Home Новини Українські книги ювіляри 2021 року

Українські книги ювіляри 2021 року

725
0

Дні народження та ювілеї є не тільки у людини, але і лтературном творів. Щорічно світова класика прози і поезії відзначає ювілеї, це важливі події для тих, хто відносить себе до книголюбів, письменникам, видавцям. Книги-ювіляри є, як у світовій літературі, так і є відомі українські книги ювіляри 2021 року, які мають свої «особливі дати».

Класика, яку повинен знати кожен

Ці дати необхідно пам’ятати і шанувати, щоб розвивати в підростаючому поколінні любов до книг, літературі в цілому.

Українські твори

Українською літературою можна зачитуватися, забуваючи про все, не дивлячись на те, що твори були написані багато років тому – відчуття, що персонажі – сучасники. Багато письменників зачіпають «нетлінні» теми, які близьким усім поколінням, тому складно повірити, що події відбуваються сотні років назад.

Багатьох відомих українських авторів будуть згадувати в школах, літературних клубах, ювілеї письменників і поетів у 2021 році:

  1. 190 років «Вечори на хуторі біля Диканьки» – одне з найпопулярніших, «нетлінних» творів Н.В. Гоголя. Вперше «картина» побачила світ у 1831-1832 роках, давши автору раптове визнання і славу. Це збірник, з якого почалася популярність і подальше сходження письменника.
  2. 185 років «Ревізор» – твір Н.В. Гоголя, яке за стільки років «розлетілося на цитати» … ..самая відома з яких «а судді, хто?». Це вершина творчості, збірник, який до цих пір не сходить з афіш багатьох театрів, а багато персонажів стали «загальними». Твір по праву заслуговує статус «світової класики», його проходять в школах, інститутах, обговорюють на літературних вечорах.
  3. 185 років, як світ побачив в 1835 році повість Н.В. Гоголя “Тарас Бульба” про любов, вірність, сім’ї.
  4. 190 років «Горе від розуму» – незмінно цікава, життєва класика, проблеми, які поставлені в якій знайомі і близькі кожному поколінню. Саме це робить твір А.С. Грибоєдова універсальним, читаним і популярним. В оповіданні розкривається тематика ревнощів, любові, честі і зради, як бачать проблеми різні люди і знаходять виходи, навчаючись на «чужих промахах».
  5. 80 років «Тимур і його команда», написаний у 1941 році роман А.п. Гайдара. Цей твір актуально для кожного покоління, адже виховує справедливих, чесних хлопчиків і дівчаток, вірних друзів. Тимур і його друзі (його команда) надають посильну допомогу тим, в чий будинок «увійшла війна».

В українських творах живе любов, повагу, дружба, трепетне ставлення до тварин. Це принципи, на яких виховується правильне покоління, «світле майбутнє».

 

 

 

Російські твори

Серед авторів з Росії також багато тих, чиї є книги ювіляри на 2021 рік в Україні, безліч дитячих письменників, тих хто створював свої твори для підлітків, молоді, пропагуючи добро, можливість домагатися поставлених цілей:
  1. 440 років відзначить в 2021 році книга, що уособлює собою «віху» православ’я – повне видання Святого Письма – «Острозька біблія» Івана Федорова.
  2. 185 років, як молодь підростає, вчитуючись в рядки «Капітанської дочки» А.С. Пушкіна.
  3. 160 років з моменту, коли світ побачила книга «Принижені і ображені» Ф.М. Достоєвського, яка піднімає гострі питання бідності, знедоленості нації і т.д.
  4. П’єса «Чайка» вперше була представлена ​​світу 125 років тому, написана всесвітньо відомим визнаним автором А.П. Чеховим.

