Home Новини Вступна кампанія 2017-2018 року в Україні

Вступна кампанія 2017-2018 року в Україні

469 просмотров
0
українські випускники будуть вступати до ВНЗ за новими правилами

В 2018-му році українські випускники будуть вступати до ВНЗ за новими правилами. Глобальних змін звичайно вступна кампанія 2018 року в Україні не принесе, але все ж слід звернути увагу на деякі основні моменти вступної кампанії у цьому році. Відразу слід сказати, що у 2018-му як і у попередніх роках у ВНЗ будуть прийматися тільки бакалаври та магістри, тому диплом спеціаліста отримати вже неможна.українські випускники будуть вступати до ВНЗ за новими правилами

Головні зміни

Основним нововведенням стала кількість заявок, які можна подавати одному абітурієнту. Ще під час вступної кампанії 2017-го можна було подавати п’ятнадцять заявок, але у цьому році їх кількість скоротилась до восьми. Крім того, у «пільговиків» уже не буде права на першочерговий вступ – для них тепер будуть введені спеціальні квоти. Наскільки це відобразиться на можливості найбільш вразливих категорій громадян вступити до вищого навчального закладу, ще невідомо. Систему вступу в ВНЗ не раз критикували, тому що забрати бюджетні місця у престижних ВУЗах могли абітурієнти з низькими балами, але не варто забувати, що Україна – це все ж соціальна держава, тому інтереси незахищених громадян повинні бути пріоритетними.

О. Шаров, який завідує цьогорічною вступною кампанією, наголошує на те, що у новому році занадто радикальних змін не буде. Найбільше занепокоєння викликала новина про обмеження максимально можливої кількості заявок до дев’яти. Проте Шаров зазначає, що таке рішення є цілком доцільним, адже більшість абітурієнтів подають заявки в ВНЗ без абиякого наміру скористатися ними. Значна кількість абітурієнтів, отримуючи запрошення на вступ до ВУЗу на бюджетній основі, взагалі вирішують піти на контракт в інший учбовий заклад. Що стосується контрактних місць, то їх кількість буде необмежена.   ура! Пройшла!

Екзамени

Вступна кампанія 2017-2018 року в Україні передбачає, що вступити до вищого навчального закладу можна по результатам ЗНО в 2016 і 2017 році. В 2016 році сертифікатом вступати не можна. Що стосується екзаменів, які потрібно складати, то тут все залишилось без змін – усі студенти мають обов’язково проходити тестування з української мови, а інші предмети уже вибираються ними самостійно (до переліку другого обов’язкового предмету недавно була додана біологія).

Уже зараз ширяться чутки про те, що одним із обов’язкових предметів можна стати іноземна мова (англійська, іспанська, німецька і т.д.). Поки що важко сказати, наскільки це є можливим, оскільки, як показує практика попередніх років, більшість студентів завалюють тестування з англійської мови, коли вони самі вибрали її. Очевидно, що коли англійська мова стане обов’язковим екзаменом, статистика стане навіть гіршою. Як показує статистика 2017 року, Більше 25% студентів навіть не приступають до написання розгорнутої відповіді (есе, лист і т.д.). Експерти вважають, що таке нововведення стане доцільним, коли буде проведена глобальна реформа освіти, яка буде націлена на атестацію вчителів іноземної мови та покращення дійсної програми. Основна проблема – це відсутність професійних вчителів англійської мови.   

      ЗНО для магістрів

Вступаючи до магістратури, у 2018 році усі абітурієнти матимуть складати ЗНО. В експериментальному режимі ЗНО для потенційних магістрів проводилося ще у попередньому році, але тільки для юристів. Для вступу в магістратуру потрібно обов’язково складати іспит з англійської мови, який розроблений за міжнародним стандартом. Отримати сертифікат зможуть лише ті абітурієнти, які мають, як мінімуму, рівень В1.

На сьогодні уже готова база, щоб впровадити ЗНО для магістрів усіх спеціальностей. При цьому вступна кампанія 2018-2019 року в Україні в ВНЗ для отримання рівня бакалвра буде проходити за стандартними правилами. ЗНО для магістрів

Previous articleКоли буде Хеловін в Україні в 2022 році?
Next articleАліменти 2018 року в Україні