Home Фінанси Зарплата Розмір мінімальної зарплати в Україні 2019

Розмір мінімальної зарплати в Україні 2019

1012
0
«мінімальна зарплата»

Нині українська влада вважає найбільш важливим пріоритетом своєї діяльності саме поетапне покращення якості життя українців, а також впровадження європейських стандартів. Обраний вектор розвитку активно підкріпляється різного роду заходами та соціальними програмами. Деякі законопроекти корегують суми податків та зборів, інші надають пільги, в треті взагалі потроху збільшують такі важливі суми, як, наприклад, мінімальна загробна плата, прожитковий мінімум, мінімальна пенсія, тощо. Зараз чимало розмов ведеться з приводу того, якою саме буде мінімальна зарплата на 2020 рік в Україні, оскільки бюджетною резолюцією було встановлено певне зростання, але деякі депутати говорять про можливість  додаткового збільшення мінімалки.

Розмір мінімальної зарплати в Україні

Трохи детальніше про цей соціальний стандарт

Наразі існує декілька схожих визначень словосполучення «мінімальна зарплата». Якщо не вдаватися в зайві деталі, то можна сказати, що це певна сума коштів, яка встановлюється державною владою та закріплюється законодавством й виплачується кожному працівнику за мінімально виконувану працю, що не потребує додаткових навичок і якихось особливих знань, певної кваліфікації. Також положеннями чинного законодавства визначається, що людина при повному відпрацюванні робочих годин не повинна отримувати зарплату, що буде нижчою за цей показник. Однак є певні винятки, наприклад, неофіційне працевлаштування чи праця лише на половину або четверту частину ставки.

Також треба розуміти, що розмір мінімальної зарплати в Україні 2020 додатково корегується проектом бюджету на поточний рік. Влада залишила за собою право змінювати цей соціальний стандарт в будь-який час у випадку, якщо буде спостерігатися поглиблення економічної кризи або велика нестача коштів у державному бюджеті. Водночас протягом останніх років влада чітко слідувала визначеному плану. Саме тому можна точно бути впевненим у тому, що цей показник зросте до запланованого розміру. Окрім того, будуть додатково врегульовані й інші соціальні стандарти, доплати, пільги, допомоги від держави, тощо. Якщо зненацька не поглибиться економічна криза, то усі зростання відбуватимуться відповідно до дат та цифр, які зазначені у бюджетній резолюції та інших законопроектах, положеннях.

«мінімальна зарплата»

Для чого ще потрібна мінімальна заробітна плата?

Насправді мінімальна зарплата часто використовується під час розрахунків та призначення сум різних грошових допомог від держави, штрафів, додаткових виплат й не тільки. Ось лише декілька прикладів, коли для підрахунків застосовується мінімалка:

  1. Розрахунок величини пенсійного внеску.
  2. Визначення величину штрафу за не оподаткування прибутку.
  3. Відрахування із заробітної плати, а також сама мінімалка потрібні для визнання особи банкрутом.
  4. Визначення розміру штрафу у випадках коли відбувається порушення авторського права.
  5. Під час встановлення величини збору за пересування платними дорогами, за паркування, обслуговування авто, тощо.
  6. Встановлення різного роду сум податків, наприклад, податку на нерухому власність.

Величина міна малки має набагато важливіше значення, ніж може здатися на перший погляд. Загалом вона береться до уваги щонайменше при визначення десь десятка доплат та грошових допомог. Дізнатися детальніше про усі виплати, які залежать від суми мінімалки можна на інформаційних порталах в Інтернеті або шляхом вивчення чинного законодавства України.

Для чого ще потрібна мінімальна заробітна плата

Якою очікується мінімалка у цьому році?

Оскільки підвищення мінімальної заробітної плати було заплановано політиками десь ближче до кінця 2020 року, наразі усе ще є час для ведення суперечок та дебатів з приводу того, якою саме доцільно встановити мінімалку. Поки не було прийнято одностайного рішення з цього приводу, а тому неможливо визначити, якими будуть податки з зарплати в 2020 році. Перш за все, бюджетною резолюцією визначається підвищення цього стандарту до планки у 4425 гривень. Частина депутатів дотримується думки, що на даному етапі економічного розвитку держави достатньо хоча б дотримуватися запланованих змін. Водночас є ті політики, які говорять про зовсім інші зростання. Вони кажуть, що представники влади мають використовувати усі можливості та наявні ресурси. У цьому випадку мова ведеться про зростання стандарту до показника у 5400 гривень. Оскільки депутати не дійшли якоїсь згоди та не приймали ніяких законопроектів, поки планується підвищення мінімально зарплати до 4425 гривень, як зазначено у бюджетній резолюції.

