Home Новини Суть медичної реформи в Україні в 2018 році

Суть медичної реформи в Україні в 2018 році

350 просмотров
0
це буде платна медицина

Нещодавно в Україні розпочалася нова медична реформа. Звісно, добитися цього було не так вже й просто. Але деякі депутати та представники влади сумісними зусиллями все ж спромоглися продвинути законопроект, який був покликаний досить сильно поміняти підхід до державного фінансування різних медичних послуг. Що стосується голосування, то проект ледве був прийнятий. На жаль, людей, яким була до вподоби ця реформа було не так вже й багато. Але річ в тім, що насправді ця медична реформа в країні 2018 дуже необхідна, а тому її проведення є важливим етапом в розвитку держави. нова медична реформа

Які нововведення пропонує нам ця реформа?

Цей законопроект в Раді особисто захищала в Раді Уляна Супрун – особа, що наразі виконує обов’язки міністра охорони здоров’я. Захист своєї реформи, яка є плодом її тяжкої праці,вона розпочала з трагічної історії жительки Києва, у якої на руках помирала донька через нестачу грошей у реанімації.

Тож вона спрямовує цю реформу так, щоб гроші йшли за пацієнтом. Це означає, що задумані Уляною напрямки медичної реформи в Україні 2018 призведуть до того, що кожний житель України, незалежно від фінансового стану та стану його здоров’я повинен буде укласти договір з сімейним лікарем. Цього лікаря, до речі, людина матиме право обирати самостійно. Від кількості пацієнтів буде залежати зарплатня сімейного лікаря, а це змусить його плідно працювати і надавати тільки дійсно якісні послуги.Уляна Супрун

Звісно, не обійшлося і без недоліків в законопроекті. Недоліками називають те, що реформа стосуватиметься всього лише трьох напрямів. Тобто, надання безкоштовної допомоги та забезпечення необхідними ліками відбуватиметься лише при наданні пацієнту екстреної, паліативної або первинної допомоги. Щодо послуг та ліків, які будуть надаватися безкоштовно, рішення буде приймати Кабмін. Підсумовуючи, можна сказати, що простий похід до сімейного лікаря буде безкоштовним. Але вам доведеться вивертати кишені тоді, коли ви будете направлені до лікаря більш вузької спеціальності, як, наприклад, проктолога чи хірурга. В такому випадку витрати будуть покриватися державою частково, згідно з тарифом співоплати.

Іншими словами, якщо вам терміново треба зробити операцію, яка коштує близько двадцяти тисяч гривень, а держава на такі види операцій виділяє лише десять тисяч, то решту доведеться доплатити саме вам. Тому всі повинні чітко розуміти коштовність операції та кількість грошей, яку на неї зможе надати держава.  Варто відмітити, що при поході до державних клінік вам доведеться усі послуги оплачувати самостійно, адже вони зовсім не будуть прив’язуватися до встановлених державою тарифів.

Що стосується співоплати, то про це інформації майже немає. Більш того, влада поки не дає ніяких коментарів. Залишається тільки чекати на те, коли буде озвучений приблизний порядок цифр, та яку долю у відсотках зможе взяти на себе держава. Ходили чутки, що будуть введені певні субсидії, але поки ніякої згадки в законопроектах про це немає, тому це все ще чутки.Суть медичної реформи в Україні в 2018 році

Декілька ланок в системі

Суть медичної реформи в Україні в 2018 році  також передбачає реорганізацію медичної системи. Це означає, що в майбутньому усі існуючі установи будуть поділені на три категорії. Перша категорія – це сімейні амбулаторії, які тепер будуть функціонувати замість звичних для народу поліклінік. До другої категорії відносяться різні вузькопрофільні лабораторії, МРТ, УЗД та інші. Що стосується третього рівня, то сюди було віднесено лікарні вузького спрямування. Однак влада вирішила припинити пряму підтримку коштами медичних закладів, яким не знайшлося місця в переліку Кабміну. Цього варто чекати на початку 2020 року. Згідно з невтішними прогнозами, це повинно призвести до закриття лікарень в маленьких містах та селах.

Суть всіх змін полягає в тому, що кошти наразі йдуть не туди, куди треба, а тому треба їх перенаправити. Це пояснюється тим, що бюджет, виділений на охорону здоров’я витрачається не за призначенням. Частіше за все гроші витрачаються просто на утримання лікарень, хоча повинні йти безпосередньо на лікування людей. А лікарні, в свою чергу, дуже часто простоюють не надаючи хоч якихось послуг. А тому ця реформа, яка була запозичена в інших країн, підкреслює, що кожна людина має право на медицину.

Реформа буде проходити близько трьох років і за цей час буде здійснено повний перехід на державне страхове фінансування. Керувати коштами та направляти їх повинне буде спеціально створене агентство, керівник якого буде вибиратися народом. При цьому вважається, що проявів корупції не буде зовсім.

Але це буде платна медицина

Реформа медицини в Україні 2018 не знайшла багатьох прихильників через те, що вона робить цю саму медицину платною. Таким чином, відбувається порушення чинного законодавства, де прописано, що медицина має бути безплатною. Звісно, також згадувався середній рівень заробітних плат, а саме через те, що громадяни не зможуть оплачувати медичні послуги не маючи відповідних зарплат. Але поки конкретних відповідей на таку велику кількість запитань немає, тож залишається тільки чекати.

Як вже йшлося вище, лікарі повинні будуть надавати свої послуги на вищому рівні, адже саме від кількості їх пацієнтів буде залежати їх зарплата. Всі пацієнти будуть на обліку в спеціально створеній базі даних. А що стосується оплати, то лікарі будуть отримувати гроші навіть за безкоштовні огляди. Але відомостей про якість конкретні суми наразі немає.

З’явилася деяка інформація і про пологи. Планується, що громадянам не доведеться оплачувати лише екстрені пологи. Планові пологи, в свою чергу, будуть коштувати грошей, але яку суму потрібно буде заплатити за все ще ніхто не знає.

Насправді кожна доросла людина сплачує податки, а тому кожен бажає отримати відповідне медичне обслуговування. Страхова медицина в Україні 2018 є певним вирішенням проблеми, але поки ніхто не каже про те, як це все буде реалізовано. Наразі не тільки пацієнти чекають на відповіді, а й самі лікарі, бо ніхто не знає чого чекати. Тому залишається тільки чекати і сподіватися, що реформа буде проведена саме так, як і планувалося.це буде платна медицина

Previous articleКримінальний кодекс України станом на 2018 рік
Next articleСоціальні пільги на 2018 рік в Україні