Home Новини 2021 рік оголошено в Україні роком математичної освіти

2021 рік оголошено в Україні роком математичної освіти

575 просмотров
0
Наказ президента України

Щороку в Україні впроваджують ряд заходів, спрямованих на підтримання та розвиток тієї чи іншої сфери, наприклад, медицина, історія і т.д. Комплекс заходів стосується державних службовців, школярів, студентів та інших громадян, тому багатьох цікавить питання, що підготував українцям 2021 рік?

Наказ президента України

2021 рік чого …?

Згідно з указом президента України Володимира Зеленського 2021 рік оголошено роком освіти та грамотності в Україні, великий акцент ставитиметься на математиці. Подібні заходи вводяться, щоб зробити резонанс, залучити до проблеми більше уваги серед громадян.

Цікаві факти досліджень

Серед українських школярів, віком до 15 років були проведені дослідження, які показують, що рівень знань школярів досить низький. Базового рівня знань (мінімального після першого етапу середньої освіти) не досягнули більше 30% школярів.

Особливо це стосується точних наук, таких як математика. Це велика проблема для майбутнього розвитку молоді нації в цілому, адже відсутність базових знань сприяє виникненню проблем з прийняттям простих стратегічних рішень.

Школярі не можуть оперувати:

  • процентними співвідношеннями;
  • десятковими числами;
  • дробом.

Результати роботи аналітиків показали, що представникам системи освіти необхідно розробити системний підхід для розвитку математичної грамотності середовищ школярів.

Важливо! Аналіз інформації проводить міжнародне агентство PISA (Program for International Student Assessment). Дослідники PISA працюють з 2000 року з громадянами більше 80 країн.

2021 рік математики в Україні

Program for International Student Assessment розробило свою методику оцінювання, по якій до уваги беруться не оцінки і то наскільки школярі змогли запам’ятати матеріал, а наскільки ефективно вони можуть використовувати набуті навички і знання в житті.

Аналіз даних проводиться кожні 3 роки, в облік береться рівень освоєння і впровадження в реальному житті математичних знань, наукової і читацької компетенції, досвіду вивчення природничих наук.

Завдання проведення подібних заходів

Для всього освітнього співтовариства в Україні подібна проблема у школярів вже давно очевидно, хоча вчителі відзначають високу підготовленість українських школярів на міжнародних конкурсах і олімпіадах. В основному проблема школярів віком до 15 років є втрата інтересу до навчання і мотивації в подальшому розвитку, сааме тому наступний 2021 рік буде роком математики в Україні.

У Міністерстві освіти і Науки України відзначають, що 1 року буде недостатньо, щоб виправити всі помилки минулого, але цими заходами буде започатковано для поліпшення математичної грамотності. Будуть впроваджені активні заходи для усунення нагальних «прогалин» в освіті, які заважають педагогам і школярам освоювати новації.

Активные меры

Однією з важливих задач, яка стоїть перед освітньою спільнотою є формування спільноти вчителів та експертів, створення коаліції грамотних і сучасних управлінців. Вони все в комплексі повинні працювати над просуванням освіти в конкретній галузі.

Для цього головнокомандуючий державою дав указ КМУ сформувати план заходів на 2021 рік, який повинен включати в себе:

  1. Формування практичних основ на базі досвіду та ресурсів PISA.
  2. Підвищення кількості і якості освітніх матеріалів та посібників.
  3. Впровадження в школи і навчальні центри електронних ресурсів для розвитку компетентності молоді у вузькій галузі.
  4. Можливість використовувати для вирішення стратегічних завдань ігровий компонент різного рівня складності.
  5. Наступний рік в Україні буде оголошено роком математичної грамотності в Україні за для поліпшення вітчизняних і міжнародних практик для вивчення.
  6. Створення всіх необхідних умов для забезпечення належного рівня викладання, з використанням педагогами сучасних ресурсів і технологій.
  7. Збільшення мотивації для навчального персоналу і самих школярів, пошук нових рішень для успішного володіння навичками в соціальній, економічній, науковій та суспільного життя.
  8. Розробка індивідуальних програм навчання математики для окремих груп школярів або тих, хто вимагає додаткової підтримки в освоєнні математичної грамотності.
  9. Організація належного ЗНО, а також підтримка обласних та державних олімпіад, конкурсів.
  10. Підтримка школярів з нестандартним мисленням, розробка і рішення математичних задач з креативним підходом.
  11. Розробка заходів для вивчення математики з використанням публічних бібліотек.
  12. Створення додаткових математичних гуртків, літніх таборів з математичним ухилом і т.д.

Наступний рік оголошено в Україні роком математичної освіти, тому дуже важливо в комплексі заходів знайти способи закріпити в умах школярів думка, що математика важлива частина не тільки шкільної освіти, а й подальшого дорослого і головне, успішного життя.

Previous articleТарифи на електроенергію в 2021 році (для населення)
Next articleМобілізація в Україні в 2021 році