Home Новини Особливості проведення мобілізації 2018

Особливості проведення мобілізації 2018

3134
0
Мобілізація в Україні 2018 року

В державі, напевно, немає таких людей, котрі б не слідкували за подіями, що відбуваються на Донбасі. Кожен день на шпальтах інтернет-видань, в телевізійних новинах повідомляється про потужні обстріли та руйнування, а в містах та селах на колінах прощаються з молодими хлопцями та чоловіками, гуде сирена швидкої в Дніпрі, що відвозить важкопоранених до шпиталю. Мобілізація в Україні 2018 року хвилює тих, хто закінчує школу або ВИШ, а ще більше їх батьків.

Підстави для мобілізації

До 2014 року мали надію, що буде тільки контрактна армія, де служитимуть лише за бажанням. Але не склалося, ба замість цього людей повістками масово почали викликати в АТО. І хоча офіційно повідомляється про те, що молодь призовного віку не відправлятимуть на схід, від того не стає легше, бо чомусь в новинах повідомляють про загибель 19–20 річних хлопців.

Чи буде 8–9–10 хвиля мобілізації в 2018 році залежатиме від наказу, який має підписати Президент. Поки що такої інформації немає. Але військовий конфлікт триває, та кінця йому не видно. Коли обирали главу держави сподівалися, що як він і обіцяв, АТО закінчиться за тиждень, чи за місяць. Але з того часу минула третя річниця. Обстріли та руйнування закінчаться лише тоді, коли цього забажають усі сторони. Відомо, котра з них цього не хоче. І якщо на Донбасі знов почнеться загострення, то мобілізації не уникнути. Мобілізація в Україні 2018 року

Особливості призова на службу

Різні ЗМІ майже кожного місяця повідомляють новини, котрі стосуються реформування збройних сил. У виданнях можна прочитати як про повний перехід до контрактної армії, так і про масштабну мобілізацію. Про те, що у 2018 році точно буде призов на строкову службу вже можна судити по останньому розпорядженню глави держави.

За стандартною процедурою з квітня юнаки викликатимуться повістками до військкоматів. Друга черга компанії стартуватиме з жовтня. Конкретна дата буде визначена в окремому розпорядженні. Числа можуть змінюватися. Так почали роботи, аби швидко реагувати на загострення агресії. Згідно закону, що стосується військового обов’язку, кількість призовників може бути значно збільшена у разі необхідності.

Молодь, що вступатиме на службу, порадують збільшенням допомоги до 6,5 тис. грн., що видаватимуть одноразово в 2018 році. Строк проходження з 2015 18 місяців, для юнаків, що мають дипломи Вишів – 12. Хлопці, яким виповнилося 18 років до військкоматів не викликатимуться, бо вік тих, що має призиватися збільшений до 20, а граничний замість 25 становить 27.

Представники Генштабу запевнять, що категорія, що проходитиме навчання у підрозділах у 2018 не відправлятиметься в АТО. На схід України з поміж строковиків їхатиме лише добровольці, що підпишуть контракт з керівництвом збройних сил.

Реформування армії в умовах воєнного часу неможливе, бо статися може так, що державу не буде кому захищати.

Створення реєстру військовозобов’язаних

Особливості проведення мобілізації 2018 полягають в тому, що чоловікам не будуть вже вручати повістки біля супермаркетів, на прохідних заводів, у відділах державних центрів зайнятості, оскільки депутатами проголосований закон, згідно якого створюється державний реєстр, куди вноситимуть дані про всіх військовозобов’язаних – призовників та тих, що пішли в запас. Точна дата формування секретна.

Противників створення бази даних вистачає. Декотрі вважають, що інформація може бути недостатньо захищеною, та попасти до рук до тих, хто стане переслідувати або шантажувати кого заманеться. Інші говорять, що складати списки повинні військкомати, а створення реєстру порушує основи мобілізації, що в кожній країні є секретними.

Можливо розробники ще не встигнуть до 2018 сформувати інформацію на тих, хто підлягатиме мобілізації, тоді при необхідності її проведення скористаються попереднім підходом.Особливості проведення мобілізації 2018

Хто може уникнути мобілізації

Перелік осіб, що можуть бути звільнені від строкової служби має набагато більше пунктів ніж той, що передбачений під час мобілізації. Але в одному та іншому є студенти та аспіранти, що навчаються денно. В першу чергу призиваються ті, що вже брали участь у бойових операціях або мають професію що легко змінити на військову. До них належать водії, трактористи, механіки, кадрові офіцери.

Крім того, підрозділи роблять запит на людей, що мають потрібний фах. Адже тоді зменшується час на перекваліфікацію. Радіють і тим, хто виявляє власне бажання їхати на схід. Але багато хто запитує, хто ті громадяни, які не підлягають мобілізації в 2018 році.

Згідно законодавства держави:

  1. Не призиваються чоловіки, що утримують від трьох малюків, котрим ще немає 18.
  2. Батьки, що самостійно виховують дитину.
  3. Усиновителі та опікуни, що займаються неповнолітніми сиротами.
  4. Мають висновок лікарської комісії про непридатність до військової служби.

Повний перелік наразі готується. В ньому зазначені також заброньовані від мобілізації державними органами.Хто може уникнути мобілізації

Кого стосується останній призов?

В передостанній день травня 2017 міністром оборони держави був підписаний наказ, згідно якого у збройні сили призиваються офіцери запасу. Перед службою ці особи мають пройти навчання в спеціальних центрах ЗСУ. Термін перепідготовки складатиме 3 місяці.

Мобілізовані не братимуть участі у бойових діях, що відбуваються у зоні АТО та займатимуть офіцерські посади. До складу призовників належать особи, що отримали диплом магістра, спеціаліста та бакалавра, представники жіночої та чоловічої статі, що мають документ про підготовку офіцерів запасу. Строк служби складатиме 18 місяців. Граничний термін за віком 43 роки.

Відстрочка може надаватися комісією обласного комісаріату:

  • при незадовільному стані здоров’я;
  • через складні сімейні обставини;
  • для продовження навчання.

Якщо людина, котра отримала повістку, не з’явиться до місця збору з поважної причини, вона має надати документ, що її посвідчує. За ухилення передбачений штраф.

Чи варто запитувати, коли закінчиться мобілізація. Про це в нашій країні не скаже ніхто. Непотрібною вона стане лише тоді, коли не лунатимуть постріли, не гинутимуть люди, коли на кордоні не стоятимуть іноземні війська.Кого стосується останній призов?