Home Новини Правила дорожнього руху України 2022

Правила дорожнього руху України 2022

303
0
Правила дорожнього руху України 2022

Щороку на дорогах України збільшується кількість автомобілів. Збільшення кількості вантажних перевезень та і той факт, що легкові автомобілі вже давно перестали бути розкішшю, провокує виникнення більшої кількості транспортних пригод на дорогах країни.

Вже декілька років уряд намагався боротися з ДТП різними методами, наприклад, штрафами, зменшенням швидкості, але це не давало бажаного результату. Весь цей час спеціалісти розробляли зміни до Правил дорожнього руху. І ось, Правила дорожнього року в Україні оновляться в 2022 році.

Правила дорожнього руху України 2022

Очікувані зміни в ПДР

Якщо раніше до ПДР вносилось одну-дві зміни, то зараз зміни будуть більш масштабними. Вони будуть стосуватися практично усіх розділів. Усі учасники дорожнього руху могли побачити, що з’являться нові дорожні знаки, дорожня розмітка, класифікація доріг та інше. Такі зміни насамперед продиктовано збільшенням рівня безпеки на дорогах, а також інтеграцією України до Європи.

Коротко розглянемо основні зміни у ПДР, які вже вступлять у дію з 1 листопада 2021 року, але кожному потрібен час, щоб звикнути до змін. Учасники дорожнього руху зможуть повністю оцінити зміни не раніше наступного року. Також необхідно буде передбачити зміну дорожніх знаків, що пройде не за один день. Треба зважати, що зміняться тести ПДР України.

Зараз в Україні нараховується три типи доріг. Змінами до ПДР вводить четвертий тип доріг. До міжнародних, національних та регіональних додасться четвертий тип — територіальний. Знову обмежили максимальну швидкість за межами населеного пункту. Тепер необхідно не пропустити знак закінчення населеного пункту, але і дивитися на розмітку. Новими правилами забороняється їхати швидше 110 км/год, якщо на дорозі відсутня широка суцільна лінія, яка розділяє два потоки транспортних засобів, які рухаються назустріч один одному.

У зв’язку з тим, що в Україні з’являється все більше велосипедистів, то низка змін направлено для визначення їх прав на дорозі. Тести онлайн українською з ПДР України вже включають визначення велосипедної доріжки, яке прописано у нових правилах. Також з’являться визначення велосипедної смуги та велосипедного переїзду, який є місцем перехрещення доріг. Різниця у визначення між велосипедною доріжкою та велосипедною смугою є тільки в їх покритті. Велосипедна доріжка має спеціальне покриття.

Також в України мають з’явитися велосипедні переїзди, де велосипедисти будуть мати змогу перетинати дорогу. Якщо переїздів не буде, то тоді вони будуть переїжджати на інший бік дороги, як і раніше, керуючись світлофором або знаками регулювальника. Якщо вже мова зайшла за переходи, то вводяться діагональні пішохідні переходи, які будуть позначатися спеціальним знаком.

Правила дорожнього руху тести

Діагональний пішохідний перехід не єдиний новий знак у правилах дорожнього руху. В документі передбачено ще 8 нових дорожніх знаків:

  • ділянка концентрації дорожньо-транспортних пригод;
  • рух зазначених транспортних засобів заборонено;
  • кінець доріжки для велосипедистів;
  • суміжні пішохідна і велосипедна доріжки;
  • рух та кінець руху з використанням ланцюгів проти ковзання;
  • дорога та кінець дороги для суміщеного руху автомобілів і велосипедів.

З метою заспокоєння дорожнього руху було прийнято рішення по впровадження нової дорожньої розмітки. Вона з’явиться у місцях дозволеного паркування, наближення до місця з кільцевим рухом, в місцях близьких до виходу зі шкіл та дитячих садків. По новому будуть позначатися місця концентрації ДТП. Окрім встановленого знаку про це буде сповіщати це й спеціальна розмітка жовто-червоного кольору.

Навчання по нових ПДР

Багато у кого виникає питання про те, чи потрібно буде складати іспит ПДР в Україні у 2022 році тим, хто вже має права. Водіям можна буде заспокоїтися, бо ніхто не вимагає складати іспити на знання нових правил. При цьому, дорожня поліція наголошує, що необхідно ретельно ознайомитися з усіма новинками у законодавстві, щоб вберегти себе від пригод на дорозі та штрафів.

Усім тим, хто тільки планує отримати водійське посвідчення, або вже навчається необхідно буде знати усі нюанси нових правил дорожнього руху. Але і у процесі навчання та складання іспитів є деякі зміни. Останні новини про навчання правилам дорожнього руху кажуть, що тепер не обов’язково навчатися у державній або приватній школі. Навчання зараз коштує не одну тисячу гривень.

Додатково до цього треба оплатити уроки водіння та паливо. Але на навчанні можна зекономити. Щоб отримати знання з дорожніх правил достатньо пройти відео уроки правил дорожнього руху України. Навички водіння можна опанувати будь-яким зручним засобом. Як би не навчався майбутній водій важливо, щоб при здачі іспитів він довів свої знання екзаменаторам.

