Home Новини Розмитнення авто в Україні в 2021 році

Розмитнення авто в Україні в 2021 році

398
0

Вже декілька років між автовласниками авто точилася боротьба. І її причиною було розмитнення авто. Більшість автолюбителів купляли автомобілі, які було чесно розмитнено, а частина, щоб зекономити кошти, купляли авто привезені з закордону та їздили на них не розмитнивши. Це часто призводило до багатьох непорозумінь між автовласниками у процесі оформлення ДТП та виплати вартості страховки.

Але ще більш вагомою проблемою нерозмитнені авто стали на державному рівні. Якщо порахувати скільки автівок було завезено та не сплачено мито, то виходить дуже значна сума. На це власники “євроблях” відповідали, що з задоволенням розмитнили авто, але це коштує дуже дорого, навіть дорожче, чим придбати машину за кордоном. Нарешті уряд та автовласники дійшли згоди, та було прийнято новий закон про розмитнення машин в Україні в 2021 році. Тепер власникам автомобілів на єврономерах залишилось ознайомитися умовами розмитнення та узаконити свою автівку на території України.

Основні положення Закону про розмитнення

У 2021 році відбулося нарешті те, що чекали мільйони автовласників, які мали на єврономерах, та хотіли їх розмитнити. Уряд прийняв низку законів, змін до Митного та податкового кодексу, які передбачали зміни до порядку розмитнення авто. Закон набрав чинності з 15.05.2021 року.

Основне, що потрібно знати автовласникам, що є пільговий період, який становить 180 днів. Його початок стартує з 1 червня. На цей період будуть діяти пільги на розтаможку автомобіля у 2021 році. Пільги будуть діяти не на усі автомобілі. Авто, ввезені із-за кордону повинні відповідати наступним вимогам:

  • транспортні засоби, завезені до України, повинні відповідати екологічним нормам вище “євро-2”;
  • авто завезені з країни-агресора та з тимчасово окупованих територій не підлягають пільговому розмитненню;
  • транспортні засоби підлягають пільговому розмитненню у разі, якщо вони завезені на територію України не пізніше 31 грудня 2020 року.

Варто зазначити, що закон про розмитнення авто на єврономерах було прийнято ще у 2018 році. У ньому також було встановлено порядок обчислення мита та інших відрахувань до бюджету країни. Разом з законом про розмитнення авто почав діяти нормативний акт, який встановлював штрафи за порушення митного законодавства.

Але цей закон викликав активні протести власників транспортних засобів на європейських номерах. Цей закон потрібно було доопрацювати. Через рік, а саме у грудні 2019 року, Верховна Рада прийняла законопроєкт, який скасовував штрафні санкції. З тих самих пір народні обранці працювали зад схемою розмитнення, яка би влаштувала і державу, і автовласників.

При прийнятті закону про розмитнення авто народні депутати були майже одностайні. Його підтримали 235 народний обранець. У пояснювальній записці до цього законопроєкту йшла мова про те, що він дозволить врегулювати питання оформлення транспортних засобів з дотриманням усіх вимог Митного Кодексу та при цьому врахувати інтереси громадян України.

Хто може скористатися пільговим розмитненням, а хто ні?

Як вже було сказано, щоб скористатися пільгою на розмитнення авто, транспортний засіб повинен відповідати ряду вимог. Вони підпадають під дію Закону у разі, якщо мають реєстрацію у Європейському Союзі та старші за п’ять років. Також транспортний засіб має бути масою до 3,5 тонни. Також є вимоги до екологічних стандартів. Так легкове авто має відповідати стандарту щодо викиду вихлопних газів не нижче “євро-2”, а вантажний автомобіль — не нижче “євро-5”.

Але не всі автовласники зможуть скористатися пільговими умовами реєстрації транспортного засобу. У цьому буде відмовлено власникам мікроавтобусів, вантажівок, мотоциклів та автобусів. Також, якщо транспортний засіб в’їхав на територію України після 31 грудня минулого року, то його розмитнення здійснюється вже за другими правилами.

Автовласникам не варто забувати, що авто завезені з країни-окупанта, або з Донецької, Луганської областей та Криму буде неможливо розмитнити за новими правилами.

Період пільгового розмитнення транспортних засобів становить 180 днів з прийняття відповідного законопроєкту. Для учасників бойових дій на сході країни цей період може становити 270 днів при пред’явленні довідки про знаходженнія у зоні бойових дій не менше 90 діб.

Основні кроки для розмитнення авто

Беручи до уваги останні новини про розтаможку автомобіля в Україні в 2021 році процес реєстрації виглядає простим, та доволі прозорим. Необхідно зробити декілька кроків, щоб поставити транспортний засіб на облік в Україні. Виглядає це наступним чином:

  • придбання автомобіля за кордоном та оформлення його належним чином;
  • як необов’язкова дія — надіслати фото та параметри авто брокеру в Україні;
  • транспортування засобу через кордон;
  • отримання в Україні сертифікату відповідності на транспортний засіб;
  • плата усіх зборів та податків за розмитнення авто;
  • реєстрація засобу та постановка на облік у будь-якому центрі МВС.

Процес виглядає цілком простим, але завжди є нюанси. Як насправді запрацює розтаможка транспортних засобів в Україні можна бути дізнатися тільки з реальних відгуків автовласників.

Головне питання щодо вартості розмитнення

Звичайно, що головним питанням автовласників транспорту на єврономерах, є питання щодо вартості розмитнення. В Інтернеті можна знайти не один калькулятор розтаможки авто в Україні, але необхідно знати основні підходи для нарахування вартості мита.

Вартість мита для “евробляхи” не залежить від вартості за яку вона була придбана за кордоном. Має значення тільки вік транспортного засобу, його об’єм двигуна та вид палива, тому порахувати вартість розмитнення автомобіля дуже просто. Формула виглядає наступним чином: до базової ставки, яка залежить від віку, додається сума залежно від об’єму двигуна та сума залежно від виду палива.

Градація для обчислення базової ставки від віку транспортного засобу виглядає наступним чином:

  • авто від 5 до 9 років — ставка не нараховується;
  • 10 років — додається 25 євро;
  • 11 років — 50 євро;
  • 12 років — 75 євро;
  • 13 років — 100 євро;
  • 14 років — 125 євро;
  • якщо авто випущено 15 років назад та більше автовласник сплатить 150 євро базової ставки.

В залежності від об’єму двигуна автівки до базової ставки додається від 0,25 до 0,5 євроцентів за кожен кубічний сантиметр об’єму. Так, наприклад, якщо авто має двигун об’ємом до 3000 кубічних сантиметрів, то за 1 сантиметр доведеться сплатити 0,25 центів. Ще автовласнику доведеться додати 100 євро до вартості мита, якщо він хоче володіти транспортним засобом, який використовує дизельне або напівдизельне пальне. У всіх інших випадках додавати нічого не доведеться.

Треба мати на увазі, що для пільгового розмитнення необхідно буде внести обов’язковий платіж, який дорівнює 8,5 тис.гривень. Але це не повинно лякати автовласників. Спеціалісти прорахували декілька варіантів розмитнення та кажуть, що вартість розмитнення авто на єврономерах не буде перевищувати тисячі євро. Тепер залишилось тільки чекати що скористаються власники авто на єврономерах пільговим періодом, чи так само продовжать порушувати безкарно законодавство України.