Home Новини Норми тривалості робочого часу на 2018 рік в Україні

Норми тривалості робочого часу на 2018 рік в Україні

2028
0
робочі на виробництві

Ринок праці щороку починає диктувати нові умови. Але ні одна умова не цікавить людей так сильно, як питання балансу робочого часу. Люди хочуть працювати в комфортних умовах, це одна з найголовніших вимог. Саме тому влада держави створила баланс робочого часу на 2018 рік в Україні.

Як має виглядати робочий тиждень і день жителя України

Не дивлячись на всі нововведення, один стандарт залишається незмінним: кожна працююча людина повинна проводити на роботі не більше 40 годин на тиждень. Але бувають такі випадки, коли посада вимагає  40-годинний робочий тиждень. Працювати за таких умов дозволяється тільки повнолітнім працездатним особам. В усіх інших випадках норма робочого часу менша. Наразі чинне законодавство за кожною віковою групою закріпило певні норми:

  • ті люди, яким від 16 до 18 років, можуть працювати не більше 36 щотижня;
  • а от у тих, хто віком від 14 до 16 років, ця норма ще менша. Ці особи можуть проводити на роботі не більше 24 годин кожного тижня;
  • варто також зазначити, що протягом часу навчання школярі не можуть проводити на роботі більше ніж половину від максимальної кількості робочого часу дорослого громадянина на тиждень;
  • певні обмеження також має праця в несприятливих для здоров’я умовах: дозволяється працювати не більше 36 годин на тиждень.виробничий календар на 2018 рік

Чи варто чекати на зменшення величини робочого часу?

Треба зазначити, що деякими правами в законодавстві все ж передбачено зменшення робочого часу, але відбувається це тільки за певних умов. Норми тривалості робочого часу на 2018 рік в Україні можуть бути змінені з оглядкою на нестачу фінансів. Також скорочення робочого тижня стосуються осіб жіночої статі, що займаються вихованням дітей-інвалідів та дітей, яким ще не виповнилося 14 років.

В чинному законодавстві також написано про те, що не можна зменшувати тривалість праці більше, ніж на 5 годин. Зазвичай подібне скорочення відбувається напередодні свят, вихідних, тощо. Також є інформація і про дні, що передують святковим. Напередодні свят дуже полюбляють скорочувати робочий день, але робити це можна не більше ніж на годину. Це правило є єдиним для всіх і ніяким чином не залежить від тривалості робочого тижня.

Як відбувався розрахунок робочого часу

Влада України, розраховуючи баланс робочого часу 2018, не могла залишити без уваги певні свята та особливі події. Наразі на 2018 вже є перелік певних свят, які обов’язково будуть відбуватися у вихідний день. У цей список увійшло аж десять світ, серед який є Новий рік, день Перемоги, Великдень та інші.

Чи буде перенесення вихідних днів?

Іноді буває так, що свята припадають на вихідні дні. Щороку так трапляється. Саме тому, аби не позбавляти людей додаткового відпочинку, було вирішено переносити вихідний на перший робочий день тижня. Такий перенос стосуватиметься лише п’яти свят, бреде яких є Новий рік, Трійця, Різдво та інші.

Українська влада дозволяє певним установам та організаціям самовільно переносити робочі дні. Це дозволено робити тільки по відношенню до тих осіб, які мають 40-годниий робочий тиждень. Але варто знати, що так просто ці дні не переносяться. Повинен бути випущений особливий указ, в якому буде зазначатися вся інформація стосовно переносу. Цей указ повинен бути випущений аж за два місяці до цього переносу.

Що стосується зміни самих стандартів, то нинішні умови не дозволяють це зробити. Деякі люди, звісно, хотіли б працювати хоч на краплю менше, але якихось змін не буде. Більш того, така система розподілу робочого часу є майже загальноприйнятою, а тому навряд можна чекати якихось змін в цьому плані.робочі на виробництві