Home Відпочинок Державні свята Коли день Соборності України 2023 рік?

Коли день Соборності України 2023 рік?

1 393 просмотров
0
День Соборності України

Незалежність, свободу та єдність можна з впевненістю назвати мрією кожного українця та основою державності будь-якої країни світу. За останні кілька років до цього переліку додалося ще й прагнення миру.

Напевно не існує дорослої люди в нашій країні, яка б не знала, якого числа День Соборності України. 2023 року буде відмічатися вже втретє після того, як восени 2014 року Порошенко видав новий указ, який скасував прийнятий наприкінці 2011 року закон щодо відміни Дня Соборності.День Соборності України

Історія

День Соборності України прийнято святкувати 22 січня. Ця дата вибрана не з проста, так як саме цього дня в 1919 році був підписаний документ, який означав, що Українська Народна Республіка та Західноукраїнська Народна Республіка об’єднались. На офіційному урівні свято почали відзначати на території незалежної України в 1999 році, коли День Соборності України був закріплений указом президента країни на законодавчому рівні. Крім того, у 1918 році був прийнятий ще один важливий документ – Четвертий Універсал, згідно з яким УНР стала незалежною.

В передостанній день 2011 року колишній президент України прийняв указ про офіційне скасування свята. З того моменту свято 22 січня почало називатися День Соборності та Свободи України. Нинішній голова держави Петро Порошенко через три роки прийняв указ про відновлення свята. свято 22 січня

Перше святкування

В 1939 році святкування Дня Соборності відбулось вперше з моменту підписання Акту Злуки. Це відбулося в місті під назвою Хуст, що знаходить на заході країн. В ті часи місто знаходилось в складі Чехословаччини. У маніфестації взяло участь приблизно тридцять тисяч українців, котрі знайшли змогу приїхати до Карпатської України усіх куточків краю.

Традиції святкування дня Соборності в Україні

З 1990 року у багатьох містах України влаштовуються «живі ланцюги». Вони покликані стати символом єдності країни. У 1990 році був організований перши ланцю між Львов, Івано-Франківськом та столицею.

Довгий час ланцюги не влаштовувалися, однак уже на початку двадцять першого століття традиція до того, щоб організовувати флешмоби, суть яких полягала б організуванні «живих ланцюгів» відновилася. У Києві з 2008р. протягом трьох років «живі ланцюги» були організовані на мосту Патона. Це символізувало об’єднання правого та лівого берегів найбільшої річки України.

Саме у 2011 році на міст прийшло найбільша кількість громадян України, а точніше – понад тисяча чоловік. До створення «живого ланцюга» з кожним роком залучалися різноманітні громадські організації та туристичні клуби. Акція «Живий ланцюг» шість років тому був організований більш ніж у двадцяти містах нашої країни. Один із найбільших ланцюгів, окрім Києва, був організований у Львові, де участь у заході прийняло більше п’яти тисяч жителів міста. Ланцюг тягнувся між пам’ятниками Тарасу Григоровичу Шевченку та Остапу Бандері.соняшники і небо

Дата Дня Соборності України в 2023 році

Святкуватися День Соборності в столиці країни буде 22 січня. Буде вшановано людей, які боролись за незалежність країни протягом минулого столітті. У святкуванні участь прийме голова держави та представники різноманітних державних установ, а також народні депутати України, учасники бойових дій на території Луганської та Донецької областей, релігійні діячи, діячі культури та інші відомі українці.

У Київській Міській Державній Адміністрації повідомили про те, що в день свята будуть покладені квіти до монументу Тарасу Григоровичу Шевченку. Крім того, буде відкрита меморіальна дошка на честь Євгена Коновальця, який був засновником Організації Українських Націоналістів.

Далі планується віднесення квітів до пам’ятників знаменитих діячів Західноукраїнської Народної Республіки та Української Народної Республіки, загиблих учасників бойових дії, що відбуваються в східних областях України та жертв революції, яка проходила в Києві наприкінці 2013 – на початку 2014 рокі. свято України

Сценарій до дня Соборності України 2023 року передбачає символічний ряд заході. Зранку на мосту Патона зберуться жителі Києва та гості міста задля створення чергового «живого ланцюга», який об’єднає правий та лівий береги Дніпра.

«Живі ланцюги» створюються не лише тоді, коли день Соборності України. 2023 року планується організувати кілька «живих ланцюгів» з метою розвитку міжрегіональних культурних обмінів. Святкування ня Соборності не обмежиться двадцять другим січня. До середини лютого в районах столиці України будуть проводитися різноманітні урочисті заходи з нагоди свята, наприклад, читацькі конференції, тематичні книжкові та фотовиставки, спортивні, культурні, мистецькі та інші заходи патріотичного характеру.«живі ланцюги»

Покладати квіти у Києві почнуть 20 січня 2023 року, а тематичні заходи до свята в районах Києва розпочнуться в середині січня та будуть тривати до середини лютого.

Previous articleКалендар на 2023 рік у лютому зі святами в Україні
Next articleЗарплата військовим у 2017 році в Україні