Home Новини Планування роботи сільської бібліотеки на 2020 рік в Україні

Планування роботи сільської бібліотеки на 2020 рік в Україні

1778
0
план бібліотекаря

Бібліотека являє собою не лише звичайну будівлю для зберігання різних книг. Насправді це осередок корисних знань, де частенько відбувається багато чого цікавого. Нерідко в бібліотеках будь-яких типів проводяться культурні заходи, літературні вечори, спеціальні нагородження та відкриття, тощо. Деякі з цих подій приурочені до дуже важливих подій, наприклад, ювілеїв видатних поетів та письменників, їх творів й не тільки. У 2020 році є свої особливі події та дати, орієнтири, відповідно до яких здійснюється планування роботи бібліотек. Не дивлячись на те, що усі заклади мають самостійно формувати свій графік роботи, часто виникають питання з приводу того, які саме орієнтири були визначені цього разу та як відбуватиметься планування роботи бібліотек в Україні у 2020 році.

план сільської бібліотеки

Основні орієнтири, відповідно до яких має відбуватися планування роботи закладів

Перед тим як розробляється план роботи сільської бібліотеки на 2020 рік, міжнародні організації та представники державної влади визначають основні орієнтири та важливі питання, яким цього року планується присвятити особливу увагу через їх важливість та актуальність. Деяким питанням приділятиметься більше уваги, а деяким – менше. Перш за все, 2020 рік було офіційно проголошено роком боротьби зі злиднями, роком збереження водних ресурсів. Також це рік сімейних фермерських угідь та осіб африканського походження, рік енергетики для кожного. Саме такі орієнтири були визначені представниками ООН й вони присвячені най актуальним проблемам сьогодення.

Про кожне з цих питань можна детальніше дізнатися на офіційному сайті ООН. Що стосується, наприклад водних ресурсів, то усі події у сфері охорони водних ресурсів проходитимуть під гаслом «Водна для сталого розвитку».

Оскільки водні ресурси є життєво необхідними для нормального існування не лише людини, а й усіх живих організмів, вільний доступ до неї повинен бути правом кожного, а не привілеєм. Тож цей рік, а також декілька наступних будуть присвячені сталому й доцільному використанню водних ресурсів, забезпеченню очищення води, розподілом ресурсів між жителями планети й не тільки. Водночас перед публічними та освітніми закладами постає завдання, яке полягає у детальному висвітленні проблем водних ресурсів, відповідно до чого є має створюватися план роботи бібліотеки на 2020 рік.

Ще одне дійсно важливе питання – це висвітлення проблем африканського народу в усьому світі, зокрема в Україні. Усі події та заходи з цього питання будуть спрямовані на загальне зміцнення відносин з представниками африканського народу не лише всередині самої України, а й за її межами.

Представники Африки вже протягом довгого часу проживають, навчаються та працюють поруч з українцями й багато хто розуміє, що вони відрізняються лише відтінком шкіри, який нічого не означає. При цьому прояви расизму нікуди не поділися й це є серйозною проблемою. З метою зміцнення загальних відносин, в Україні відбуватиметься підвищення обізнаності громадян з питань історії та особливостей життя африканців, також буде забезпечуватися захист та забезпечення фундаментальних прав цих людей.

Також було визначено багато другорядних векторів розвитку, які присвячені проблемам розвитку сільського хазяйства та раціонального розвитку сфери енергетики, використання енергетичних ресурсів. На все це варто звернути увагу під час планування роботи публічних бібліотек.

сільської бібліотека

Робота над популяризацією бібліотек

Ще одне питання, про яке обов’язково треба не забувати під час планування роботи сільської бібліотеки на 2020 рік в Україні – це заходи з популяризації такого роду закладів. Річ у тім, що в Україні не лише сільські, а й навіть міські бібліотеки є не такими популярними, як в державах Європи. Тож зараз перед державними та приватними бібліотеками постають задачі, що стосується збільшення відвідуваності та їх популярності й це треба обов’язково враховувати під час створення плану роботи закладів будь-якого типу.

Методи підвищення відвідуваності є різними. Рекомендується віддавати перевагу тим методам, які будуть найбільш ефективними, але при цьому не знижуватимуть загальний рівень закладу та його рейтинг. Наприклад, деякі бібліотеки вирішили регулярно влаштовувати різного роду конкурси та заходи, які спонукають не лише дітей, а й дорослих до отримання додаткових знань, що потім винагороджується. Також деякі бібліотеки вирішили попрацювати над своїм дизайном й видозмінили заклад не лише ззовні, а ще й всередині. Варто знати, що на загальне сприйняття бібліотеки та її помітність впливають навіть вивіски, листівки, тощо. Загалом можна використовувати стандартні прийоми збільшення відвідуваності, якими користуються різні ресторани, супермаркети, магазини одягу й не тільки. Те, які саме методи обрати – залежить від керівництва бібліотеки та її особливостей.

Що стосується самих заходів, які можуть проводитися в бібліотеці, то тут вибір також є дуже широкий. Усі ці заходи та події мають бути відображені під час планування в бібліотеці її робочого часу. Нерідко список цих подій та урочищ публікується на офіційному сайті бібліотеки з коротким описом та визначенням дати. Найбільш популярними є культурні та літературні вечори, заходи з підвищення кваліфікації, читацькі дні.

На що ще рекомендується звернути увагу під час планування роботи?

Треба розуміти, що план бібліотекаря на 2020 рік в Україні може бути гнучким та повністю унікальним, в залежності від того, яким саме питанням було вирішено приділити найбільше уваги. Дуже часто увага також приділяється десятиріччям – особливим періодам терміном у десять років, що присвячуються висвітленню певних проблем та їх вирішенню. Наприклад, ще у 2017 році було офіційно оголошено десятиріччя української мови, яке завершуватиметься у 2027 році. Протягом усього цього періоду будуть вживатися заходи з популяризації української мови не лише в Україні, а й в усьому світі. Загалом проблемам мови буде приділено дійсно багато часу та уваги, що має піти на користь самій державі та її національності.

план бібліотекаря

Ще варто звернути увагу на міжнародні десятиріччя. Наприклад, саме у 2020 році підбиватимуться підсумки десятиріччя, присвяченого активним діям з забезпечення безпеки дорожнього руху. Навіть зараз це питання є одним з найбільш актуальних, адже щодня гинуть тисячі та десятки тисяч людей по всьому світу. Тому забезпечення безпечного дорожнього руху – це завдання, яке постало перед усіма державами, де щодня розповідається про страшні аварії.

Усі ці факти, особливі події, заходи та навіть десятиліття та визначені вектори розвитку обов’язково стануть у нагоді під час планування роботи будь-якої бібліотеки. Також дозволяється присвятити увагу іншим важливим питанням, ювілеям, визначним датам та проблемам сьогодення. Звісно, остаточний план роботи створюють робітники бібліотеки, а затверджується цей план керівництвом закладу. Він може набувати різного вигляду в залежності від рішень, прийнятих керівництвом бібліотеки. Можна стверджувати, що розробка цього плану – це свого роду творчий процес, який повинен приносити користь самій бібліотеці.