Home Новини Планування роботи сільської бібліотеки на 2021 рік в Україні

Планування роботи сільської бібліотеки на 2021 рік в Україні

3 842 просмотров
0

План роботи на рік – основний і обов’язковий документ бібліотеки. Його складання починається заздалегідь. При цьому враховується реальна ситуація в країні на майбутні свята. План роботи сільської бібліотеки на 2021 рік повністю відповідає вимогам законодавства.

Важливі критерії при складанні плану

Для досягнення якісних результатів в роботі планування в бібліотеці 2021 звернуло увагу на наступні напрямки:

  • просування книги і читання;
  • організація роботи з цивільно-патріотичного виховання населення;
  • виховання культури міжнаціональних відносин;
  • формування установки на здоровий спосіб життя;
  • сприяння вирішенню екологічних проблем за допомогою екологічної освіти населення;
  • організація сімейного читання, відродження традиції сімейного читання;
  • робота з профорієнтації населення: надання допомоги у самовизначенні та самореалізації молоді, інформаційна підтримка безробітних.

Для того, щоб пробудити у користувачів різного віку ще більший інтерес до книги та бібліотеки необхідно план роботи на 2021 рік складати відповідно до сучасних вимог. В даний час бібліотеки повинні не просто надавати можливість користуватися потрібною літературою, а й проводити якісні та цікаві заходи як традиційні, так і інноваційні.

Складаючи план, важливо щоб документ відповідав наступним критеріям:

  • завдання і цілі повинні бути конкретними, досяжними і вимірюваний;
  • заходи, що передбачають співпрацю з іншими організаціями, які повинні бути узгоджені;
  • за кожним пунктом плану повинен бути закріплений виконавець;
  • терміни виконання повинні бути конкретними;
  • структура плану повинна включити в себе всі напрямки діяльності, актуальні для бібліотеки.

Річний план бібліотеки передається на перевірку методистам і набирає чинності після того, як на документі з’явиться підпис директора і печатка установи.

Плануючи роботу, бібліотеки орієнтуються на знаменні та пам’ятні дати року, міжнародні десятиліття ООН, ювілеї громадських діячів, видатних діячів історії, культури, літератури), Державні, обласні програми, на стандарти бібліотечної діяльності.

Організація роботи бібліотек в умовах пандемії

Поява COVID-19 змінило планування бібліотек кардинально. Першими під обмеження потрапили установи, робота яких пов’язана з масовим відвідуванням українців. До їх числа увійшли бібліотеки. В 2020 році бібліотекари отримали цінний урок, який врахувало планування роботи бібліотек в Україні.В новому плані враховані нормативна, правова та методична бази роботи бібліотек в нових умовах.

Бібліотекарам вже відомі нові форм роботи, насамперед у медійному просторі. Активність в медіасфері, сучасні формати заходів стануть найважливішими інструментами інформаційної політики, спрямованої на створення позитивного образу установи.

План роботи бібліотеки на 2021 рік – головні завдання

Новий план роботи бібліотеки на 2021 рік в період коронавірусної пандемії поставив для всіх сільських бібліотек наступні завдання:

  1. Повернути читачів до бібліотек.
  2. Підвищувати якість надаваних послуг.
  3. Розвивати дистанційні форми роботи та проекти.
  4. Займатися постійним підвищенням свого професійного рівня, самоосвітою.

Наступного року українців чекає кілька варіантів розвитку епідеміологічної ситуації в країні, до яких треба бути готовими всім бібліотекам:

Робота в режимі самоізоляції «бібліотека закрита»

У цей період бібліотека переходить на дистанційне обслуговування. Буде організовано онлайн-заходи та виставки. Інформаційно-бібліографічна робота стане головною для робітників. Співробітники познають, що таке працювати в онлайн, як розсилати читачам рекомендаційні списки «Кулінарія», «Виховання дітей», «Як впоратися з самотністю» та інші.

Робота з відвідувачами в режимі «зустрічаємося біля входу в бібліотеку».

Планування роботи публічних бібліотек також передбачає скасування будь-яких офлайн-заходів. У цей період бібліотека:

  • обслуговує відвідувачів за попереднього запису;
  • займається індивідуальною роботою з читачами;
  • займається інформаційно-бібліографічною роботою;
  • організовує онлайн-заходи та виставки;
  • організовує книжкові виставки для проведення відеооглядів;
  • по можливості займається організацією книжкових виставок (виставки малюнків, вернісажі, фотовиставки) «біля входу», з обов’язковим дотриманням дистанції для відвідувачів; кожен перегляд виставки читачем враховується як її відвідування;
  • працює з фондами та каталогами;
  • співробітники бібліотеки активно займаються самоосвітою.

Робота з відвідувачами в режимі «зустрічаємося біля входу в бібліотеку» організація заходів поза приміщеннями передбачає наступні заходи:

  • у цей період бібліотека обслуговує відвідувачів за попередньою запис;
  • співробітники бібліотеки активно займаються самоосвітою;
  • займається організацією книжкових виставок «біля входу»;
  • організовує заходи, екскурсії на території біля бібліотеки, вулиці, в парках, скверах, на природі;
  • організовує багатоденні акції в бібліотеці.

Досвід проведення даних заходів досить добре представлений у багатьох бібліотеках, в тому числі сільських. Наприклад, планування роботи сільської бібліотеки на 2021 рік в Україні пропонує провести акції «Запиши друга (маму, брата, сусіда) в бібліотеку», «хто більше прочитає книг про..»”, акцію-рейтинг «Улюблені книги наших читачів у лютому (навесні, влітку, в жовтні…)». Подібні акції враховуються як окремі заходи з відвідуваннями.

Під час самоізоляції міцне місце в арсеналі інноваційних форм роботи бібліотек завоювали мережеві акції. Як показує досвід 2020 року, з їх допомогою можна залучати людей різного віку і до книги, і до творчості.

Така форма мережевої взаємодії  один з кращих способів веб просування бібліотеки. Цього року бібліотеки план роботи бібліотеки на 2021 рік пропонує величезну кількість мережевих акцій, які можна взяти за приклад і адаптувати під свою бібліотеку.

Наприклад, план бібліотекар на 2021 рік в Україні містить.

  1. Мережеву акцію-флешбук «книжкове літо»: бажаючі діляться враженнями про книги, прочитані під час літньої відпустки або канікул (відгуки-рецензії приймаються по електронній пошті бібліотеки, а потім викладаються на бібліотечній сторінці).
  2. «Голоси улюблених книг» -конкурс пропонує озвучити книгу, читаючи текст, використовуючи різні шуми, звуки.
  3. «Літературна премія читача» – читачі присуджують свою премію прочитаним творам.
  4. «Читаємо казку» – конкурс на кращого читця казок.
  5. «Мій рейтинг книг» – конкурс пропонує написати 10 кращих книг, які читач рекомендує для прочитання іншим читачам.

«Найбільш читаюча сім’я» – в процесі конкурсу/акції буде нагороджуватися сім’я, яка записана в бібліотеку в повному складі і постійно відвідує її.

На жаль, в сільських бібліотеках занадто багато уваги під час самоізоляції приділяється участі в мережевих акціях, а власна ініціатива в організації подібних заходів проявлена слабо.

Резюме

В 2021 році робота бібліотек буде новою. Згідно плану, в ньому має місце багато онлайн-заходів, проведення яких важливо в період самоізоляцію. Директора и працівники зробили можливе, щоб життя в період самоізоляції та при звичайному режимі не відрізнялися між собою.

Previous articleПлан работы библиотеки на 2021 год
Next articleПараметры спутниковых телеканалов в 2021 году