Home Новини Планування роботи сільської бібліотеки на 2021 рік в Україні

Планування роботи сільської бібліотеки на 2021 рік в Україні

1169
0
Основні орієнтири

Бібліотека – це не лише заклад, де просто зберігаються знань. Насправді в цьому осередку знань відбувається дуже багато цікавих речей. Наприклад, тут частенько відбуваються культурні та літературні вечори, різні пишні заходи та урочища. Зазвичай ці події приурочені до якихось важливих дат, наприклад, до ювілеїв письменників чи їх творів, тощо. Увесь 2021 рік сповнений особливими подіями та датами, а тому для бібліотек було створено певні рекомендації. Саме з урахуванням цих рекомендацій буде відбуватися планування роботи бібліотек в Україні.

Планування роботи сільської бібліотеки

Основні орієнтири

Перед тим як створювати план роботи сільської бібліотеки на 2021 рік, треба визначити основні орієнтири. Загалом їх декілька в залежності від обраного масштабу чи країни. Перш за все, у 2021 році святкуватиметься 25 років з моменту встановлення дипломатичних відносин між Україною та Китаєм. Зараз ці відносини виходять на новий стратегічний рівень, а тому на найближчий час заплановано чимало дійсно важливих проектів, загальна вартість яких складає понад сім мільярдів доларів. Саме тому представники державної влади вирішили оголосити 2021 рік роком Китаю в Україні. Очікується, що з часом Китай стане найбільшим торгівельним партнером українського народу. Більш того, влада розраховує на постійну та активну участь інвесторів з Китаю у приватизації українських активів. Можливо, саме це співробітництво дозволить відновити економіку держави та підніме її на новий рівень.

Ще треба не забувати, що 2021 рік стане роком виборів. Вже 31 березня відбудуться вибори Президента країни. Восени, а саме 27 жовтня відбуватимуть чергові вибори до Верховної Ради України. Зараз політики вже активно ведуть свою передвиборчу кампанію. Однак головна задача уряду полягає в тому, щоб провести дійсно чесні та прозорі вибори.

Міжнародні орієнтири

Насправді планування роботи сільської бібліотеки на 2021 рік в Україні відбувається також з урахуванням міжнародних орієнтирів, яких насправді чимало. Перший й найважливіший орієнтир полягає в тому, що 2021 рік буде визнаний Міжнародним роком мов корінних народів. Суть цього рішення полягає в тому, що зараз у світі проживає чимало корінних народів. Їх загальна чисельність становить близько 400 мільйонів осіб, а живуть вони приблизно в 70 країнах. Ці корінні народи представлять понад 4000 мов з 6700 відомих. Але проблема полягає в тому, що усі ці мови знаходяться під загрозою зникнення. Уже в 2021 році, згідно з прогнозами, їх чисельність може скоротитися на 40%. А тому головна мета усього світу полягає в збереженні цього історичного та культурного мовного багатства.

Наступні орієнтири є не такими важливими, але при плануванні роботи на 2021 рік на них варто звертати увагу. 2021 рік також буде роком української культури в Австрії. Це ще один важливий для українців напрямок співробітництва. В багатьох бібліотеках будуть проводитися заходи, які дозволять дізнатися більше про культуру Австрії, про життя в цій країні та інші важливі особливості. Але це ще не все. 2021 буде роком помірності та роком періодичної системи Менделєєва. Це усі важливі орієнтири, про які треба обов’язково знати.

Основні орієнтири

Популяризація закладів

Треба розуміти, що зараз бібліотеки не такі популярні, як раніше. Саме тому ще декілька років тому представники української влади розробили та випустили певні рекомендації щодо покращення якості роботи цих закладів. Можна сказати, що зараз відбувається хвиля популяризації бібліотек. Саме тому план бібліотекаря на 2021 рік в Україні має створюватися з урахуванням різних заходів та змін, які є обов’язковими для збільшення рейтингу закладу та його відвідуваності. Деякі заклади вирішили зосередитися на проведенні різних конкурсів та заходів, які залучатимуть дітлахів та дорослих до отримання додаткових знань. Інші бібліотеки вирішили спочатку зайнятися зовнішнім сприйняттям закладу. Вони роблять акцент на зовнішньому вигляді будівлі, на вивісці та на інтер’єрі. Насправді в нинішній час це дуже важливо. Витяг прийомів та рекомендацій, які були розроблені сумісно з провідними європейськими експертами, знаходиться у вільному доступі. А тому будь-хто може ознайомитися з порадами від фахівців та взятися за популяризацію своєї бібліотеки.


На що ще треба звертати увагу при плануванні?

Ще треба не забувати про спеціальні десятиріччя. Планування в бібліотеці необов’язково повинно нагадувати про ці періоди. Але якщо є така можливість, то краще приділити цим періодам декілька днів та заходів. Почати варто саме з десятиріч, які стосуються безпосередньо України. Президентом країни було оголошено Десятиріччя української мови, яке буде завершуватися 2027 року. Загалом ці роки будуть спрямовані на встановлення української мови не лише в державі, а ще й в усьому світі. Проблемам мови буде привертатися набагато більше уваги. Також у 2021 році буде завершуватися реалізація дуже важливого проекту, який має назву «Я маю право».

Також треба знати про міжнародні десятиріччя. У 2021 році буде завершуватися період активних дій з метою забезпечення безпеки дорожнього руху. Цей період був оголошений представниками ООН та має дуже велике значення, адже щодня в усьому світі від автокатастроф гинуть сотні тисяч людей. Станом на сьогодні забезпечення безпеки дорожнього руху – це провідна задача не лише для України, а й для багатьох держав світу. Наступні два десятиріччя присвячені біорізноманітності та стійкій енергетиці для всіх. Але це ще не все. У 2025 році буде завершуватися десятиріччя дій з метою боротьби з проблемами харчування. Тут треба згадати, що не дивлячись на швидкі темпи розвитку технологій, якість багатьох харчів залишає бажати кращого. Через деякі з них люди просто отруюються, а є такі харчі, які протягом багатьох років негативно впливають на життя людей та поступово вбивають їх. Саме тому важливим є контроль якості харчів та боротьба з негідним ставленням до цих проблем.

У 2024 році завершується десятиріччя осіб африканського походження. Річ у тім, що протягом багатьох років африканці пригнічувалися й використовували лише в якості робочої сили. Ці роки минули, але проблема расизму нікуди не поділася й зараз вона є дуже актуальною. Останнє, про що треба знати – це десятиріччя зближення культур, що полягає у наданні інформації про інші культури усього світу відвідувачам бібліотеки.

Важливі заходи та події

Важливі заходи та події

Є певний список заходів, у яких передбачається участь усіх публічних бібліотек. А тому план роботи бібліотеки на 2021 рік має враховувати усі ті заходи. Повний список заходів знаходиться у вільному доступі, а тому їх можна легко відшукати в мережі Інтернет. Там є заходи, які стосується рівня освіти самих бібліотекарів, а також аспектів роботи закладів, а ще заходи, присвячені роботі з молоддю.

Що стосується інших подій, то їх дійсно немало. Увесь 2021 рік сповнений видатними датами та ювілеями. Наприклад, буде виповнюватися 100 років з моменту проголошення Акта злуки УНР. Також буде святкуватися 250 років з моменту народження Івана Котляревського та 200 років з моменту появи на світ Пантелеймона Куліша. Подібних дат чимало, а тому вони мають братися до уваги під час планування роботи публічних бібліотек.