Home Новини Хто їде на Євробачення 2018 від України?

Хто їде на Євробачення 2018 від України?

1346
0
Конкурс Євробачення

Конкурс Євробачення впродовж більше ніж півстоліття вважається одним із найбільш популярних та цікавих. Він поєднує у собі як і більш класичні пісні, так і модні, сучасні, традиційність та нестандартність, оригінальність. В останні роки можна було спостерігати найрізноманітніші виступи – навіть шокуючі, такі, що кидають виклик суспільству. Тож не дивує, що багатьох прихильників цього конкурсу цікавить, хто буде представляти Україну на Євробаченні 2018.Конкурс Євробачення

Відбір на конкурс

Офіційний відбір на цьогорічний конкурс відбуватиметься у лютому місяці. Традиційно процес відбору, оцінки суддів будуть показувати по телебаченню. Взяти участь у відборі дозволяється всім бажаючим. Головна умова – досягнення 16-го віку. Необхідно представити на розгляд професійного журі та телеглядачів свою власну пісню. Вона може бути написана будь-якою мовою, але при цьому обов’язково треба повний переклад композиції українською мовою.

Не має значення – відомий виконавець бажає взяти участь у Євробаченні чи тільки починаючий свій творчий шлях. Якщо дотримано всіх умов – він допускається до змагання. У різних країнах є різні правила голосування. Наприклад, у деяких державах відбувається закритий відбір, коли представника обирають тільки члени журі та телекомпанії. А в інших – змішаний. При ньому журі голосує за виконавця, а глядачі можуть віддавати свої голоси за пісню. В Україні прийнятий саме другий варіант і впродовж років виконавців так вибирають.

Співак або співачка, хто представлятиме Україну на Євробаченні в 2018 році, визначатиметься в однаковому співвідношенні глядацьких та суддівських голосів. За загальноприйнятою системою голосування, той виконавець, що отримав найбільшу кількість голосів від членів журі, отримує максимум – 12 балів. Потім до цих балів додаються тримані голоси від глядачів. Переможець визначатиметься сумарною кількістю балів. Відомо, що головою професійного журі буде відомий талановитий український композитор Руслан Квінта. Хто допомагатиме йому у цій нелегкій та відповідальній справі – ще не відомо.Відбір на конкурс

Історія виникнення конкурсу

Євробачення має вже чималий стаж. Задум створити такий пісенний конкурс виник після Другої світової війни.  В цей складний період, коли багато європейських країн перебували у скрутному економічному становищі, багато міст та селищ було зруйновано, у тогочасних представників Мовної спілки виник задум створити невеликий конкурс, концерт, що підняв би дух людей, об’єднав постраждалі країни за допомогою творчості, пісні, надихнув на відродження.

Вже у 1955 році француз Марсель Безансон запропонував провести перший конкурс майбутнього Євробачення. На запрошення відгукнулися співаки та співачки із семи країн Європи – і наступного року відбулися «співочі змагання». Перша спроба була успішною. Вже 1957 року і в подальші роки все більше і більше держав подавали заявки, щоб взяти участь у конкурсі.

Організатори, побачивши, що учасників стає багато, вирішили проводити «змагання» у два етапи – два півфінали і кінцевий – фінал. Така система діє і до сьогодні. Незалежно від кількості учасників, до фіналу пісенного конкурсу автоматично потрапляють такі країни, як Великобританія, Німеччина, Франція – як держави, що є засновниками Євробачення. Крім них, у фінал проходить і держава, представник якої переміг у змаганні останнім.

Щороку місце проведення конкурсу міняється. Євробачення відбувається у тій країні, що стала переможцем. Нерідко трапляються ситуації, коли в одній державі два роки підряд організовують Євробачення. Україна також стала однією з таких країн. Вперше це сталося у 2005 році, коли співачка Руслана Лижичко стала переможцем пісенного конкурсу 2004 року. Вдруге не так давно – у 2015, коли заслужена нагорода дісталася Джамалі у 2014 році. Хто поїде на Євробачення 2018 від України можна буде дізнатися вже дуже скоро – у лютому нинішнього року. Відбір до Євробачення матиме два півфінали, переможці цих етапів змагатимуться у фіналі 24 лютого. Остаточний фіналіст готуватиметься до Євробачення, що проходитиме у травні 2018 року.

Представники України на конкурсі

Україна розпочала свій шлях на Євробаченні у 2003 році. Першим представником держави був О. Пономарьов. В результаті він отримав 13 місце. Після нього виступала Руслана з «Дикими танцями» і принесла першу перемогу. 2005 року на конкурсі змагався гурт «Гринджоли» – і посів майже останнє місце. Крім того, на Євробаченні показали себе такі відомі співачки: Міка Ньютон, Злата Огневич, Тіна Кароль, Злата Огневич, Марія Яремчук, Альоша  – ввійшли в десятку кращих; Вєрка Сердючка та Ані Лорак – отримали друге місце; Джамала – сколихнула музичний простір Європи 2014 року; Світлана Лобода та Гайтана. Минулого року виступав гурт «О’Torvald» з рок-композицією, проте посів майже останнє місце.

Як видно, впродовж цих років на пісенний конкурс від України потрапляли найрізноманітніші виконавці, з абсолютно відмінними музичними стилями: роковими, поп- і народними піснями; звучала українська, англійська, російська, татарська мова. Важко вгадати, які будуть смаки вибагливого європейського телеглядача, проте зрозуміло одне – визначаючи, хто іде на Євробачення 2018 від України, слід орієнтуватися на цікаву, незвичну музику, що поєднувала б у собі як сучасні тенденції, так і народні мотиви.

Україна сьогодні прилучається до європейських традицій, і участь у даному пісенному конкурсі – також важливий етап розвитку. Адже це не просто обмін красивими оригінальними маловідомими піснями. Автентичність, пізнання традицій інших країн, культурний взаємообмін – це все можна сказати про Євробачення 2018, хто представить Україну на Євробаченні – це вибір в першу чергу громадян держави, їх ставлення до сучасної музичної культури, яскраве свідчення переважаючих музичних вподобань, це візитівка країни для всієї Європи 21 століття.Тіна Кароль