Світова література

Наступні відомі автори світової классики, також книги-ювіляри 2021 року:

  1. 100 років книзі «Червоні вітрила» А.С. Грін, яка створювалася автором понад 6 років. Повість відкриває світ двох душ, що живуть на різних кінцях світу, але завжди прагнуть один до одного, про те, як це жити і вірити в диво, яке так і не настає. Чи настане воно? Чи дочекається, Ассоль?
  2. 70 років від дня видання всесвітньо відомої і улюбленої всіма дітьми казки «Пригоди Чиполліно» Дж. Родарі. Цей твір представлено до вищої нагороди серед дитячих письменників – «премії Ганса Християна Андерсена». Ця казка «на всі часи» вчить дітей справедливості, хоробрості, необхідності завжди прийти на допомогу.
  3. 70 років «Над прірвою в житі» Дж.Д. Селенджер – нетлінна класика, яка по праву називається «переломом» в світовій літературі.
  4. 700 років «Божественна комедія» Данте А. – «золото» світової літератури, яка актуальна до сих пір, оповідає про те, як складний шлях скорботи і мороку до радості і пристрасті. Актуальність цієї книги пояснюється тим, що вона про кожного, поза поколінь і часу, і живе в умах людей, як «рукописна пам’ятка генія».
  5. 120 років, як людство може насолоджуватися заплутаним сюжетом детективного твору «Собака Баскервілів» А.К.Дойля. А також 130 років збірки «Пригоди Шерлока Холмса». Це свого роду класика в області детективного жанру – ідеал сищика, поряд з тонкощами дружби, порядності і мальовничими описами Англії.
  6. 175 років «Граф Монте Крісто» А.Дюма – твір, що не потребує представлення, роман «на всі часи», який дійсно перечитують з покоління в покоління.
  7. 145 – «Пригоди Тома Сойєра» Марк Твен. Актуальність і популярність пригод забезпечена захоплюючим сюжетом, який тримає до самого кінця, блискучий гумор, хитро сплетені в провінційного життя американської глибинки.
  8. 85 років – Толстой А.Н. «Золотий ключик або Пригоди Буратіно» – одне з найкращих дитячих творів, в основу якого закладена доброта, дружба, взаємодопомога.

Напевно школярі в 2021 році не раз будуть ставити п’єси в драмгуртку, перечитувати по ролям наступні книги-ювіляри, або честувати дати, які мають літературні ювіляри:

  • «Слово о полку Ігоревім» – 1185 рік (835 років);
    • «Пригоди барона Мюнхгаузена» Р.Е. Распе – 1785 рік (235 років);
    • “Вершник без голови” М.Рід – 1865 рік, (155 років);
    • “Аліса в Країні Чудес” Л. Керролл – 1865 рік, (155 років);
    • “Лускунчик” Е.Т. А. Гофман – 1816 рік, (205 років);
    • “Подорожі Гуллівера” Дж. Свіфт – 1726 рік, (295 років);
    • “Вінні-Пух і всі-всі-всі” А.Милна – 1926 рік, (95 років);
    • “Історія Піноккіо” К.Коллоді – 1881 рік, (140 років);
    • “Білий Бім Чорне Вухо” Г.М. Троепольскій – 1971 рік, (50 років);
    • “20000 льє під водою” Жюль Верн – 1870 рік, (150 років).

В українців є чимало календарів, яким вони слідують, наприклад, місячний календар посадок, спеціальний календар для рибалок або мисливців, а також календар книг-ювілярів або, як його часто називають літературний календар. Це видання, створене літераторами, письменниками, в який вносяться пам’ятні дати видання книг, українські письменники ювіляри і дати смерті відомих світових, українських письменників, поетів.

Всі пам’ятні дати сформовані по місяцях і по роках, також може бути виділена класифікація за творами або жанрам, тому всім причетним до світу видавничої справи, шанувальникам української та світової літератури варто обзавестися спеціальним збірником ювілейних дат відомих книг, творів.

Ця інформація буде дуже актуальна для молоді, якій варто прищеплювати любов до літератури, проводити в школах та ліцеях пам’ятні дні, літературні вечори тощо Він стане корисним тим, хто хоче відкрити для себе нові нюанси в світі літератури.

Спогад про історію – можливість пам’ятати і усвідомлювати, як змінюється суспільство, ставлення людей до тієї чи іншої ситуації.