Home Новини Останні новини про розтаможку автомобіля в Україні в 2020 році

Останні новини про розтаможку автомобіля в Україні в 2020 році

828
0
розтаможка

Придбання іноземних автомобілів, які перебували у використанні декілька років, може бути досить вигідним для жителів України. Якісні авто не втрачають свій потенціал протягом кількох десятиліть, як свідчать останні новини про розтаможку автомобіля в Україні в 2020 році.

Цьому сприяє використання їх в країнах з якісними дорогами, професійним сервісом, своєчасним технічним обслуговуванням.

розтаможка

Для того, щоб використовувати машину на території України, необхідно пройти процедуру розмитнення. Процес включає в себе оцінку вартості автомобіля та сплату обов’язкових платежів до бюджету.

Законодавче регулювання розмитнення

Закони України № 2611-VIII № 2612-VIII (законопроекти 8487 та 8488) від 08.11.2018 р. встановили вартість та порядок процедури розмитнення автомобілів, які ввозяться на територію України. Нормативні акти внесли зміни до існуючого порядку.

Новий закон про розмитнення машин в Україні в 2020 році дозволив ввозити легкові авто екологічного стандарту «Евро – 2» з датою випуску1997 року, раніше вимагалася наявність «Евро – 5» (2010 рік). Для інших типів авто вимоги щодо «Евро – 5» збереглися.

Основними нормативними документами, які регулюють перетинання автомобілями кордону України є Митний Кодекс України від 13.03.2012р. № № 4495-VI. Також Правила митного контролю та митного оформлення транспортних засобів, що переміщуються громадянами через митний кордон України, затверджені Наказом Державної митної служби України 17.11.2005  N 1118.

Митним органам необхідно пред’явити пакет документації щодо автомобіля, який розмитнюється:

  • документ, який підтверджує право власності на автомобіль. Якщо машина транспортується іншою особою, вона повинна надати довіреність або договір;
  • техпаспорт на машину. Якщо вона знята з обліку, то повинна транспортуватися на евакуаторі;
  • документ щодо купівлі авто (інвойс);
  • товарно-транспортна накладна (за наявності);
  • документ, що підтверджує особу перевізника (паспорт).

Для автомобілів із США інших документів не потрібно, але для авто з Європи необхідно надати документацію про сертифікацію транспортного засобу.

Сертифікати, які необхідно представити митникам, двох видів:

  • сертифікат, який підтверджує відповідність екологічним вимогам. Для мотоциклів не встановлений, для легкових авто не нижче «Євро-2», для інших – стандарт «Євро -5». Вартість складає до 1000 грн.;
  • сертифікат відповідності транспортного засобу. Вартість складає до 3000 грн. для автомобілів з Європи та 6000 грн. для американських транспортних засобів.

Сертифікат не є обов’язковим під час перетину кордону, але при подальшому оформлені власником надається.

Пам’ятайте! Документи попередньо необхідно перекласти державною мовою (приблизна вартість 300-500грн.).

Бажано, також, скористуватись послугами криміналіста з метою з’ясування, чи не перебуває авто в розшуку. (400-500 грн.)

Закон про розмитнення авто зазначає, що в Україну заборонений ввіз авто з країн – агресорів, тому митники перевіряють країну походження авто. Визначається інформація просто – за VIN-кодом, який розміщений на автомобілі (на кузові) або в техпаспорті машини. До країн – агресорів, зокрема, відносять Росію.

таблиця розтаможки

Обов’язкові виплати для розмитнення

Власник (або особа, яка має відповідну довіреність) може порахувати розмитнення автомобіля. Він має сплатити:

  • ПДВ:
  • акцизний збір;
  • ввізне мито.

За електрокари, оснащені виключно електродвигунами, одним чи кількома, сплачується 1 євро на 1 к/годину об’єму електроакумулятора електромобіля. Інші митні платежі до 2022 року не сплачуються. Калькулятор розтаможки авто в Україні мають тематичні сайти.

Розмір ввізного мита

Стандартна ставка ввізного мита становить 10% вартості транспортного засобу. Для нових легкових авто (об’єм двигуна більше 3 л) – ставка 6%. Для дизельних автобусів для транспортування більше 10 людей (об’єм двигуна більше 5 л) – ставка 20 %.

