Home Календар Підвищення пенсії з 1 березня 2023

Підвищення пенсії з 1 березня 2023

3 860 просмотров
0
    Нововведення в 2020 році

Ключовим завданням соціальної політики, безумовно, є виплата достойних пенсій, але кризовий стан в Україні не дозволяє досягти бажаного рівня виплат для громадян похилого віку. Пенсіонери дуже уважно слідкують за тим останніми повідомленнями в ЗМІ з надією почути новину про те, яка пенсія на 1 березня 2023 року в Україні буде їм нараховуватися. У цьому році уряд все ж обіцяє провести глобальну пенсійну реформу, яка вплине на прибуток приблизно шести мільйонів громадян України. Як обіцяють урядовці, нова система пенсійних виплат допоможе уникнути махінацій з виплатами ПФУ та мати пенсіонерам свої власні накопичення. Очікується, що щорічний прибуток від нової пенсійної реформи буде перевищувати 6 мільярдів гривень. В рамках цього матеріалу будуть розглянуті усі особливості нової пенсійної реформи.виплата достойних пенсій

Сума пенсії в 2023 році

Впевнено говорити про те, якою буде сума пенсій протягом 2023 року не можна сказати з повною впевненістю, оскільки нестабільна економічна ситуація в країні не дає можливість робити довгострокові прогнози. Наприклад, на початку року уже почалась активна девальвація національної валюти. Чи варто очікувати підвищення пенсії? Якщо вартість гривні буде продовжувати падати, то громадяни навіть не відчують попереднє підвищення пенсії (варто нагадати, що наприкінці 2017 року відбулося підвищення пенсії на 20%).

Пенсії, обчислені залежно від зарплати та стажу, з 1 березня для 8 мільйонів українців зростуть на 11%, у середньому зростання становитиме 300 грн.

З 1 січня розмір мінімальної пенсії за віком для непрацюючих осіб зріс з 2,1 тисячі гривень до 2,4 тисячі гривень завдяки підвищенню “мінімалки” до 6 тисяч гривень.

Передбачалось, що з липня будуть доплачувати по 400 грн пенсіонерам віком від 75 до 80 років. Передбачалось, що у разі наявності 20/25 років стажу вони отримуватимуть не менше 2,5 тис грн.

Згодом уряд переніс на жовтень 2023 року із липня виплату щомісячної компенсації в розмірі до 400 грн для пенсіонерів від 75 до 80 років.

Згідно з положеннями пенсійної реформи, яка була затверджена у жовтні попереднього року, громадяни, що досягли пенсійного віку, матимуть змогу отримувати пенсійне забезпечення, що дорівнює прожитковому мінімуму. У цьому році уряд підвищить пенсійні виплати ще декілька разів. Таким чином, з першого грудня розмір пенсії буде складати 1497 гривень. Також планується поступове підвищення прожиткового мінімуму.

Якщо у пенсіонера більший страховий стаж, то він може отримати надбавку до своєї пенсії. Наприклад, ті громадяни, що мають страховий стаж більше 30-ти років, будуть отримувати уже 1489 грн, що вже дорівнює 40% мінімальної заробітної плати. Звичайно, далеко не всі пенсіонери задоволені таким підвищенням, тому що різниця між «мінімалкою» і пенсією все ще залишається великою. Але також очікується, що багато пенсіонерів зможуть отримувати підвищення незалежно від стажу (підвищення на 126 гривень).   Сума пенсії в 2020 році

     Нововведення в 2023 році

З 1-го січня громадяни матимуть змогу виходити на пенсію за новими правилами, що є одним із кроків до впровадження нової пенсійної реформи. Як попідмовляє видання «Кореспондент», тепер українцям мати 25-ть років страхового стажу, щоб мати можливість претендувати на отримання пенсії. Кожного року вимоги до страхового стажу будуть збільшуватися – станом на 2028 рік мінімальний страховий стаж буде складати 35 років.

Враховуючи те, що пенсійна реформа також включає вимогу про підвищення пенсійного віку, також слід ураховувати, що на пенсію можуть виходити лише ті чоловіки, що досягли 60-ти років. Що стосується жінок, то для них мінімальний пенсійний вік для отримання пенсії складає 25 років.

