Home Новини Призовний вік в Україні у 2023 році

Призовний вік в Україні у 2023 році

1 252 просмотров
0
військова присяга

Надзвичайна політична ситуація, що сталася в країні, змусила громадян негативно ставитися до призову молодих чоловік на строкову військову службу до лав збройних сил, оскільки кожна мати хвилюється, чи потрапить її син на бойовий фронт, чи його омине ця загроза. Інша категорія альтернативних призовників, навпаки, свідомо прагне до проходження військової служби. Тож щоб оцінити свої шанси на можливість вступу до лав Збройних Сил України, слід проаналізувати основні умови прийому, зокрема призовний вік в Україні 2023 та виконання важливих умов.призовники

Очікувана дата призову

Починаючи з 2016 року керівництвом держави було прийнято рішення на зміну національного законодавства, що регулює обставини прийому молодиків на військову службу. Це обумовлено не стабільним положенням на сході держави та постійною загрозою державним кордонам та цілісності України. Таким чином, було прийнято рішення щороку, не пізніше 31 листопада приймати закон, регламентуючий умови і порядок призову та принципи проходження військової служби на рік грядущий.

Відповідно до чинного законодавства України встановлено, що очікувані дати призову на військову службу припадуть на такі періоди:

  • ​ з 5 травня по 30 червня включно – весняний період;
  • ​ з 5 жовтня по 30 листопада – осінній період.

За вказані два періоди планується орієнтовано залучити до військової служби близько 5000 призовників. Але, як показує практика, вказаний план щороку виконується трохи більше, ніж на дві треті. Що свідчить по низький рівень політичної культури хлопців призовного віку.

Призовний вік

Зміна призовного віку на більший ценз давно знаходилася у планах очільників держави. Це обумовлено основною метою військової служби, що заключається у бажаному проходженні підготовки та, за необхідності свідомому і добровільному взятті участі у захисті своєї держави. Так, було обговорено, що хлопці до 17 років ще є школярами і не мають чітко сформованої точки зору. А вже після 19 років можна з упевненістю сказати, що це свідомі громадяни, у яких сформувалася політична то соціальна позиція.

Саме на підставі вказаного твердження і було прийнято рішення збільшити граничні вікові межі для призовників до 20-27 років. Тобто саме ці цифри вказують на те, який буде призовний вік в 2023 році.військова присяга

Додаткові умови

Кім вказаного, було затверджено загальний строк тривалості військової служби, який різниться для категорії призовників, що мають вищу освіту, тобто звання спеціаліста або магістра. Та для таких, що вищої освіти отримати ще не встигли. Тому строки служби становлять 12 місяців та 18 місяців відповідно. Крім того, підпунктом Закону затверджено, що вказані строки можуть бути подовжені до невстановленого часу у зв’язку з введенням на території держави надзвичайного або воєнного стану.

Коли призов 2023 почнеться, альтернативним призовникам почнуть приходити повістки, що вимагають прибуття до військкоматів міста для походження медичної комісії. За результатами комісії буде встановлено, чи може призовник проходити військову службу. У разі схвального висновку комісії, призовнику вручається чергова повістка, що вимагає прибуття до військкомату для направлення до місця походження служби.будемо служити!

Також, державними нормативними актами передбачено кримінальну відповідальність осіб, що ухиляються від проходження військової служби. І, у військкоматах прийнята практика психологічних бесід з усіма кандидатами. А також психологами локальних відділень поводяться індивідуальні бесіди з особами, що ухиляються від походження бесіди. Це робиться з метою укріплення політичної свідомості призовників.

Previous articleВибори в Україні 2017
Next articleХто їде на Євробачення 2017 від України?