Home Новини КВЕД 2020 в Україні с расшифровкой

КВЕД 2020 в Україні с расшифровкой

1778
0
Структура КВЕД

Кожен громадянин, який прийняв рішення про реєстрацію юридичної особи або фізичної особи-підприємця, має під час проходження процедури обов’язково обрати рід своєї діяльності, що відповідні дані були занесені до Єдиного державного реєстру юридичних ті фізичних осіб. Саме за таких умов майбутнім підприємцям доводиться знайомитися з класифікатором видів економічної діяльності. Це саме той документ, за допомогою якого людина повинна визначити свою діяльність. Щоб вміти правильно користуватися цим документом, треба знати, що саме являє собою КВЕД 2020 в Україні з розшифруванням та як виглядає його структура.

КВЕД 2020 в Україні

Детальніше про КВЕД

У багатьох державах активно використовується міжнародна стандартна галузева класифікація усіх видів економічної діяльності. Ця класифікація була створена ООН. Насправді це звичайний довідничок, у якому структурована усі інформація про види діяльності підприємців. Цей довідник використовується з метою оптимізації усієї процедури збору, обробки та збереження інформації, що може використовуватися під час прийняття якихось рішень у макроекономічних масштабах. Можна згорбити висновок, що загалом КВЕД потрібен для поступово формування бази даних, в якій містяться відомості про роди діяльності, які представлені у підприємницькій сфері тієї чи іншої країни. Наприклад, якщо на якому підприємстві буде вестися роздрібна торгівля продуктами харчування, то це повинно бути визначено його власником та зазначено у відповідних документах, а потім внесено до бази даних. На основі цієї бази даних також будується міжнародний та державний економічний аналіз.

Що стосується саме України, то держава вирішила перейняти досвід інших країн у питаннях проведення економічних досліджень та аналізу. Саме тому ще у 1993 році була затверджена відповідна програма переходу на КВЕД. Результатом цього стало створення українського класифікатора, який зараз активно використовується.

Детальніше про КВЕД

З якою метою використовується КВЕД в Україні?

У чинній редакції класифікатора визначено, що головною метою впровадження цього документа є створення та впровадження сучасної системи національних статистичних класифікацій. Очікується, що ця система дозволить підняти на новий, більш якісний рівень статистичний аналіз національної економіки та прогнозування її розвитку. Насправді КВЕД не надає якихось додаткових прав або можливостей підприємству. Цей довідник потрібен виключно для проведення реєстрації підприємців та для впорядкування економічної інформації. Він не зобов’язує підприємців до чогось. Загалом, визначені види діяльності за КВЕД 2020 в Україні забезпечують:

  1. Можливість співставлення державної статистичної інформації з показниками, представленими на міжнародному рівні.
  2. Використання єдиної та затвердженої статистичної термінології та визначення статистичних одиниць, які застосовуються у Європейському Союзі.
  3. Реєстрацію та облік юридичних й фізичних осіб відповідно до видів економічної діяльності.
  4. Статистичний аналіз, вивчення економічної діяльності суб’єктів господарювання, а також ведення аналізу на макроекономічному рівні, прийняття відповідних рішень на цьому рівні. Це дозволяє навіть визначити баланс між виготовленням товарів та їх розподілом.
З якою метою використовується КВЕД в Україні

Що робити, якщо не виходить самостійно визначити рід діяльності?

До впровадження нової редакції класифікатора, яка набула чинності ще на початку 2012 року, діяла стара редакція. Стара редакція мала зовсім інші визначення, формулювання, коди. Водночас нова редакція привносила дуже серйозні зміни. Наприклад, навіть звичайна роздрібна торгівля непродовольчими товарами отримала інше формулювання. Тож процедури внесення певних корективів не здалося уникнути нікому.

Через певні неточності та проблеми у визначені нового роду діяльності з метою допомоги підприємцям був створений спеціальний сервіс, який використовується задля визначення кодів відповідно до останньої редакції КВЕД. Оскільки поки не було нових редакцій, можна зайти офіційний сайт КВЕД України 2020 та отримати допомогу у визначенні коду. Що стосується якихось майбутніх редакцій, то поки в них немає ніякої потреби.

Структура КВЕД та правильний вибір коду

Загалом при подачі документів на реєстрацію фізичної або юридичної особи, громадянин повинен обрати один основний вид діяльності, а також необхідну йому додаткову кількість видів діяльності. Кожен рід діяльності повинен зазначатися відповідним кодом, що складається з чотирьох цифр. Якщо ж особа не визначила необхідний код, але веде діяльність, то за це на неї можуть накладатися штрафні санкції. Тож до цього варто підходити дуже серйозно та відповідально.

Що стосується структури КВЕД, то сам довідник має певну кількість секцій, що нумеруються не цифрами, а літерами від А до U. Кожна секція визначає види діяльності, які віднесені до одного якогось роду, галузі. Наприклад, секція L відповідає операціям з нерухомістю, до яких відноситься продаж, купівля, оренда, тощо. А от секція F – це будівництво та усі його нюанси. Секція P – освіта, діяльність вищих навчальних закладів, шкіл, ліцеїв, тощо. Роздрібна, оптова торгівля, ремонт автотранспорту та мототранспорту – це секція G. Кожна секція складається з певної кількості розділів, які в свою чергу розділяються на групи. Відносно конкретної групи можна дізнатися опис класів, а також отримати консультацію.

Обрати вид діяльності буває не так легко, як це може здатися на перший погляд. Щоб самостійно зробити правильний вибір потрібно детально розібратися в КВЕД. Для прикладу можна розглянути випадок з веденням торгівлі. Спочатку людина повинна визначити, вона займається оптовою чи роздрібною торгівлею. У першому випадку особа продає товари, які потім будуть перепродаватися. Роздрібна торгівля – це продаж товарів кінцевим покупцям. Роздрібна торгівля класифікується по місцю ведення цієї діяльності, наприклад у магазині чи без нього. Також можлива спеціалізована чи неспеціалізована торгівля. Ще торгівля класифікується за видом товарів. З урахуванням усіх цих нюансів відбувається вибір правильного коду, який складається з чотирьох цифр.

А от з виробництвом, що визначається у секції С все трохи інакше. Загалом усі види виробництва визначаються починаючи з 10 розділу та закінчуючи 32 розділом. Тут можна знайти пункти про хімічну переробку матеріалів, про виготовлення продукції або якихось спеціалізованих компонентів, виготовлення запасних частин, обладнання, машин, аксесуарів й не тільки. Рід діяльності залежить від обраного типу виробництва, кінцевого продукту, матеріалів, що використовуються, тощо.

Є також деякі установи та фірми, які за певну плату пропонують детальну консультацію з приводу вибору КВЕД та коду. Вони надають повне роз’яснення та показують, як саме потрібно заповнювати документи. Для тих осіб, які тільки починають свою діяльність та не знають, як саме функціонує вся ця система це ідеальний варіант, оскільки на офіційному сайті бувають дуже великі черги і оператори не зажди можуть надати потрібну консультацію.

Структура КВЕД