Home Новини Особливості проведення мобілізації у 2017 році

Особливості проведення мобілізації у 2017 році

3371
0
коли закінчиться мобілізація

Не дивлячись на те, що ескалація конфлікту в Україні наразі не передбачається, програма Міністерства Оборони стосовно припинення строкових призовів та переходу до виключно контрактної форми проходження служби в армії не реалізується так, як це було заплановано. Всіх, хто досяг вісімнадцятирічного віку та не переступив порог в двадцять п’ять років, цікавить, чи буде мобілізація в Україні в 2017 році.

коли закінчиться мобілізація

Ця проблема перш за все постає перед тими молодими людьми, які планують поступити на навчання, наприклад, на заочну форму, яка не є гарантією відстрочення служби за мобілізацією, або перед тими, хто планує завести дитину або одружитись і не бажає залишати щойно створену родину задля проходження служби в армії. Крім того, поширена думка, що особливості проведення мобілізації 2017 передбачають залучення до рядів військовослужбовців на лінії вогню тих осіб, які були щойно мобілізовані. Звісно, перспектива відправитись вбивати людей лякає тих, хто жодного разу не тримав в руках вогнепальної зброї і взагалі відверто негативно ставиться до війни. Проте стосовно цього не варто хвилюватись – це лише чутки, і мобілізація проводиться більшою мірою для того, щоб мати на лаві запасних кадри, яких можна буде залучити до служби в разі настання важкої воєнної ситуації. Простіше кажучи, мобілізація – це “навчання про запас”, і ніяк не відправка одразу до фронту.

Попередні та чергові хвилі мобілізації

Протягом дві тисячі чотирнадцятого – дві тисячі п’ятнадцятого років було проведено шість мобілізацій через військовий конфлікт на кордонах країни, ще одна, сьома хвиля, була запланована наказом Президента України на травень-червень та жовтень-листопад дві тисячі шістнадцятого (2016) року. Проте в рамках цього призову планувалось вже залучати військовослужбовців з досвідом. Це ті, хто проходив вже строкову службу, ті, хто приймав участь в антитерористичній операції на сході країни, ті, хто приймав участь в бойових діях і має військовий досвід. Розмір набору залежав від тих бойових частин, яким потребувалось доукомплектування, наприклад, танкістами, розвідниками, артилеристами, піхотинцями та таке інше. Крім того, це залежало ще й від військово-політичноі ситуації як в країні, так і за її межами, і від настроів політичного керівництва країною. Зараз це стосується і питання про те, чи буде 8-9-10 хвиля мобілізації в 2017 році. Тобто, якщо Президент видасть наказ про чергову хвилю мобілізації – то вона буде виконана в найближчі строки, якщо ніякого документу на цей рахунок службовці не отримають, то мобілізації не буде, навіть якщо вона була закладена в плани Міністерства Оборони.

чи буде 8-9-10 хвиля мобілізації в 2017 році

Наразі ніяких відомостей про час настання чергової хвилі мобілізації не існує, проте українська влада поки не збирається відмовлятись від практики мобілізації. В умовах воєнного конфлікту повністю відмовитись від мобілізації не вдасться, проте урядовці ніяк не коментують питання про те, коли почнеться та коли закінчиться мобілізація в 2017 році. Владні структури, аналізуючи результати попередніх призовів до армії та мобілізації, свідчать, що призовники гірше показують себе в перод навчання та на фронті, ніж мобілізовані, оскільки призовники – це в основному молоді хлопці, які не мають жодного досвіду, а в лави мобілізованих, особливо за власним бажанням, часто потрапляють ті, хто вже приймав участь в воєнних діях та має досвід. Думки стосовно здатності контрактної армії захистити країну сильно розбігаються: одні вважають, що тільки спеціальна армія зможе протидіяти загарбникам, інші думають, що ті, хто пішов на фронт заради грошей не мають того духу патріотизму, як мобілізовані.

Хто підлягає та не підлягає мобілізації

В першу чергу мобілізовувати будуть тих, хто має практичний досвід ведення бойових дій та має спеціальності, які можна швидко перекваліфікувати на воєнні. Це інженери, танкісти, слюсарі, розвідники, вся галузь технічних спеціальностей та офіцерський склад. Крім того, кожна частина буде робити запит на людей, які ім потрібні, що зменшить затрати на перекваліфікування та забезпечення армії. Звичайно, великі надії покладаються на мобілізованих за власним бажанням, оскільки це в більшості ті, хто вже не раз був в АТО, та кого майже не треба готувати для того, щоб відправити на фронт.

мобілізація в Україні в 2017 році

Традиційно, громадяни, які не підлягають мобілізації в 2017 році, можуть дихати спокійно: ніяка чергова хвиля не зачепить їх. Ті, хто негодні за станом здоров’я, ті, хто є студентами або аспірантами денної форми навчання, ті, хто опікує двох або більше дітей до вісімнадцяти років, прийомніі батьки, опікуни, за новим законом навіть вчені та вчителя (що мають науковий ступінь та працюють 75% робочого часу), ті, хто вже вийшов на пенсію та народні депутати України не можуть бути залучені до складу військових сил країни.