Що робити тим громадянам, у яких не вистачає пенсійного стажу? Вони можуть купити його. Один рік буде коштувати 17 000 гривень, при цьому невідомо, якою буде ціна через декілька років. Цілком можливо, що вона буде збільшуватися з урахуванням інфляції. Громадяни без необхідного соціального стажу зможуть отримати соціальну допомог від держави, але її розмір буде значно нижчий, ніж сума мінімальної пенсії. Але поганою новиною є те, що в 2023 не буде проводитися індексування пенсій, але можновладці заповняють, що уже в 2023 році слід очікувати різкого підвищення пенсії з 1 березня 2023 для всіх громадян похилого віку відразу на 20%.    Нововведення в 2020 році

Пенсійна реформа і МВФ

Слід відзначити, що пенсійна реформа може знову стати перепоною в підписанні угоди між МВФ і Україною. Такий висновок можна зробити, якщо ознайомитися з інформацією, що представлена на офіційному сайті Міжнародного валютного фонду. Спікер МВФ Д. Райс, що пенсійна реформа повинна бути суттєво допрацьована, але суттєвий крок для вдосконалення пенсійної системи в Україні уже був зроблений. МВФ також не задоволений повільним збільшенням пенсійного віку в Україні. В меморандумі також було сказано, що українці будуть отримувати ще нижчі пенсії із-за зниженого коефіцієнту.

Очікується, що уже в 2023, коли закінчиться чергова хвиля передвиборних обіцянок, зарплата стане ще нижчою. Якщо громадяни знатимуть, що в майбутньому їх чекає така низька пенсія з 1 березня 2023 року, то у них просто не буде ентузіазму працювати, але урядовці дуже чутливо відносяться до будь-якої критики пенсійної реформи. Останній мільярдний транш від МВФ Україна отримала в квітні 2017 року, при цьому, враховуючи сьогоднішню політику Міжнародного валютного фонду, подальше фінансове партнерство між Україною та МВФ залишається під питанням.

Причини проведення пенсійної реформи

Повідомляється, що основною причиною проведення пенсійної реформи став величезний дефіцит пенсійного фонду (далі – ПФ), який станом на 2023 рік досягає 150 мільярдів гривень. Одним із кроків до скорочення дефіциту ПФ стало збільшення розміру мінімальної заробітної плати (на 50%). Проте ефект від підвищення «мінімалки» швидко звик, оскільки мільйони пенсіонерів отримали суттєву надбавку до їх пенсійного забезпечення.

Та, навіть враховуючи суттєве підвищення пенсії, вона все ще не відповідає росту інфляцію. Згідно з підрахунками аналітиків, рівень інфляції з 2013 року складає майже 90%. Нескладні підрахунки допомагають зрозуміти, що з таким рівнем інфляції мінімальна пенсія з березня 2023 року в Україні повинна складати, як мінімум, 2225 гривень. Таким чином, українські пенсіонери все ще залишаються найбіднішими в Європі.Підвищення пенсії для воєнних

Підвищення пенсії для воєнних

Військові службовці, які вже вийшли на заслужений відпочинок, можуть очікувати підвищення пенсійних виплат уже в найближчий час. Станом на сьогодні даний законопроект розглядається в Кабінеті міністрів України. Про це повідомив міністр соцполітики А. Рева під час інтерв’ю для телеканалу NewsOne. Рева зазначив, що сьогоднішні пенсії військових є занадто низькими. Пенсійні виплати військових в середньому складають 2 700 гривень.

Очікується, що за новим законопроектом пенсійні виплати військовослужбовців зростуть, як мінімум, на 80%. Раніше у ЗМІ уже були повідомлення про те, що українським військовослужбовцям перерахують пенсії з січня 2023 року, але цього поки що не сталося. Прем’єр В. Гройсман пояснив, чому українським воєнним попри обіцянки не підняли пенсії. Гройсман заявляє, що він підтримує рішення про збільшення пенсійних виплат, але для впровадження цього рішення потрібно дочекатися рішення СНБО щодо підвищення заробітних плат військових, але уряд уже прийняв рішення та встиг додати низку законодавчих змін.

