, науковими розробками. Державне управляння та оборона знаходяться у секції O.

Освіта, яка посідає 85 розділ, поділяється на середню, початкову, вищу, дошкільну та допоміжну.

До охорони здоров’я належить догляд за хворими, соціальна допомога.

В окрему секцію виділені послуги операції з нерухомості.

Шість розділів відведені під інформацію та телекомунікації: В них входять:

  • консультування та програмування;
  • діяльність видавництв;
  • електрозв’язок;
  • радіомовлення та телебачення;
  • виробництво фільмів та передач.

В останньому класифікаторі знайшлося місце й для домашніх господарств, організації азартних ігор, відпочинку та розваг. Той, хто займається такими видами діяльності також може підібрати потрібний КВЕД.

Що означають цифрові коди

Довідник продукції та послуг складається з трьох блоків. В першому з них застосовуються цифри та літери коду. Другий передбачає угруповання по кваліфікаціях. В третьому відображена відповідність продукції УКЕ ЗЕД.

Структура кодів утворюється за схемою та складається:

  • з розділів;
  • груп;
  • класів;
  • категорій;
  • позицій.

Переробна промисловість знаходиться у секції C, розподіляється на виробництво напоїв, харчових продуктів, одягу, тютюну, хімічних речовин, що в свою чергу також мають більш вузькі різновиди. Сільське господарство поділяється на культури – багаторічні та однорічні. Ті складаються з зернових – кукурудзи, пшениці, ячменя, сорго, овочів та плодів.

Ще декілька років тому по класу професійного ризику, що взнавали, керуючись довідником, визначали відсоток соціального внеску, що нараховувався на заробітну плату працівників. Понад 42% мусили перераховувати ЄСВ будівельні фірми, підприємства важкої промисловості, найменший розмір сплачували бюджетники.

Тепер професійний клас не має значення для оподаткування, єдиний соціальний внесок для всіх установ та компаній становить 22%. Але значення кодів не зменшилося. Без них не можна надати декларацію про доходи, не приймається статистична звітність. Дотримання податкового законодавства слугує запорукою захисту підприємницької діяльності.виробництво меблів

Previous articleДата проведення дня Національної Гвардії в Україні у 2022 році
Next articleНові тарифи МТС України на 2018 рік без абонплати