Home Новини Хто подає електронну декларацію у 2018 році в Україні?

Хто подає електронну декларацію у 2018 році в Україні?

242 просмотров
0
Електронне декларування

Електронне декларування набуло великої популярності в Україні. Річ в тім, що перша хвиля декларування відбувалася ще у 2016 році. Тоді українці назвали цю подію одним з найголовніших досягнень представників державної влади. Тому те, як буде відбуватися електронне декларування у 2018 році – це дуже важлива тема, оскільки другий етап декларування відбувається вже прямо зараз.

Загальні зміни в системі декларування буквально змусили можновладців до зазначення у звіті усього свого майна. Це дало змогу контролюючим органам здійснити повну перевірку можновладців. Таким чином, деякі особи показали безпрецедентну прозорість, яка стосується їх власності. Але, звісно, були ті, хто, оприлюднивши свої податки, отримали велику кількість запитань від інстанцій про законність джерел набутого багатства. Усі зміни подібного характеру дали змогу продемонструвати усьому світові, що Україна наразі рухається шляхом світоглядних змін. В країні активно впроваджуються реформи, що дозволяють змінити нинішнє положення країни та знищити корупційні прояви.Електронне декларування

Важливість електронного декларування

Подача електронних декларацій у 2018 році в Україні – це важлива зміна, яка показала усьому світові, що українська влада дійсно намагається зробити якість зміни. Це дозволяє міжнародним партнерам зрозуміти, що вони виділяли кошти не просто так. Антикорупційні зміни, до речі, є дуже важливими. Міжнародні партнери, зокрема представники Євросоюзу, в першу чергу приділяють увагу саме цій проблемі.

Перший етап декларування торкнувся далеко не всіх. Але поступово електронне декларування почне стосуватися всіх без винятку. Наразі активно відбувається розширення кола декларантів. Під ці зміни підпадає дуже велика кількість осіб, починаючи від звичайних чиновників усіх можливих ланок та закінчуючи представниками сфери освіти, медицини. Таким чином, впроваджувані зміни мають викорінити корупцію у всіх її проявах в кожній можливій сфері. Річ у тім, що наразі корупція присутня навіть у сфері освіти. Нова редакція закону, що стосуватиметься антикорупційної діяльності, а також створення нових контролюючих органів будуть активно сприяти створенню цієї проблеми.

Обов’язково для всіх

Основною засадою декларування є саме обов’язковість. Річ у тім, що завдяки реформам його уникнути буде майже неможливо. Раніше звіти подавалися в паперовій формі, а проконтролювати подачу було досить важко через брак часу та форму подання звітності. Через це деякі особи потроху оминали процес декларування. Наразі влада вже закінчує розробку автоматичного контролю й перевірки наявності та достовірності декларацій.

Варто знати, що нова система декларування також викликала велику хвилю обурення. Справа в тому, що відтепер всі громадяни повинні будуть звітувати про кожну отримувану гривню. Експерти вважають такі зміни не доцільними. Згідно з думкою спеціалістів, обов’язкове постійне декларування має стосуватися лише чиновників, адже найчастіше саме вони здійснюють корупційну діяльність. Те, що нині впроваджується в України, дехто називає кроком у минуле.

Реформа системи не припиняє змінювати всій вид. Влада намагається удосконалити проект, зробивши його дійсно продуманим та доцільним. Саме тому поступово будуть з’являтися нові особливості електронного декларування у 2018 році. Влада намагається оптимізувати свої витрати, бо бюджет країни, як відомо, скінченний.Важливість електронного декларування

Кого наразі стосується декларування

Як вже зазначалося вище, подача декларацій поступово стає обов’язковим заходом. Саме тому представникам різних професій треба постійно слідкувати за новинами, що стосуються такого питання, як «хто подає електронну декларацію у 2018 році в Україні». Необхідно знати, що строки надсилання звітності є чітко встановленими, але влада планує продовжити їх через загальну неорганізованість.

Вже зараз органи статистики оприлюднюють деякі цікаві дані. Згідно з оприлюдненою інформацію, у 2018 році близько 800 тисяч держслужбовців мають надати до інстанцій декларації, які покликані пролити світло на законність їх прибутку.

Зміни для високопосадовців

Коли піднімається питання з приводу того, хто заповнює електронну декларацію у 2018 році, треба, перш за все, назвати самого президента України, а також представників уряду.

Таким чином, надавати повну звітність про свої прибутки мають надавати усі високопосадовці без виключення, а особливо:

  • усі особи, які є депутатами Верховної Ради України;
  • особи, які є уповноваженими з питань людини;
  • голова Верховної Ради;
  • усі можливі заступники, зокрема заступник Голови парламенту;
  • представники селищних та міських рад, їх голови.

Представники багатьох державних органів повинні надавати обов’язкову звітність. Під особливим наглядом будуть знаходитися наступні уповноважені особи:

  • особи, які є членами Конституційного Суду України;
  • представники Вищої ради юстиції;
  • представники Рахункової палати, зокрема її голова;
  • Генеральний прокурор;
  • уся вища керівна ланка СБУ;
  • керівна ланка НБУ;
  • усі члени ЦВК.Зміни для високопосадовців

Декларування інших сфер діяльності

З прийняттям нових змін, обов’язкової стала звітність для осіб, які займають певні посаду в лавах ЗСУ. Варто знати, що це стосується не тільки керівної ланки, а й звичайних військовослужбовців, які несуть службу в будь-яких утвореннях військового типу. Проте це не стосується осіб чоловічої та жіночої статі, які перебувають на строковій службі.

Представники Національної поліції наразі вже ознайомлюють з нововведеннями та прикладами заповнення звітності, бо раніше декларування не стосувалося їх служби. Вони, до речі, в деяких випадках будуть звітувати частіше за інших.

Насправді, список осіб, для яких декларування тепер стало обов’язковим, дуже великий. Знайти повний перелік можна знати на будь-яких інформаційних ресурсах, а також у новинах, які освітлювали офіційні коментарі від влади. Можна просто сказати, що звітувати мають всі представники державної влади, військові та представники правоохоронних органів.

Місцеві звіти

Проте зміни в законодавстві стосуються не тільки чиновників та високопосадовців. Надавати декларації тепер повинні навіть ті особи, які виконують функції місцевого самоврядування. Це, наприклад, можуть бути звичайні представники комунальних служб. Варто наголосити, що звітувати повинні:

  • керівники постачальницьких або фінансових відділів;
  • відомчі контролюючі органи;
  • керівники різних відділів організацій;
  • завідувачі аптек, супермаркетів, магазинів, тощо.

Більш того, декларування тепер навіть буде стосуватися деяких кримчан. Це повинні будуть робити усі депутати, міністри, судді та інші особи, що наразі перебувають на півострові та здійснюють там процес самоврядування.

Отже, підбиваючи підсумки, можна сказати, що декларування доходів державних службовців у 2018 році – це тепер серйозне питання, яке буде дуже суворо контролюватися. Якщо не відбудуться зміни найближчим часом, то декларування стане невід’ємною частиною життя кожної особи. Однак поки тяжко сказати, чи буде ця система дійсно функціонувати належним чином. Наразі залишається тільки спостерігати за діями державної влади.Місцеві звіти

Previous articleПеренесення святкових днів у 2022 році
Next articleРобочі дні 2022 року в Україні