Home Новини Закон України про державний бюджет України на 2021 рік

Закон України про державний бюджет України на 2021 рік

1042
0
Держбюджет України в 2021 році

Закон про Бюджет на рік – гарантія соціальної захищеності громадян. Показники, зазначені в документі, вимагають неодноразової перевірки та аргументування. З цих причин закон України про державний бюджет України на 2021 рік розробляється і вичитується вже зараз.

Держбюджет України в 2021 році

Грамотний розрахунок показників, дохідної та видаткової частини дозволить стабілізувати економічну і політичну ситуацію в країні, зробить життя українців благополучним.

Етапи розробки бюджету на 2021 рік

Прогнозні дані Мінсоцполітики підтвердили зміну прожиткового мінімуму, середньої зарплати і мінімалки. Як і попередні роки показники зростатимуть.

Причина зростання полягає в збільшенні вартості соціально-значущих продуктів і послуг. Введення карантину через коронавірусну інфекцію погіршило ситуацію, тому, якими будуть показники, стане відомо ближче до кінця 2020 року.

На сьогоднішній день відомо, що затвердження бюджетної декларації на наступну трилітку відбудеться не раніше 15 липня. Підготовчий етап та затвердження держбюджету на 2021 рік відбуватиметься наступним чином:

  • 17 січня-були розглянуті цілі та завдання Програми на наступний рік, відібрані пріоритетні питання, надані пояснення та доповнення щодо коректування документу;
  • 14 лютого – відповідальними особами сформовані питання з проблемами, що вимагають екстреного вирішення за допомогою задіяння бюджетної програми;
  • 2 березня-зацікавлені міністерства надали макропрогнозні дані, здатні вплинути на економіку України та інші аспекти життя громадян;
  • 1 квітня-Рада Безпеки надала на розгляд обсяги витрат і кредитів, необхідні для підтримки Міністерств у новому періоді;
  • 15 квітня-надана міністерствами інформація уточнена і перевірена відповідальними за розробку Бюджетної резолюції особами;
  • 24 квітня-узгоджені дати проведення нарад і конференцій з питання остаточного узгодження цифр, зазначених у бюджеті на 2021 рік;
  • 15 травня-бюджетна резолюція подається на перший розгляд та затвердження КМУ;
  • 3 червня – державний бюджет узгоджений, відправляється на розгляд ВР України;
  • 15 липня-проводиться відбір проблемних питань, які потребують екстреного розгляду та втручання уряду;
  • 22 червня-кінцевий термін узгоджений, проводиться розподіл капітальних вкладень, необхідних для реалізації державних інвестиційних проектів;
  • 27 липня – державний бюджет на 2021 рік практично узгоджений, проводиться доведення контрольних показників видатків;
  • 10 серпня – проведення нарад за погодженням життєво-важливих для українців показників;
  • 8 вересня-перший розгляд проекту бюджету КМУ;
  • 15 вересня – подача документа з виправленнями та внесенням пропозицій, розгляд та затвердження проекту держбюджету на 2021 рік.

Трирічна бюджетна Декларація на новий рік передбачає приведення мінімальної зарплати до гідної, врегулювання проблемних питань в економічному і політичному житті суспільства, підтримку окремих сфер діяльності країни.

Основні напрямки бюджетної політики

Інформація, отримана від ведених осіб показала кардинальні зміни в бюджеті. Зрозуміти значимість змін допоможуть основні напрямки бюджетної політики та порівняння їх з попередніми роками.

  • 2019 рік – результати роботи року показали незначне зростання ВВП і зростання інфляції до 6,5%, дефіцит бюджету склав 2,2%, рівень безробіття, вартість соціально-значущої групи товарів як і раніше залишилися високими, склали 8,9 і 7,2% відповідно;
  • 2020 рік-очікуваний ВВП складе 4% при інфляції не більше 5%, курс долара виросте, але незначно, показник безробіття повинен зменшитися (результати 1 кварталу 2020 року показали протилежну ситуацію, причиною якої стала епідемія коронавірусної інфекції та введення карантину на території країни);
  • 2021 рік, показники ВВП мають зрости до 6,3% завдяки стабілізації економічної ситуації, підтримці місцевих товаровиробників, залученню інвесторів та зменшенню рівня безробіття.
Основні макропоказники в 2021 році

Зазначена інформація, в тому числі і підвищення прожиткового мінімуму в 2021 році стали головними при написанні нового бюджету.