Вартість транспортного засобу зазвичай вказана в документації щодо купівлі-продажу (інвойс). Для підтвердження вартості власник може надавати квитанції про сплату коштів, рахунки, будь-які інші документи.

В Україні діє програма щодо зниження мита на автомобілі, які ввозяться з Європейського Союзу (ЄС) та Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ), до якої входять Ісландія, Лихтенштейн, Норвегія та Швейцарія. Так, для авто з цих країн у 2018 році ставка мита складала 7,3%, у 2019 році – 6,3 %, у 2020 році вона іще нижче.

Легківки з Канади ввозяться за митною ставкою 0%.

Необхідно мати на увазі наступне. Якщо автомобіль придбаний не у приватної особи, а в салоні, то у його ціну включений ПДВ, який підлягає поверненню покупцеві.

Митні органи можуть користуватися особливим каталогом, в якому вказана ринкова вартість автомобілів незалежно від фактичного стану (наприклад, участь в ДТП). Вартість визначається маркою авто, екологічним стандартом, роком випуску, комплектацією.

Розмір акцизного збору

Акцизний збір розраховується за формулою: базова ставка Х К двигуна Х К віку автомобіля. Базові ставки акцизу:

для бензинового двигуна об’ємом до 3000 см³  базова ставка складає  50 EUR;
для бензинового двигуна об’ємом більше 3000 см³ базова ставка складає  100 EUR;
для дизельного двигуна об’ємом до 3500 см³ базова ставка складає  75 EUR;
для дизельного двигуна об’ємом до 3500 см³ базова ставка складає  150 EUR.

Вік транспортного засобу враховується як кількість повних календарних років, наступних за роком випуску.

Коефіцієнт двигуна вираховується шляхом поділу об’єму циліндру двигуна в см3 на 1000 см3 (об’єм в літрах).

Акцизний збір розраховується євро, після чого суму необхідно перевести в долари. Долар – єдина валюта митних платежів. Перерахунок здійснюється за курсом Нацбанку України на день митного оформлення (крос-курс євро до долара).

розмитнення автомобіля

Розмір ПДВ

Податок на додану вартість складає 20% від суми: вартість автомобіля+ розмір ввізного мита+ розмір акцизного збору.

Таким чином, чим більший вік автомобіля, тим дорожче коштуватиме його розмитнення. Дизельні автомобілі також вимагають більше витрат. Але стосовно дизельних авто з Європи, які були у використанні, можна відмітити наступне. Їх ціна підчас продажу досить низька, тому придбання є вигідним навіть з витратами на розмитнення. Вартість дизельного палива в Європі вища за бензин, тому їх дешево продають.

Найбільш вигідно розмитнювати електромобілі, їм дають зелене світло в усіх країнах. Єдиний недолік – відсутність розгалуженої мережі зарядних сервісів.

Пільги на розтаможку автомобіля у 2020 році в Україні втратили чиннсть.

Порядок розмитнення автомобіля

Під час перетинання державного кордону, митники оглядають автомобіль. Власник (водій) оформляє попередню декларацію і вносить установлений попередній митний платіж (фінансова гарантія).

Більшість автомобілістів користується послугами митних брокерів, хоч це не обов’язково. Вартість послуг брокера коливається від 200 до 500 доларів. Але вони дійсно і якісно допомагають оформити документи.

За наявності оформлених документів, процедура на митниці займає 4-5 годин.

Автомобіль направляється для дооформлення на митницю, розташовану найближче до місця реєстрації проживання власника ТС. На переміщення надається 10 днів. За бажанням власник може оформити розмитнення авто на будь-якій внутрішній митниці.

Вартість розмитнення авто на єврономерах уточнюється, якщо вона була завищена, то різниця повертається. Якщо занижена, то необхідно внести доплату.

авто

Після проведення остаточних розрахунків необхідно сплатити внесок до Пенсійного фонду України 3-6% вартості авто і оплатити послуги сервісу МВС. Після цього видадуть новий техпаспорт і національні номерні знаки.