Home Новини Медична реформа в Україні 2022

Медична реформа в Україні 2022

60 просмотров
0
Медична реформа в Україні 2022

Медична реформа в Україні триває протягом декількох років. 2022 рік не стане винятком. Ситуація в медицині серйозна. Пандемія коронавірусної інфекції внесла свої корективи. Уряд і віддані країні медики не засмучуються, сподіваються на здоровий глузд депутатів. Що принесе з собою медична реформа в країні 2022 покажуть нововведення в законодавстві. Перші зміни вже дали про себе знати.

Медична реформа в Україні 2022

Сучасна ситуація в українській медицині

Сучасні медики не були готові до ситуації, що склалася в медицині. Брак лікарських препаратів, неможливість надання гідної допомоги коронавірусним хворим, нестача медичного обладнання і маленькі зарплати при ненормованому робочому дні змусили всіх нервувати. З такими цінами на соціально-значущі продукти прогодувати і зберегти сім’ю практично неможливо. Врятувати ситуацію допоможе подальше реформування, яке має передбачити збільшення фінансування на утримання медичних закладів та зарплати фахівців.

Якщо таке станеться, слід очікувати стабілізацію ситуації і поповнення медицини новими кадрами. Нововведення, що відбуваються у Верховній Раді, кажуть, уряд почув вимоги медиків, готовий зробити можливе, щоб напрямок розвивався далі, а кількість хворих знизилася до мінімальних значень.

Фінансування 2022 року змінює ситуацію в українській медицині

У новому 2022 році заплановано збільшення грошових надходжень на медицину. Програма медичних гарантій підписано. Зі слів відповідальної особи стало відомо, перші позитивні зміни дадуть про себе знати в січні 2022 року, а не з 15 Квітня, як очікувала велика частина медиків. Напрямки медичної реформи в Україні 2022 охоплять понад 80% медичних установ. Будуть укладені нові договори, суть яких стане відома трохи пізніше.

Також реформування 2022 торкнеться питання додаткового фінансування. З держбюджету на медицину буде виділено близько 34 млрд. грн. При цьому варто очікувати підвищення вартості надання медичних послуг.

Реформа медицини в Україні передбачає збільшення ставок сімейних лікарів. Очікується, що вона підніметься на 135 грн. до 786 грн. Для деякої категорії медиків будуть введені коригувальні коефіцієнти. Їх розмір безпосередньо буде пов’язаний з кількістю щеплених дітей і відсотком щеплених українців від КОВІД-2019.

Інші нововведення в медицині 2022

У новому році очікується реформування системи екстреної медичної допомоги. Нові заходи передбачають особливу готовність медиків до реагування в НС. Здебільшого нововведення торкнеться інфекціоністів. Новий пакет коштує 1 млрд, грн. торкнеться не всіх медичних установ. Які установи отримають «дотації», скористаються ним, вирішуватиме МОЗ. Вибір впаде на кілька лікарень України з розрахунку одна лікарня на 200 тисяч населення.

Чергове нововведення має торкнутися зарплат медиків. При прийнятті бюджету депутатами було приділено особливу увагу цьому питанню. З моменту появи коронавірусної інфекції Професія медиків стала більш затребуваною, особливо, коли деякі медустанови покинули лікарі-інфекціоністи у віці. Медицина як ніколи потребує свіжих кадрів. Йти на низько оплачувану роботу не бажає жоден студент. Тому в останній рік спостерігався брак лікарів. Студенти віддали перевагу приватній практиці.

Щоб залучити кадри в державні лікарні президент разом з депутатським корпусом прийняв рішення переглянути зарплату медиків у бік підвищення. Особливо це стосується молодих кадрів.

При розгляді нових законопроектів будуть введені наступні інновації:

  • НСЗУ на законодавчому рівні отримає право на проведення моніторингової діяльності в частині аналізу надаваних населенню медичних послуг;
  • вторинка і третинка, як називають медики її між собою стане називатися новим терміном – спеціалізована медична допомога;
  • планується ввести оновлені відсотки по наданню платних послуг в медустановах;
  • планується отримати дозвіл на залучення студентів старших курсів до практики в період карантину;
  • створюється реєстр хворих, які страждають орфанними захворюваннями.
Медична реформа в 2022

Очікується що буде змінена страхова медицина в Україні. Наскільки реалістичною стане ситуація буде помітно в грудні 2021 року.