Видаткова і дохідна частина представлена попередніми цифрами, зміни яких залежать від ситуації в країні. Відстеження щомісячних показників можливо за допомогою відвідування офіційного сайту управління статистики.

Макроекономічні показники-прогнози на 2020-2022 рік

Складні відносини з сусідніми країнами, продовження військових дій на території Донбасу, епідемія коронавірусу – проблеми, що стали головними при розробці бюджету. Експерти впевнені, що розвиток економіки можливий за двома сценаріями:

  • оптимістичний внутрішній валовий продукт виросте в порівнянні з попереднім періодом, інфляція залишиться на колишньому рівнем, безробіття зменшиться, відновлення діяльності раніше законсервованих підприємств дозволить заявити про себе на зарубіжному ринку;
  • консервативний прогноз -ВВП залишиться на рівні цього року, курс долара пізнає значне зростання, кількість безробітних збільшиться.

Якщо місяць тому ніхто не був упевнений у можливості реалізації консервативного сценарію, сьогодні деяка частина політиків переконана, що він стане головним і державнийбюджет України стане «тріщати по швах». Стабілізувати ситуацію, захистити українців від злиднів здатна підтримка європейських країн.

Прожитковий мінімум і зарплата в 2021 році.

Якою буде мінімалка і прожитковий мінімум підкаже держбюджет України на 2021 рік. Проект закону гарантує соціальну захищеність громадян за допомогою матеріальної підтримки населення. Розмір показників і благополуччя українців залежать від ступеня насичуваності державної скарбниці.

Важка економічна ситуація, викликані політичними скандалами, недостатньою кількістю грошей і розвитком коронавірусу негативно позначилася на економіці України. Поряд з цим Мінфін надав свої прогнози, які не можна назвати негативними і негативними. Бюджет України на 2021 рік передбачає зростання прожиткового мінімуму і мінімалки, який відбудеться як мінімум 3 рази на рік.

За попередніми даними бюджет України погодить такі цифри:

  • прожитковий мінімум з нового року-2200 грн., з липня 2021 року – 2372 грн., з грудня 2021 року – 2445 грн.;
  • мінімалка з січня 2021 збільшиться незначно і наблизиться до показника 5003 грн. (темп зростання складе 5,6%);
  • посадовий оклад бюджетників-зміни в тарифній сітці дадуть про себе знати до кінця 2020, початку 2021 року, з показником зростання в 8% мінімальний розряд працівників стане рівним 2270 грн.

Зазначений рік планує бути напруженим. Уряду і населенню країни буде потрібно терпіння для подолання проблем, викликаних коронавірусом і тривалим карантином. Планується, що працевлаштування безробітних у 2021 році відбудеться завдяки відновленню діяльності раніше закритих підприємств.

Підтримка інвестиційних державних проектів та залучення зарубіжних інвесторів позитивно позначиться на економіці і благополуччі громадян.

На сьогоднішній день видаткова і дохідна частина проекту бюджету на 2021 рік вимагає внесення змін і доповнення. З остаточними цифрами можна буде ознайомитися починаючи з осені цього року. Кінцеві стануть відомі пізніше.

Проблеми бюджету 2021

Проблеми з наповнюваністю бюджету виникли на початку 2021 року. Причиною тому стали неправильно скориговані в старому бюджеті цифри. Аналіз наповнюваності державного бюджету показав брак 10 млрд.грн. Прем’єр-міністром було дано завдання Мінфіну запозичувати зазначені кошти до кінця цього року.

Раніше стало відомо, що борг України перед МВФ досяг критичних цифр. Мінімізувати його можна за допомогою нововведень в законодавстві і виведення з тіні недоброякісних підприємців.

Заходи, заплановані в 2021 році для малого та середнього підприємництва, а також підприємств, що займаються видобутком корисних копалин. Зміни в Кримінальному процесуальному кодексі також поповнять державну скарбницю. З повним переліком законодавчих змін можна ознайомитися на офіційних урядових сайтах.

Резюме

Робота над Проектом бюджету на 2021 рік розпочата. Цілі та напрямки програми спрямовані на вирішення проблематики, головними з яких є: залучення зарубіжних інвесторів, підтримка власних виробників, інвестування в державні програми, підвищення рівня добробуту українців. Інформація про прожитковий мінімум та мінімалку стане відомою ближче к вересню 2021 року.