Home Новини Українські письменники ювіляри 2018 року

Українські письменники ювіляри 2018 року

3076
0
Українська літературна спадщина

Українська літературна спадщина вирізняється особливим багатством жанрів, прийомів та літературних методів. Можна назвати сотні вітчизняних  письменників та поетів, роботи котрих заслуговують на окремо виділені години шкільних уроків. Чудову причину згадати про них дають українські книги ювіляри 2018 року.Українська літературна спадщина

Новий час. Перша половина XIX ст.

Добре відома завдяки шкільним урокам шостого класу та особливо колоритному, яскравому мультфільму “Енеїда”, була написана Іваном Котляревським в 1798-му році. Тобто, в 2018-му їй виповниться вже 220 років. Будучи написаною за мотивами класичної комедії Вергілія, українська версія між тим, дуже вдало передає українську самобутність. Головні герої — козаки — шукають кращої долі, і Боги їх захищають. Завершується поема мрією самого Котляревського — українці здобувають для себе шмат плодючої землі та розпочинають панування на ній самостійно.

Зразком реалістичної байки називають літературні критики твір Гулака-Артимовського “Пан та собака”. Цьому ювілейному твору в новому році виповнюється вже 200 років. Така, здавалось би, зовсім невелика за обсягом та проста у викладі робота, змогла справити величезний вплив на розвиток усієї літератури XIX століття. Простими фразами автор зумів показати зажерливість панства та важке життя українських кріпаків. В байці немає жорсткої критики, але спроба присоромити тих, хто поводиться несправедливо.була написана Іваном Котляревським...

Називаючи ювілеї письменників і поетів у 2018 році, не можливо не згадати про такого великого українця, як Григорій Квітка-Основ’яненко. В листопаді літератори будуть відзначати 240 років з дня його народження. Ювілейними стану і дві його відомі роботи: відома зі шкільних років “Конотопська відьма” (1833-го року), “Козир-дівка” (1838-го року).

Круглими датами відзначаться і деякі роботи Тараса Шевченка, зокрема:

  • драма “Назар Стодоля” – 1843-го року;
  • поеми: “Варнак”, “Марія”, “Титарівна” – усі написані в 1848-му році.

В першій половині XIX століття були написані також два твори Євгенія Гребінки: “Човен” (у 1833-му році) та “Чайковський” (у 1843-му).картина Тараса Шевченка

Друга половина XIX століття

Неперевершеній комедії “За двома зайцями” в 2018-му виповниться вже 135 років. Пишучи історію цирульника Свирида Голохвостого, Михайло Старицький відразу ж став автором, щонайменше, двох десятків до сьогодні популярних у молоді крилатих фраз: “ничего удивительного, меня ж весь Киев знает”, “барышни уже легли и просять”, “ничего, это по простоте”, “это ж ведь очень и очень”, “да все ж по-моднему, по-франциски”, “в груди моей Везувий так и клокотит” та ще багато інших.

140 років виповняється й іншому відомому усім українським школярам твору – “Микола Джеря”. Ця робота Нечуя-Левицього стала свого роду сповіддю звичайного сільського, але невільного чоловіка. Бажання свободи за будь-яку ціну — одна із типових рис українського народу — головна ідея твору.

В 2018-му ювілей буде і у кількох інших робіт Нечуя-Левицького: Дві московки” (створена в 1868-му), “Рибалка Панас Круть” (1868-го), “Поміж порогами” (1893-го).

Буковинському повстанню 40-х років XIX століття присвятив свій твір український письменник-романтик Юрій Федькович. Поява його “Лук’яна Кобилиці” датується 1865-м.

Літературний календар на 2018 рік вказує на ювілей аж чотирьох оповідань Михайла Коцюбинського. Так, до 1893-го року відноситься написання розповіді про убогого восьмирічного сільського хлопчика Дмитрика (“Маленький грішник”) та спраглого до знань маленького Семена (“Ціпов’яз”). Остання робота, історія маленької людини, котра прагнула змінити своє життя. Таку тодішня влада побоялась опублікувати, боячить масових повстань, а тому вповні могла бути прочитаною та оціненою читачем вже після смерті автора.

До кінці XIX століття відносяться й деякі роботи Івана Франка. В перелік найбільш відомі книги-ювіляри 2018 року обов’язково потрібно віднести “Украдене щастя”. Ця п’єса на тему сільського важкого життя до сьогодні не сходить зі сцен українських театрів. Щоразу інтерпретуючи великий твір, додаючи в нього щось своє, нещасливий любовний трикутник режисери все ж залишають незмінним.Нечуй-Левицький

Початок 20-го століття

Неодмінно згадати в новому році також доведеться такі збірки письменника, як: “З бурхливих літ”, “Малий Мирон та інші оповідання”. Їм виповнюється по 115 років. По 110 років виповнюється творам Франка “Неначе сон” та “Син Остапа”. Обидва датуються 1908-м роком.

