Home Новини Напрямки медичної реформа в Україні 2017

Напрямки медичної реформа в Україні 2017

3827
0
медична реформа в Україні

Неефективність української, успадкованої від Радянського Союзу, медичної системи та величезні витрати на неї призвели до зміни моделі фінансування цієї сфери. Медична реформа в країні 2017 року має на меті скорочення видатків на медицину та разом із тим підвищення якості надання послуг.

медична реформа в Україні

В чому суть реформи?

Суть медичної реформи в Україні в 2017 році полягає у передачі більше повноважень щодо організації медицини на місця. Тобто завідуючий медичного закладу зможе запропонувати своїм колегам схему розподілу коштів. Це може бути пропорційна система (в залежності від кількості обслуговуваних пацієнтів) чи пряма (усім лікар порівну).

Між лікарями встановлюється природна конкуренція, котра змушує їх надавати медичні послуги більш якісно. Пацієнт та лікар таким чином стають партнерами. Держава виділяє кошти за ефективність лікування. Лікарю стає не вигідно лікувати хворого із запущеними стадіями. Разом із тим державні кошти будуть потрапляти в той заклад, який оберуть для себе самі пацієнти. Тобто громадянин, по суті, стає основним роботодавцем лікаря.

Інша особливість реформи — автономізація лікарень. Тобто вони в 2017 році будуть мати свій власний бюджет і витрачатимуть кошти так, як вважають за потрібне.

Реальний обрахунок надання вартості тих чи інших послуг відбувається на місцях.

Отримати інформацію про попереднє лікування пацієнта лікар зможе завдяки єдиному електронному реєстру пацієнтів.

Основні зміни

Основні напрямки медичної реформа в Україні 2017 будуть стосуватись здебільшого первинної ланки медичних закладів, тобто поліклінічних відділень, а також медичних працівників. Кожен громадянин країни зможе обирати собі того лікаря, якому довіряє своє здоров’я та здоров’я своїх дітей. З ним пацієнт підписує договір щодо надання конкретних медичних послуг.

Повністю скасовується прив’язка до географічного місця. Тобто дільничих лікарів вже не буде, а їхнє місце посядуть сімейні лікарі.

Значно спроститься система  ліцензування лікарської практики. Головне завдання сімейного лікаря — підтримання здоров’я своїх пацієнтів, а не виконання паперових справ. Разом зі тим, медичні довідки у дитячий садочок, а також лікарняні теж буде видавати сімейний лікар.

Нарахування оплати за надані послуги лікарю буде прозорим. Цим питанням повинна буде займатись страхова агенція.

Більше лікарів зможуть займатись приватною практикою.

Окремим напрямком реформи в 2017 році стане підготовка до подальших змін госпітальної (тобто лікарняної) ланки.

Більшу автономію отримають медичні заклади. Фінансову винагороду із загального бюджету вони будуть отримувати за результат.

Коли відбудеться реформа та хто її фінансуватиме?

Хоча кілька пострадянських країн вже зуміли перейти на ринкову модель медицини, Україні це не вдавалось здійснити протягом 25 років. Із 21-го законопроекту, котрими пропонувалось впровадити страхову систему медицини, жоден не був підтриманий. Саме тому урядові не залишилось нічого іншого як відразу перейти до дій. Зміни будуть поступовими. Найперше планується розподіл основних медичних установ. З часом медична реформа буде все ширше розгортатись.

Перший етап реформування розрахований на 3 роки. Спочатку вона стосуватиметься первинного рівня, а з 2018 року — вторинного, з 2019 — третинного.

Жодних витрат з кишень громадян України поки що не передбачається. На 2017 рік з державного бюджету вже виділено 7% (а це майже 59 мільярдів гривень) на медицину. Ці кошти будуть скеровані на забезпечення тих медичних закладів, де громадяни можуть отримати необхідну медичну допомогу. Урядом не передбачається введення додаткового обов’язкового податку на медичне страхування, а також створення якихось фондів. Компенсація наданих послуг медичному закладу та лікарю буде здійснюватись із бюджету країни. Таким чином страхова медицина в Україні 2017 буде схожою на іспанський, угорський варіанти.

медична реформа

Переваги реформи

Нова реформа передбачає виведення української медицини на новий якісний рівень.

Найбільше переваг помітять самі громадяни. Вони самостійно будуть обирати собі лікаря. При цьому немає значення де проживає людина. Платити за надання медичних послуг пацієнту не прийдеться. Відтак, медичні заклади та лікарі почнуть змагатись за найбільшу кількість клієнтів. Непрофесійні спеціалісти, а також лікарі із поганою репутацією залишаться без роботи.

Безумовно від якісних медичних послуг виграє і сама держава. Здорові працівники не потребують витрат на компенсацію лікарняних. Своєчасно встановлений діагноз попереджує кількість інвалідів та безробітних.

Високопрофесійні лікарі зможуть отримати більше визнання та більшу і цілком легальну заробітну плану внаслідок своєї якісної роботи.

лікар за роботою

Таким чином не влаштовувати  реформа медицини в Україні 2017 року буде лише тих лікарів, котрі не впевнені у якості своєї роботи і тих, хто не може конкурувати.