Home Новини Розмір військового збору у 2018 році в Україні

Розмір військового збору у 2018 році в Україні

334 просмотров
0
Хто повинен сплачувати цей податок?

Декілька років тому назад українська влада через певну необхідність вирішила створити ще один податок – військовий збір. Цей податок складав півтора відсотка від прибутку громадянина. Сплачувати його повинні не тільки прості українці, а ще й усі іноземні, які отримують на території України заробітку платню. Люди й не протестували проти створення нового стягнення, але дехто прагне знати, що таке військовий збір у 2018 році в Україні, хто звільняється від його виплати, а також яким чином він сплачується.

Військовий збір зазнавав великої кількості доповнень та змін. Чого варта лише ініціатива введення військового збору на обмін валюти. Ця ініціатива, до речі, не була підтримана через обурення народу і без того обтяжливою кількістю податків, а тому парламент вирішив відхилити таку пропозицію.податок – військовий збір

Хто повинен сплачувати цей податок?

В Податковому кодексі України є певні положення, які чітко визначають категорії осіб, що повинні виплачувати стягнення:

  • українці, що отримують прибуток на території своєї держави;
  • іноземні представники, що перебувають в Україні та постійно мають прибуток;
  • податкові агенти.

Більш того, в кодексі є чіткий перелік різновидів доходів, з яких обов’язково повинен вираховуватися військовий збір:

  • зарплата особи;
  • будь-які додаткові, заохочувальні грошові виплати;
  • виплати, які здійснюються на основі цивільно-правових угод;
  • кошти, які були перераховані особі завдяки лізингу або орендній платі;
  • прибуток від проведення будь-яких видів операцій з майном;
  • пасивний вид прибутку, який отримується завдяки, наприклад, відсоткам від банківського депозиту;
  • дохід, який особа отримує завдяки інвестиціям;
  • кошти, що були отримані завдяки успадкованому майну;
  • гроші, які отримали статус скарбу;
  • кошти, які перерахувалися особі в якості виплат по страховці;
  • прибуток, який є додатковим благом;
  • пенсійні виплати громадян;
  • гроші, що отримуються завдяки реалізації вторинної сировини;
  • виграш в будь-якій азартній грі;
  • гроші, що особа отримала перемоги в будь-якому виді лотереї.

Переглянувши увесь цей список стає зрозуміло, що військовий збір необхідно виплачувати буквально з усіх можливих різновидів прибутку осіб.Хто повинен сплачувати цей податок?

Несплата податку та покарання

Важливо знати, що якщо особа ухиляється від виплати податку, то на неї чекає покарання, яке є ідентичним до штрафних виплат за невиплату податку на прибуток. Таким чином, звичайний податковий агент, який знає реквізити для сплати військового збору в 2018 році, але своєчасно не перерахував кошти, повинен буде виплатити штраф, які складатиме 25% від величини загального збору. Після цього особа буде знаходитися під суворим наглядом на протязі трьох років і якщо вона повторить це правопорушення, то розмір штрафу сягатиме вже 50%. Наступного разу правопорушник повинен буде сплатити 75% суми загального військового збору. Саме тому краще вчасно скоювати виплати, бо в інакшому випадку це може коштувати дуже дорого.

Але не дивлячись на великі розміри штрафів, все ж іноді буває так, що підприємства чи організації навмисно ухиляються від сплати податків. Представники правоохоронних органів активно розшукують таких правопорушників на намагаються протидіяти ухилянню від сплати податків. Річ в тім, що систематична несплата стягнень призводить до виникнення великої кількості дір в бюджеті країни, а тому податки є основою для нормального існування будь-якої держави.військова присяга

Які особи можуть забути про військовий збір?

Наразі чинне законодавство не містить жодної категорії осіб, які б звільнялися від сплати військового збору. Саме тому усі громадяни України повинні обов’язково сплачувати це стягнення. Сплата військового збору в 2018 році відбуватиметься навіть пенсіонерами будь-якого віку, інвалідами, багатодітними та одинокими батьками.

Яким чином здійснюється нарахування податку

Перш за все, треба виділити випадки, коли при оподаткування є посередник – податковий агент. В такому випадку, в процесі нарахування податкового доходу сам агент має здійснювати перерахування цього податку. Строки виплати збору однакові для кожного місяця і зазначаються в бухгалтерському календарі. Тому краще мати при собі календар, аби не пропустити останній день сплати податку, бо це виллється у чималий штраф.служу в армії

Буває і таке, що до особи її прибуток надходить без стягнень. Тоді людина повинна самостійно займатися сплатою військового збору. Більш того, в такому випадку доведеться вказати дані про суму цього податку під час створення щорічної звітності. Тому не завжди агент є винним у не своєчасній сплаті податку. Зазвичай платники теж грішать несвоєчасними виплатами.

Два схожих податки

Створення військового збору не мало ніякого впливу на податок на доходи. Хоча треба зазначити, що ці два види стягнення мають майже однаковий сенс. Процес сплати податку на прибуток залишився таким самим. Всі інші утримання із заробітної плати, до речі, також майже не зазнали впливу. Проте різниця криється у ставках. Розмір військового збору у 2018 році в Україні складає лише 1,5% від суми доходу особи.

Сума надходжень до бюджету за минулий рік

Представники фіскальної служби та Міністерства фінансів України надали дані, що визначають кількість надходжень до бюджету. Завдяки сплаті військового збору бюджет держави поповнився більш ніж на 2 мільярди гривень. Саме тому військовий збір у 2018 році в Україні – явище цілком оправдане. Більш того, ця сума буде постійно зростати, адже велика кількість реформ направлені на придушення ухиляння від сплати податків. Тому громадяни України будуть спостерігати тенденцію зростання надходжень до бюджету без підвищення ставки податків.

Нащо цей податок

Військовий збір, звісно, отримав свою назву не просто так. Гроші, які збираються за допомогою цього податку, перш за все, надходять на забезпечення військових. Таким чином, саме військовий збір дозволяє постійно надавати воїнам АТО усі необхідну зброю, спорядження, ліки, тощо. Річ у тім, що бюджет держави не резиновий, а витрати на військову галузь постійно збільшуються. Це все, звісно, пов’язано з агресією з боку Росії та постійними збройними протистояннями. Саме тому усі ці кошти нинішня влада намагається витратити з тією самою метою, з якою вони і збиралися. На кошти платників податків відбувається постійне забезпечення функціонування військової галузі, тому ухиляння від податків може привести не тільки до штрафів.

Варто зазначити, що певна частка коштів, які перераховуються на рахунки для сплати військового збору 2018 використовується для відбудови інфраструктури постраждалих внаслідок бойових дій міст. Ще одна частка грошей використовується аби покрити величезні витрати на обладнання та реконструкцію шкіл, університетів, тощо. Таким чином реконструюється й соціальна сфера.

Можна зробити висновок, що на даному етапі розвитку держави військовий збір є необхідним, але в майбутньому він може бути скасованим. Поки що цей податок забезпечує фінансування військової галузі, яка сьогодні є пріоритетною галуззю в Україні. Ухиляння від сплати цього стягнення призводить не тільки до величезних штрафів, а ще й до загибелі бійців АТО, які залишають без набоїв та спорядження.Військовий збір

 

Previous articleЛегальна робота в Польщі для українців на 2018 рік
Next articleЗразок штатного розпису на 2018 рік