Того ж таки 1908-го було написано і ще кілька особливо важливих для розвитку української літератури та мови роботи. Серед них повість Ольги Кобилянської “У неділю зранку…”. Правдива історична подія лягла в основу цієї роботи. Головна героїня — козачка Маруся Чурай. Дівчина покохала місцевого парубка — Гриця, а він її зрадив. Закінчується повість досить трагічно. Самого Гриця Маруся труїть, а сама потрапляє під варту. Відкрита для світу особиста трагедія Марусі Чурай згодом буде переспіваною, переписаною ще десятки разів, однак, найбільш повна версія належить Ользі Кобилянській.

“Персона грата” Коцюбинського — психологічно важка повість першої половини XX століття. Вся правда життя “за решіткою” відкривається письменником в цьому творі. Головний герой же — дуже нетиповий для української літератури чоловік — кат на прізвище Морда. Нетрадиційний виклад головного задуму дуже допоміг літераторам наступних десятиліть. Вони все більше почали відходити від всезагальних суспільних проблем та в більшій мірі занурюватись в душевний простір окремої людини. Маруся Чурай

Всього 3 дні знадобилось геніальній Лесі Українці для того щоб створити одну із найкращих драм усіх часів — “Бояриню”. 105 років виповниться їй уже в 2018-му. Це єдина робота Лесі Українки, що присвячується історії країни. Події драми паралельно розгортаються в різних частинах України. Особливістю твору є те, що написаний він віршами та майже повністю у формі діалогів.

Одразу дві книги ювіляри на 2018 рік в Україні написані Миколою Хвильовим. Перша – “Сині етюди” – вийшла у світ в 1923-му році. Це збірка 17-ти прозових творів автора.

Друга – “Сентиментальна історія” – створена вже в 1928-му році. Це один роман. Головна героїня його — чиста та незап’ятнана молода дівчина Б’янка прагне знайти своє місце у міському суспільстві. Вона заводить нові знайомства та прагне чогось високого, гарного. Але реалії виявляються дуже відмінними від очікувань: дівчина розчаровується в житті та своїх мріях. Остання спроба щось зміни завершується втратою найчистішого та найчеснішого.

До першої половини XX століття відносяться й такі літературні ювіляри 2018 року:

  • п’єса “Маклена Граса” П. Куліша — 1993 р.;
  • твір “Прометей” П. Тичини — 1923 р.;
  • твір “Похорон друга” П. Тичини — 1923 р.;
  • збірка віршів “Під осінніми зорями” М. Рильського — 1918 р.;
  • повість “Володька” В. Сосюра — 1943 р.

Ювіляри другої половини XX століття

Про святкові програми в 2018-му році з нагоди творчості Олеся Гончара вже повідомило кілька шкір та будинків просвіти. Не можливо не згадати цього великого українця в ювілей виходу його роману “Собор”. Будучи написаним в 1968-му, в новому році йому виповниться рівно 50. За цей час твір вже було  кілька разів адаптовано, перевидано та екранізовано. “Собори душ своїх бережіть, собори душ” – цитата, що проноситься крізь десятиліття та несе застереження для майбутніх поколінь.

60 років минуло від видання однієї із перших збірок поезії Ліни Костенко – “Вітрила”.

Ювілейними в новому році стануть й інші поетичні збірки українських поетів. До таких, зокрема відносяться:

  • Сонячний фенікс” Івана Драча, 1978 р.;
  • “Сонце і слово” Івана Драча, 1978 р.;
  • “Храм сонця” Івана Драча, 1988 р.;
  • “Круговерть” Василя Стуса, 1965 р.;
  • “Чорна нитка” Дмитра Павличка, 1958 р.;
  • “Правда кличе” Дмитра Павличка, 1958 р.

Безумовно, в новому році також обов’язково будуть згадуватись і українські письменники ювіляри 2018 року. Так, першого числа нового року є нагода відзначити 120 років з дня народження Володимира Сосюри. Ще через тиждень — 8-го січня — 80 років з нагоди народження, репресованого за українську ідею, Василя Стуса.

  • 16-го лютого можна святкувати 205 років Семена Гулака-Артемовського.

Фактично кожен день нового року дає хороший привід заглянути до книжок, перечитати кращі твори вітчизняної літератури, ближче познайомитись із біографією тих, завдяки котрим в значній мірі збереглась українська мова та культура.16-го лютого можна святкувати 205 років Семена Гулака-Артемовського.