Про тіньову медицину

Аналіз медичної реформи в Україні показав не таку благополучну ситуацію, як би хотілося. На жаль, в країні існує тіньова медицина, послугами якої користується певна категорія громадян. У той час як Україна відчуває нестачу кадрів, вона процвітає. Також негативним моментом у напрямку є еміграція лікарів в інші країни. Таке рішення приймається як через маленьку зарплату медиків в країні, так і бажанні розвиватися і вдосконалюватися.

Сьогоднішню ситуацію не можна назвати хорошою. Реформа внесла свої корективи в медицину, але якість надання медичної допомоги як і раніше залишається на низькому рівні.

Які послуги в Україні 2022 залишаться безкоштовними?

За аналогією 2021року в 2022 році доступними для українців будуть платні і безкоштовні послуги. Природно, велика частина зацікавлена в останніх. Отримати безкоштовні послуги може тільки задекларований пацієнт, у якого є контракт. До переліку безкоштовних послуг в Україні 2022 року належать:

  • спостереження медиків за пацієнтом в період хвороби, проведення фізіопроцедур, які потребують жінки, що очікують пологи, хворі з патологічними і деякими хронічними захворюваннями;
  • медичний супровід пацієнтів лікарями;
  • надання невідкладної допомоги;;
  • направлення хворого на отримання допомоги вузько кваліфікованого фахівця різного ступеня кваліфікації (при необхідності);
  • проведення вакцинації хворого, аналіз особистої картки отриманих досліджень, спостереження у сімейного лікаря;
  • отримання консультації медиків.

У новому 2022 році безкоштовними аналізами, які можна здати в поліклініках/лабораторіях за місцем проживання українця є: загальний аналіз крові, здача аналізів на цукор, лабораторні аналізи сечі, ЕКГ, здача аналізів на туберкульоз, тестування на ВІЛ, вірусний гепатит і сифіліс.

Пацієнти зможуть безкоштовно отримувати консультації та вузьких фахівців при наявності направлення, отриманого у сімейного лікаря.

При відсутності декларації у хворої особи також, як і всі українці можуть скористатися послугами медицини. У таких ситуаціях не всі послуги виявляться безкоштовними. За деякі з них доведеться провести оплату в касу медичного закладу.

Реформування медицини при КОВІД-2019

Після початку пандемії коронавірсуной інфекції реалізувати реформу повною мірою не вийшло. Уряду довелося в терміновому порядку вводити нововведення. Частина коштів, яка мала піти на українців, була переправлена на інші напрямки. Їх отримали лікарі-інфекціоністи, швидка допомога, особи, що займаються науковими дослідженнями, пов’язані зі створенням вакцини проти коронавірусу.

Частина грошей була переправлена на організацію масової вакцинації та закупівлю лікарських препаратів. Реформа 2021 показала часткову ефективність. Отриманого фінансування було недостатньо. У 2022 році має бути багато роботи. Наскільки вона буде ефективною, покаже час.

Як врятувати українську медицину?

Затримка в реалізації української реформи тягне за собою негативні моменти, повертає медицину на кілька років тому.

У новому 2022 році основна суть медичної реформа в Україні в 2022 році торкнеться всіх медиків без винятку. За попередньою інформацією захворюваність українців В повинна зменшитися на 30-40%, кількість коронавірусних хворих має мінімізуватися, очікується закінчення пандемії.

Досягнення результатів неможливе без масової вакцинації, навчання та вдосконалення нових кадрів. У 2022 році на своїх місцях залишаться висококваліфіковані відважні кадри, здатні приймати правильні рішення незалежно від складності ситуації. Зі свого боку, законодавці готові внести посильну допомогу.

Резюме

Медична реформа 2022 року триває. Вже відомі перші нововведення в законодавстві. Вони торкнуться фінансування, зарплат медиків, вдосконалення кадрів, залучення студентів до практиці в період карантину коронавірусної інфекції. Очікується, що штат медичних закладів у найближчому часі буде поповнено медиками-професіоналами, та комплектація стане повною. Остаточно про результати реформування і виправдані очікування стане відомо ближче до кінця 2022 року.

Previous articleМедицинская реформа в Украине 2022
Next articleНа каком сроке надо принимать кальций, магний и фосфор при беременности