Home Новини Останні новини про розтаможку автомобіля в Україні в 2019 році

Останні новини про розтаможку автомобіля в Україні в 2019 році

2272
0
дешевше купити автомобіль в європейській державі

Іноді буває так, що набагато дешевше купити автомобіль в європейській державі, транспортувати його та розмитнити в Україні. Не вибір, купівля чи транспортування викликають в автолюбителів проблеми, а саме розмитнення. Взагалі розмитнення – це звичайний процес перевірки юридичних аспектів та технічного стану автотранспорту та подальша реєстрація його в Україні. Не так давно чинного законодавства були внесені певні правки. Останні новини про розтаможку автомобіля в Україні в 2019 році свідчать про те, що тепер ця процедура стала більш доступною для водіїв.дешевше купити автомобіль в європейській державі

Законодавчі зміни

У ВРУ було зареєстровано новий закон про розмитнення машин в Україні в 2019 році. Його мета – це стимулювання змін на ринку транспортних засобів, створення умов для його сталого розвитку. Внаслідок цього можна розмитнення вживаний транспортний засіб, вік якого не перевищує 10 років, можна буде розмитнити усього за 500 євро. Ініціатори законопроекту вважають, що держава не забезпечує гідний рівень життя своїм громадянам, але встановлює величезні ставки на розмитнення ТЗ, навіть вживаних. Це справжнє знущання з українських водіїв.

Цей законопроект передбачає тимчасове звільнення українців від обов’язкової сплати ПДВ, а також інших податків при транспортуванні авто з-за кордону з метою власного використання. Їм на зміну прийде спеціальний незмінний платіж у розмірі 500 євро. Законопроект діятиме й на власників автотранспорту з іноземною реєстрацією. Вони можуть провести процедуру розмитнення авто протягом 3 календарних місяців з моменту набуття законопроектом чинності, а такі правила діятимуть до 31 грудня 2019 року. Але це все не поширюється на автомобілі, привезенні з країни, яка була визнана окупантом.

Варто також згадати про ще один закон про розмитнення авто. Представники УКРОПу подали на розгляд проект про скасування відомих усім стандартів «Євро» при ввезенні та розмитненні транспортних засобів, що є вживаними. Очікується, що завдяки таким змінам нарешті буде сформований цивілізований автомобільний ринок, в якому не буде старих, майже розвалених машин. Взагалі пропонується залишити екологічні стандарти, але лише для нових транспортних засобів. А що стосується вживаних, то для них обов’язковим буде лише технічний огляд.

І, нарешті, останній законопроект, про який треба згадати, стосується пропозиції щодо продовження дії зниження ставок акцизного збору при ввезенні та розмитненні вживаних транспортних засобів до 2020 року. Вважається, що усі ці зміни дозволять здихатися старих автомобілів, які вже в аварійному стані. На зміну їм прийдуть іномарки, які знаходитимуться в гарному стані. Це не тільки зменшить кількість ДТП на дорогах, а принесе купу інших позитивних зрушень.Законодавчі зміни

Що треба сплачувати при розмитненні?

Поки вищезгадані законопроекти залишаються на розгляді, а тому щоб зараз порахувати розмитнення автомобіля треба враховувати усі чинні податки:

  1. Ввізне мито на автомобіль. Величина цього податку змінюється в залежності від конкретних технічних характеристик транспортного засобу. Ставка може складати 10% чи 20% для авто з великим літражем, або 8% для машин з маленьким літражем. При розрахунках варто орієнтуватися на стандартну ставку.
  2. Акцизний збір. Цей податок також залежить від конкретного виду ТЗ. В Інтернеті можна легко знайти спеціальну таблицю, де вказано величину акцизного збору для кожного виду ТЗ (тут враховується об’єм двигуна, вид пального, вік авто, тощо). Варто знати, що для машин, які були випущені після 2010 року сума акцизного збору була суттєво зменшена, а усім іншим доводиться платити згідно з таблицею.
  3. Податок на додану вартість. Якщо відомо дві попередні суми, то ПДВ вирахувати дуже просто. Треба просто додати величину двох інших зборів, а потім отриману величину поділити на 5. Виходить, що податок на додану вартість складає 20% від суми інших податків.

У деяких водіїв виникає плутаниця через те, що вони хоч раз чули про утилізаційний збір чи імпортне мито. Але треба знати, що такі податки були вже давно скасовані. Наприклад, утилізаційний збір був введений у 2013 році, але його скасували вже у 2014 через невдоволення водіїв. Імпортне мито діяло до 2015 року, так само як і спеціальне мито.

Спеціальний калькулятор

Власноруч вираховувати вартість ввезення та розмитнення транспортного засобу дуже важко через велику кількість факторів, які треба врахувати. Більш того, можна легко допустити помилки й в результаті буде отримана невірна сума. Але щоб швидко та досить точно визначити суму, яку доведеться витратити на все, можна використати калькулятор розтаможки авто в Україні. Його суть полягає в тому, що треба вказати певні дані про автомобіль (загальні відомості, вид двигуна, вік транспортного засобу, масу вантажу, яку можна помістити в ТЗ, тощо), після чого калькулятор проведе підрахунки та видасть суму вартості розмитнення.

Чи можна не розмитнювати транспортний засіб?

Існують певні схеми, які дозволяють використати інвалідність чи пільги з метою розмитнення автомобіля. Наразі невідомо, чи будуть діяти пільги на розтаможку автомобіля у 2019 році, але поки їх ніхто не скасовував.

Іноді у водіїв виникають питання з приводу того, чи можна не розмитнювати авто та користуватися ним на території України. Відповідь: можна, але це незаконно. Якщо водія зупинять поліцейські, а потім виявиться, що авто не розмитнене та порушені норми дозволенного перебування на території держави, то доведеться сплатити чималі штрафи. В деяких випадах транспортний засіб конфіскується. Взагалі почастішали випадки, коли українці катаються на не розмитнених авто, порушуючи законодавство. Влада обіцяє, що поступово буде боротися з такими порушеннями. Вже зараз створюють спеціальні органи контролю та єдиний реєстр для усіх авто, що перетинають кордон України.

Отже, вартість розмитнення авто на єврономерах у 2019 році може бути суттєво зменшена, але ця процедура стане обов’язковою, бо якось оминути закон вже не вийде.Чи можна не розмитнювати транспортний засіб