Гройсман наполягає на тому, що підтвердження СНБО потрібно у зв’язку з тим, що усі питання, що стосуються оборонного комплексу, потрібно узгоджувати саме з цим державним органом. Більш того, він зазначає, що ті силовики, які мали воєнний досвід, можуть додатково розраховувати на надбавки. До кінця січня цей закон прийнятий не буде, але Гройсман обіцяє виплатити обіцяну надбавку військовим пенсіонерам «заднім числом». Прем’єр заявляє, що попіклується про це самостійно.

Максимальній розмір пенсії в Україні станом на 2023 рік

З 1 березня пенсії перерахують відповідно до зростання середньої зарплати і інфляції. Причому передбачено, що індексацію поширять на виплати і для категорій пенсіонерів, яких було виключено із цього механізму у 2022 році, а саме: державних службовців, науковців, журналістів, військових.

В березні проведуть індексацію щомісячних доплат для пенсіонерів поважного віку. Люди від 80 років і старше отримуватимуть щомісячну доплату до пенсії у розмірі 500 грн. Пенсіонери віком 75−80 років — 400 грн.

Передбачається також збільшення мінімальних пенсій для старших людей. За наявності страхового стажу 20 для жінок і 25 років для чоловіків пенсіонери віком 80+ отримуватимуть мінімум 2 600 грн, віком 75−80 років — 2500 грн.

Підвищення пенсій громадянам

Що стосується цивільних пенсіонерів, то, як уже зазначалося вище, їм також передбачається підвищення пенсійних виплат. Згідно з положеннями реформи, тепер пенсія буде підвищуватися автоматично (в залежності від росту мінімальної заробітної плати, а також росту рівня інфляції). Згідно з підрахунками, уже станом на 2023 рік завдяки пенсійній реформі українці зможуть отримувати на 20% більше. В. Гройсман заявляє, що уже в 2023 році середній розмір пенсії може бути підвищений на тисячу гривень. Якби пенсію перерахували у попередньому році, то уже станом на сьогоднішній день пенсіонери мали б змогу отримувати на 550 гривень більше.

Варто нагадати, що після впровадження пенсійної реформи пенсії збільшилися у майже 10 мільйонів пенсіонерів, що складає 90% від числа громадян українців, що отримують пенсійне забезпечення.

Думки економістів стосовно того, наскільки раціональним є підвищення пенсії в 2023 році, думки експертів розходяться. Деякі з них вважаються, що більша мінімальна пенсія з 1 березня 2023 року є цілком доцільною, оскільки також буде підвищена і мінімальна заробітна плата. Варто нагадати, що у цьому році вона уже буде складати 3745 гривень, що майже на 500 гривень більше, ніж у попередньому році. У другому півріччі пенсія може збільшитися до 4 100 гривень.  У той же час О. Охріменко вважає, що підвищення заробітних плат і додаткових надходжень до ПФ не вистачить для підвищення пенсій. Цілком можливо, що підвищення пенсій також відбудеться за рахунок зростання внутрішнього боргу, що, звичайно, негативно вплине на економічний стан в країні.

В НБУ також вважають, що різке підвищення пенсій може призвести до швидкого підвищення рівня інфляції. Д. Сологуб (голова НБУ) заявляє, що ріст інфляції може скласти 1,6 відсотків. У той же державний бюджет передбачає інфляцію на рівні 9%.Д. Сологуб (голова НБУ)

Пенсії в ОРДЛО

Станом на сьогодні громадяни України, що проживають на території ОРДЛО, не отримують пенсійне забезпечення. Щоб мати можливість отримати пенсію, потрібно платити отримати статус біженця. У той же час варто згадати скандальну заяву колишнього президента України Л. Кравчука про те, що громадяни України, що проживають на території ОРДЛО, повинні отримувати пенсію, при цьому їх політична позиція не повинна братися до уваги. Також, на думку Кравчука, жителям ОРДЛО повинна виплачуватися пенсія за березень 2023 року за втратою годувальника.   

Previous articleПенсія з 1 лютого 2023 року
Next articleМісячний календар стрижок на березень 2023 року