Home Новини Симптоми і наслідки гриппу 2016-2017 в Україні

Симптоми і наслідки гриппу 2016-2017 в Україні

1780
0
жінка з насморком

Ще сотню років тому ліків від грипу не існувало, і від хвороби в період епідемії помирало безліч людей. На сьогоднішній день ліки винайшли, однак якщо недбало ставитись до лікування, результат може виявитись трагічним. Лише за минулий рік від грипу в Україні загинуло близько 60 людей. Епідемію грипу 2016-2017 в Україні та більшості країн Північної півкулі зазвичай очікують в осінньо-зимовий період, коли організм людини найбільш ослаблений та вразливий до вірусів.

жінка, хвора на грип

Очікувані види грипу

Грип має здатність постійно змінюватись та мутувати, тому медикам доводиться постійно винаходити нові ліки проти прогресуючого вірусу. В кінці літа на засіданні ВООЗ, зібравши дані про розповсюдження грипу по планеті, вирішує питання про профілактику лікування на методи боротьби з розповсюдженням вірусу під час епідемії.  Грип 2016-2017 в Україні за даними МОЗ матиме декілька вже відомих населенню штамів:

  • A/H1N1 (Каліфорнія 04/2009)

На сьогоднішній день це є найпоширенішим штамом. В 2009 році в Каліфорнії спалахнув цей вид грипу, вразивши значну кількість населення. Ще його називають свинячим грипом, бо він вражає свиней та інших тварин. Сам по собі цей вірус не страшний і протікає досить легко, навіть без серйозного лікування. Найгіршими є ускладнення, які виникають через недбале ставлення до власного здоров’я. Стрімко вражаючи органи дихання з’являється пневмонія і людина буквально згорає за декілька днів. Без належного лікування і догляду медиків результат хвороби нерідко стає летальним.

  • H3N2 (А/Гонконг)

Цей вірус був виявлений в Гонконзі в 2014 році. Він вражає не лише людей, а й птахів. Ускладненнями цього вірусу є захворювання дихальних шляхів (бронхіт, пневмонія), також загострюється астма та хвороби серцево-судинної системи. Якщо Каліфорнійський вірус імунітет може подолати самостійно без ускладнень, то Гонконгський грип, я новий вірус, треба лікувати медикаментозно.

  • B/Brisbane

Цей вірус є найбільш безпечним з усіх очікуючих в цьому році. Група вірусів В не така небезпечна, як група А, і не викликає жодних серйозних ускладнень. Хоч його вперше відкрили в 2008 році, він досі є слабо вивченим. Серйозного лікування не потребує, важких ускладнень не викликає.

МОЗ України не повідомляє про масштабні епідемії і рекомендує загартовуватись та зміцнювати імунну систему. На період загострення грипу рекомендується пройти вакцинацію.

ода з лимоном при лікуванні грипу

Як ідентифікувати грип: симптоми?

Самостійно визначити вид грипу неможливо, тому що симптоми в них дуже схожі, а ось відрізнити його від ГРВІ під силу кожному. Симптоми грипу в Україні 2017 для дорослих такі:

  • температура тіла 39-40°C, лихоманка;
  • запалення сливової оболонки очей, відчуття різі (вигляд «скляних» очей);
  • ломота в м’язах;
  • головні болі;
  • розосередженість уваги, нездатність концентруватися, загальна слабість, втома;
  • нежить, фарингіт;
  • сухий кашель дискомфортом в грудній клітині (в перші дні хвороби симптом може бути відсутнім);
  • у дітей та людей похилого віку може бути розлад шлунково-кишкового тракту, що для ГРВІ не типове (вірус H1N1) .

Основні симптоми грипу є висока температура, ломота в м’язах та головні болі. В дітей грип проходить легше, ніж у дорослих, хоча ознаки ті ж самі. Треба враховувати, що температура тіла 39° може триматись 2-3 дні, незважаючи на лікування. Панікувати не слід, треба виконувати рекомендації лікаря та продовжувати лікування.

Симптоми ГРВІ у дітей відрізняються від грипу, а саме:

  • температура тіла не вище 38°C;
  • нежить та закладеність носа;
  • кашель з’являється відразу на початку хвороби;
  • почервоніння задньої стінки горла;
  • задовільне самопочуття.

Перебіг грипу у дітей відзначається такими основними симптомами, як потовиділення, висока температура (вище 39°), постійне чхання, слабість та запаморочення, інтоксикація організму. Не слід відкладати візит до лікаря, якщо наявні симптоми грипу.

Профілактика грипу

Найкраща хвороба та, котрою не захворіли. Передусім треба попіклуватись про профілактику. Лікарі рекомендують на час епідемії робити щеплення. Імунітет від грипу виробляється лише на 2 тижні, і ще 2 тижні треба на його появу в організмі. Тому якщо робити щеплення, то за 2-4 тижні до початку епідемії. Можливість захворіти звичайно лишається, однак перебіг хвороби буде значно легший.

Під час епідемії слід дотримуватись елементарних правил особистої гігієни. Має бути свій особистий посуд, рушник та ін., необхідно часто мити руки з милом. Вірус грипу поширюється повітряно-крапельним шляхом, тому слід уникати місць великого скупчення людей. Необхідно часто провітрювати поміщення та робити вологе прибирання двічі на день. Для профілактики слід приймати полівітаміни, а заняття спортом буде корисним для імунітету не лише під час епідемії.

Лікування та наслідки недолікованого грипу

Лікування грипу в 2017 році не повинно проходити без участі лікарів. Якщо грип виявиться групи А, існує небезпека тяжких легеневих ускладнень. Фахівець ідентифікує групу вірусу та назначить індивідуальне лікування.

Необхідно дотримуватись постільного режиму. Грип, перенесений на “ногах” майже напевно потягне за собою ускладнення. В основному інкубаційний період займає 3-5 днів, після чого ще мінімум тиждень доведеться лікуватися вдома. Однак альтернативи бути не може. Якщо взяти найпоширеніший штам грипу A/H1N1, то недотримання постільного режиму може швидко викликати пневмонію і смерть.

Не варто вживати антибіотики за першими ознаками грипу – вони не допоможуть. Антибіотики призначають вже тоді, коли почались ускладнення на дихальні шляхи. Наслідки грипу 2017 в Україні можуть бути трагічними, якщо займатись самолікуванням. Для подолання цієї хвороби треба просто набратись терпіння, виконувати рекомендації терапевта і не порушувати постільний режим.

За високої температури слід постійно поновлювати водний баланс організму. Лимон з водою допоможе трохи збити температуру. Однак не слід доводити температуру до крайнощів – при 41 – 42° кров починає звертатись і людина помирає. Але і збивати температуру при 38° не бажано – в цей час білі тільця активно борються з вірусом. Дітям при вже при 38° можна давати жарознижуючі ліки.

жінка з насморком

На осінь-зиму не передбачають аномальних загострень вірусу грипу. З появою вірусу на території України почали закривати навчальні заклади для запобігання розповсюдження грипу, тому необхідно вже зараз вживати заходи для профілактики захворювання.