Home Новини В Україні обрано птаха 2017 року…

В Україні обрано птаха 2017 року…

1 112 просмотров
0
канюк звичайний

Не в одній державі світу створюються організації, що присвячують свою діяльність охороні пернатих і вибирають серед них своєрідний символ. Це навіть увійшло в традицію. Вже зараз відомо, що птах року 2017 в Україні – хижак. Впізнають його за жалібним та тягучим криком. Здається що він наче щось прохає, по простому – канючить, то й назва його подібна.

Особливості птаха

  • Такі пернаті полюбляють сидіти на деревах, стовпах, шукаючи здобич, бояться людей. Вони не нищать свійських птахів, а обожнюють мишоподібних, але якщо спіймають, то з’їдять і рибу, і плазуна. Канюк, що з родини яструбових, хоча і є перелітним, вже більше 20 років не полишає країни.
  • Сарич (ще так його називають) більший ніж сова – приблизно у півтора рази. По швидкості він поступається соколу, по силі орлу, не вміє полювати з такою швидкістю як яструб. Але кружляючи на висоті в 50 метрів хижак добре бачить полівку, в одну мить падає на неї, склавши крила.Сарич
  • Канюку потрібно годувати пташенят, що весь час хочуть їсти, тому вважається що за день він ловить з десяток мишей. За літо з’їдає до 1000 гризунів, що вельми шкодять сільському господарству. Недаремно його називають охоронцем полів.
  • Гнізда сарич майструє у хвойних та листяних лісах, але полюбляє простір.
  • Щоб привабити пернатого на город чи подвір’я люди роблять спеціальні присади, які допомагають хижаку полювати і таким чином захищати зерно від поїдання мишами.

В Україні обрано птаха 2017 року, а став їм канюк звичайний, який має розмах крил завбільшки метра.

Мета проекту захисту птахів

Мета проекту, темою якого є птахи, донести до людей, а особливо до дітвори, що пернаті є невід’ємною часткою природи, познайомити з тими, що є на Україні, котрі занесені до Червоної книги. Головна ціль привчати малечу допомагати птахам, підгодовувати їх в зимову пору.

В школах організовуються спеціальні групи, що збирають інформацію про пернатих з сайтів та наукової літератури, ходять до лісу, виготовляють годівнички, вивчають, чим корисний той чи інший птах.

  • Всім відома маленька синичка знищує гусениць і золотогусок, рятує від них врожай. А ще вона гарно співає та милує око своє тендітністю. Перший закон, що було прийнято у світі, котрий охороняв пернатих, стосувався саме цієї пташки. На того, хто впіймає її накладався штраф. А було це ще в 13 віці.
  • Яскравий дятел своїм міцним дзьобом з деревини витягує личинки і комахи. Галки пригощаються жуками, лялечками, черв’яками, що приносять шкоду полям. Червоногруді снігурі та шишкарі поїдають насіння бур’янів. Ці птахи не улітають на зиму. Коли випадає сніг, їм важно розшукати їжу.
  • Сірі надоїдливі ворони вважаються шкідниками, бо часто нападають на малих курчат, видовбують саджанці, проте знищують личинки дротяників і хрущів, живляться дрібними гризунами. Пернаті приносять користь людям, але без допомоги вони можуть не вижити.Яскравий дятел

В 2016і птахом року в країні вважався повзик звичайний, що гніздується в дуплах старих дерев, живе у листопадних лісах та парках. Природоохоронні акції проводяться в освітніх закладах усіх областей держави, аби привернути увагу учнів до проблем природи, залучити до роботи по захисту та охороні пернатих. Віршовані вікторини, що організовуються у школах допомагають краще засвоювати матеріал про помічників людини. Саме з цією метою створений проект «Птах року України».

День пернатих

У січні свята на честь птахів відзначають у США, Великий Британії. Перелітним присвячують другу суботу у травні. Ідея вшановувати пернатих з’явилася ще наприкінці 19 століття в Пенсільванії, де вчитель зі школи таким чином намагався навчити дітей піклуватися про них. А щоб малечі було весело, викладач організував у містечку ціле свято. Потім воно стало проводитися у інших штатах і поширилося до Європи.

День птахів у 2017 році у багатьох країнах слід очікувати 1 квітня.

Previous articleБатьківський день у 2023 році
Next articleПризов на строкову службу в 2023 році