Подібні зміни неодмінно вплинуть на суму середньої заробітної плати. Згідно з попередніми розрахунками, які проводили економісти, середня зарплата повинна встановитися у розмірі приблизно 10500 гривень. Але переважна більшість експертів та аналітиків сумніваються, що таких показників можна досягнути у нинішніх економічних умовах, а тому насправді середня зарплата буде сягати десь 7-8 тисяч гривень. Однак точна цифра буде відома лише наприкінці року.

Відрахування податків та різних зборів

У більшості випадків громадян цікавить не те, якими будуть закладені у проекті бюджети цифри, а те, якою саме буде мінімальна заробітна плата чистими. У цьому випадку варто поговорити про податки та збори. Оскільки поки не планується вносити якість зміни до Податкового кодексу, ця процедура й надалі здійснюватиметься у звичному для українців порядку. Перший та найголовніший податок – податок на прибуток фізичних осіб, який становить 18% від доходу особи. Після цього також необхідно сплатити військовий збір, який становить 1,5% від нарахованого прибутку. Але відсоток податку на прибуток може змінюватися в залежності від того чи має особа якість пільги.

Також у громадян часто виникають питання про соціальний внесок та його сплату. Насправді сплатою цього відрахування займається сам роботодавець з загального фонду заробітної плати. Соціальний внесок становить 22% від загального розміру фонду оплати праці на місяць. Якщо провести певні, то стає зрозуміло, що на момент підняття мінімальної зарплати, загалом доведеться відраховувати до державної скарбниці десь 900 гривень.

Питання доплат

Варто знати, що у випадку, коли особа з певних причин особа має загальний дохід менший за мінімалку, то їй надається доплата до мінімальної заробітної плати. Доплати надаються працівникові в той самий день коли відбувається виплата звичайної заробітної плати. Також треба знати, що якщо людина не відпрацювала повний обсяг свого робочого часу, то сума доплат встановлюється відповідно до відпрацьованих годин. Тож якщо робітник загалом пропрацював десь на 20 годин менше за місяць, то загальна сума доплати зменшується на 500 гривень. При нарахуванні додаткових коштів беруться до уваги усі постійні види прибутку, окрім індексації. Водночас до уваги не беруться одноразові премії, винагороди, грошові допомоги, кошти, виплачені за відрядження, нарахування за роботу у понаднормовий час або темну пору доби, за працю у шкідливих для здоров’я умовах. Тож в деяких випадках люди можуть отримати не лише доплату до мінімалки, а ще й додатковий заробіток, в результаті чого загальна сума прибутку буде значно перевищувати 4425 гривень. Що стосується саме індексації, то було прийнято декілька положень з цього приводу та Міністерство соцполітики визначало, що ця виплата повинна обов’язково враховуватися. Але згодом ці положення були скасовані внаслідок бунту з боку профспілок. Тож наразі індексація не враховується при встановленні доплат.

Сталий ріст мінімальної зарплати

Насправді те, що щороку збільшується мін зарплата на руки – це дуже важливий крок на шляху до забезпечення необхідної якості життя громадян. 2020 рік не є кінцевим роком для дії багатьох законопроектів, тож можна очікувати, що мінімалка збільшуватиметься протягом наступних років. Можливо, буде продовжена резолюція або влада забажає впровадити нову програму чи законопроект. Очікується, що додатково збільшиться сума надходжень до скарбниці держави та Пенсійного фонду України. Подібна політика держави дозволяє покращити забезпеченість пересічного громадянина, оновити нові грошові допомоги, стандарти. Проте в країнах Європи ці стандарти є набагато більшими, а тому ще є певні висоти, яких українському уряду треба досягнути.

ріст мінімальної зарплати