Попри те, що навчатися Правилам можна самостійно, більшість все ж надає перевагу школам. Для цього є декілька причин. По-перше, заняття проводять вчителі, котрі мають досвід щодо подачі матеріалу, а також в курсі усіх змін, які сталися у ПДР. По-друге, інспектори та інструктори з водіння відповідальні за якість та безпеку навчання майбутнього водія. Вчитель з великим досвідом завжди відповість на питання, пояснить незрозумілі пункти правил та підкаже, як правильно поводитися у будь-якій ситуації на дорозі.

Складання іспиту

Хоча навчатися ПДР можна і самостійно, але екзамени в ДАІ треба складати, щоб отримати водійське посвідчення.

Правила дорожнього руху України 2022

Екзамен складається з теоретичної та практичної частини. Щодо знання теорії, то тут є можливість скласти екзамен онлайн з правил дорожнього руху України 2022. Для цього треба зареєструватися на спеціальному сайті, пройти реєстрацію. Коли усі персональні дані будуть підтверджені, то можна відповідати на питання. Мета тесту – правильно відповісти на максимальну кількість питань. Майбутній водій повинен відповісти на 20 питань. Для успішної здачі тесту допускається дві помилки. Після того, як теоретична частина успішно буде пройдена, учень допускається до екзамену на водіння.

Практична частина іспиту показує наскільки учень орієнтується в Правилах дорожнього руху, знає знаки та вміє зорієнтуватися у ситуації на дорозі. В машині поряд з майбутнім водієм знаходиться інспектор ДАІ, який оцінює все до дрібниць. Учень повинен не забути пристебнути пасок безпеки та налаштувати дзеркала, щоб бачити ситуацію поряд та ззаду транспортного засобу. Під час здачі іспиту важливо звертати увагу на знаки та не піддаватися на “провокації” інспектора.

Як показує практика більша кількість учнів не здає теоретичну частину екзамену. Річ у тому, що деякі питання можуть бути заплутані, тому тести онлайн з правил дорожнього руху України треба проходити дуже уважно та зосереджено. Траплялись випадки, коли учні були 100% впевнені у своїх знаннях Правил, але через свою неуважність не складали іспит.

Для того, щоб успішно скласти іспит на сайті МВС України є приклади запитань. На сайті можна знайти варіанти тестів та пройти їх для підготовки. На відповіді на 20 запитань у учня є 20 хвилин. Багато хто вважає, що хвилина для відповіді на одне питання є недостатнім часом, але при знаннях Правил цього часу цілком достатньо.

Екзамен онлайн з ПДР України може містити у собі питання пов’язані за наданням першої медичної допомоги при нещасних випадках. Перевагою таких тестів є, що питання в них завжди актуальні та оновлюються при кожній зміні у законодавстві. Самі інспектори ДАІ відзначають, що з кожним роком питання становляться більш важкими та серйозними. Мета цього є підготовка водіїв до нестандартних ситуацій на дорогах та прийняттю правильних рішень при їх виникненнях.

У разі, якщо учень не зміг скласти іспит з першого разу, то йому надається можливість перездачі його. Для підготовки надається тиждень, після чого можна знову записуватися на здачу до ДАІ. Повторний іспит проходить по тій самій схемі, що і перший. Кількість повторних іспитів не регламентується.

Правила дорожнього руху України

Модернізація іспитів у ДАІ

Багато ходить розмов, що екзамен з ПДР України, білети ДАІ та процес навчання не відповідають сучасним тенденціям. Якщо країна рівняється на Європу та інші світові держави, то слід зауважити, що там процес отримання посвідчень водія значно швидший.

В Україні, щоб отримати посвідчення необхідно пройти навчання у 3-3,5 місяці, а потім здати іспит. Саме до іспиту у майбутніх водіїв найбільша кількість скарг. Спеціалісти намагаються розібратися, що з чим робити і як зробити теоретичну перевірку знань більш відкритою та прозорою.

Зараз в МВС розглядають декілька питань, які стосуються іспитів та підготовлюють рішення до них.

  1. Питання у тестах можуть тлумачити двояко. Тільки інспектор може признати відповідь вірною чи ні. Саме ці обставини викликають невдоволення майбутніх водіїв.
  2. Питання в тестах, які стосуються першої медичної допомоги. Багато хто сходиться у думці, що їх треба виключити. Майбутньому водієві достатньо знань отриманих у школі. Після навчання ПДР необхідно у питаннях більше зосередитись на перевірці їх знань.
  3. Здача тестів онлайн не така правдива, ніж перевірка відповідей вручну. Перевірка знань інспектором допоможе заощадити ресурси та виключити спірні питання.
  4. Немало фактів підкупу екзаменаторів та інспекторів при здачі іспитів. Щоб це виключити необхідно внести деякі зміни у законодавство та посилити контроль за процесом іспитів, наприклад, встановивши камери у кабінетах, де перевіряють знання ПДР.

Наразі багато з тих, хто планує отримати посвідчення, з острахом очікують 2022 рік. Нові визначення та, можливо, нові правила приймання іспитів лякає майбутніх водіїв. Зараз вони намагаються отримати посвідчення, поки не змінилися правила здачі, бо перехідний період може принести багато несподіванок.