Home Новини КВЕД 2022 року в Україні

КВЕД 2022 року в Україні

15 973 просмотров
0

При реєстрації нової юрособи або ІП потрібно вказати види діяльності. Для цього доведеться вивчити КВЕД 2022 в Україні с расшифровкой – загальнукраїнський класифікатор видів економічної діяльності. Кодів багато, і буває незрозуміло, який код підходить певному бізнесу.

Навіщо потрібні коди КВЕД?

КВЕД 2022 – класифікатор видів економічної діяльності останньої редакції. Визначає рід діяльності, яким займається той чи інший підприємець. Існують встановлені показники, що дозволяє швидко підібрати оптимальний показник, який вказується при реєстрації власної організації. Класифікатор КВЕД містить коди вказувані для Укрстату і податкової інспекції. Так, можна вибрати кілька кодів, але кожен з них сам по собі досить точно вказує діяльність ІП через що вибір КВЕД 2021 року не займе багато часу. Згодом, щоб не викликати зайвих питань у перевіряючих органів, «виходити за рамки» зазначених видів діяльності – не рекомендується.

Що б підібрати КВЕД для певного виду діяльності, скористайтеся простим алгоритмом:

1. Визначте майбутній рід занять.

2. Вирішіть де він буде здійснюватися.

3. І кому будуть надаватися товари або послуги.

Після, вибравши відповідні коди КВЕД, їх можна сміливо вказувати при реєстрації ІП в податковій інспекції. Допомогою для вибору кодів є офіційний сайт КВЕД України 2022.

Кому необхідні КВЕД 2022?

Класифікатор ведення економічної діяльності покликаний групувати всі типи підприємницької та господарської функціональності за спеціальними кодами. До використання КВЕД зобов’язані такі випадки економічної сфери:.

  1. Реєстрація будь-якого підприємництва.
  2. Облік у фонді медичної страховки та пенсійному.
  3. Розробка нормативно-правової сфери з деяких питань ведення економічної діяльності.
  4. Встановлення розмірної тарифікації податку та страховки для фірм.
  5. Реєстрація статистичних звітів державного та міжнародного рівня
  6. Відкриття рахунку в банку на юридичну особу.
  7. Здійснення контролю за веденням приватного підприємництва представниками державних служб.

Конструкція коду містить: клас, підклас, групу, підгрупу і вид діяльності певної компанії, фірми або підприємства. В цілому кодування складається з кількості цифр, що варіюються в залежності від типу господарсько – економічної діяльності.

Що буде, якщо вказати код КВЕД неправильно?

Податкова вимагає, щоб підприємці займалися діяльністю за кодами КВЕД, які обрали при реєстрації. У Цивільному кодексі зазначено, що компанія може займатися будь-якими видами діяльності, які не заборонені законом. Тому деякі підприємці вважають, що можуть працювати за будь-якими кодами і ніяких проблем не буде. Вони помиляються. За роботу за видами діяльності, які не вказані при реєстрації, компанія може отримати штраф це ще півбіди, ось інші.

  1. Штрафи за несвоєчасне або неточне надання даних про ІП або юрособу.
  2. Перевірка від податкової. Якщо в кодах КВЕД зазначено одне, а компанія займається іншою діяльністю або види діяльності часто змінюються, податкова може запідозрити підприємця в переведенні в готівку грошей і влаштувати перевірку. Наприклад, ІП при реєстрації вказав, що займається виробництвом ювелірних виробів, а за фактом у нього роздрібна торгівля непродовольчими товарами, чи він отримує гроші за договорами продажу цементу. У податкової це може викликати підозри.
  3. Блокування рахунку банком. У банку теж можуть виникнути підозри. Тоді згідно з діючими законодавчими актами він зобов’язаний призупинити операції за рахунком і запросити документи для перевірки угоди і контрагента.
  4. Проблеми з контрагентами. Перед укладанням великих договорів контрагенти можуть перевірити ваші коди КВЕД. Якщо серед них не буде коду, за яким укладається угода, партнери можуть відмовитися від договору. Ніхто не хоче викликати підозри у банку і податкової.

Саме тому податкова служба наполягає вивчати види діяльності за КВЕД 2022 в Україні та досконально дотримуватися них.

Які коди КВЕД діють у 2021 році?

Всі види економічної діяльності вказані в КВЕД. Класифікатор регулярно оновлюється. Щоб було легше орієнтуватися, весь класифікатор розбитий на розділи. всередині розділів види діяльності поділені на класи, групи і підгрупи.

До кожного коду є пояснення – яку конкретно діяльність він включає, а яку ні. Для діяльності, яка не входить в цей розділ, вказані посилання на правильний код. Для спрощення процедури треба самостійно розібрати хоча б один розділ.

Повышение зарплаты в Украине

Розділ G Торгівля оптова та роздрібна; ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів

Клас 47 Торгівля роздрібна, до якої не входить бізнес, пов’язаний з авто- та мототранспортними засобами, 47.2 – роздрібна торгівля продуктами харчування, далі йде оптова торгівля.

Група 71 торгівля роздрібним одягом в спеціалізованих магазинах

Підгрупа 1 Торгівля роздрібна чоловічим, жіночим та дитячим одягом у спеціалізованих магазинах

Коди КВЕД відповідають іншому класифікатору. Це коди товарів і робіт. Різниця в тому, що ОКПД2 — самі товари і роботи, а КВЕД — діяльність з виробництва цих товарів або надання послуг.

В новому КВЕД більш докладний поділ, тому що іноді різним підвидам товарів відповідає одна і та ж діяльність. Наприклад, в КВЕД пшениця ділиться на тверду і м’яку, озиму і Яру, а в КВЕД цьому відповідає один код — «вирощування пшениці». Відповідність між класифікаторами новим та старим неповна, але більшість кодів збігаються.

Що робити, якщо не можете вибрати код

Якщо сумніваєтеся в коді КВЕД, зверніться до юриста, який займається реєстрацією юросіб та ІП. Деякі юристи консультують навіть по інтернету.

Крім юристів є сервіси, які допомагають з реєстрацією ІП і самі вибирають правильні коди КВЕД,

Резюме

КВЕД 2022 не має кардинальних змін. Саме тому не слід на них розраховувати. Нововведення будуть, але не  значні. Головне, щоб ІП чи юридичні особи розбиралися в ньому та правильно вказували код при зайнятті підприємницької діяльності. Інакше особистостей очікують штрафні санкції та інші проблеми.

Previous articleКВЭД 2022 года в Украине
Next articleКакая будет зарплата врача в 2022 году в Украине?