Home Світ Tik Tok. Дві дівчини загинули після участі в онлайн-челенджі. Юристи...

Tik Tok. Дві дівчини загинули після участі в онлайн-челенджі. Юристи судяться з компанією

58
0

Восьмирічна Лалані Еріка Уолтон і дев’ятирічна Арріані Джайлін Арройо померли після участі в популярному розряді на TikTok. Щойно позови передали до суду, а юристи хочуть звинуватити у трагічній загибелі власників програми.

Social Media Victims Law Center у зв’язку з трагедією Лалані і Арріані подав позови проти гіганта ринку соцмереж у Верховний суд округу Лос-Анджелес. За словами юридичної фірми, яку цитує Los Angeles Times, TikTok є дефектним продуктом, тому небезпечна тенденція вразила дівчат, а сама програма «не запропонувала дітям або їхнім батькам адекватних гарантій, все в ім’я максимізації реклами дохід».

Залаштунки трагедії після інтернет-челенджу

За даними порталу, Лалані був завзятим тіктокером. Вона публікувала короткометражні фільми, в яких співає і танцює. Одного разу алгоритм почав відображати вміст у її додатку з проблемою задихатися. У середині липня 2021 року батьки дівчинки були стурбовані синцями на її шиї. За словами Лалані, вони виникли внаслідок падіння. Через деякий час вона провела частину 20-годинної подорожі зі своєю мачухою, дивлячись фільми, які її мати пізніше назвала «викликом затемнення». Після повернення додому вони мали трохи подрімати. Увійшовши в кімнату, її мачуха побачила Лалані, яка «висіла на ліжку з мотузкою на шиї» – про це можна прочитати в позові, цитованому «Los Angeles Times».

Поліція забрала телефон і планшет дівчинки, а потім повідомила її мачусі, що вона дивилася 9-річну “затемнення” “знову і знову”. У позові стверджується, що Лалані вважала, що, опублікувавши відео з викликом, вона стане відомою, але «молода дівчина недооцінила і не зрозуміла небезпечний характер того, до чого її спонукав TikTok».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Тіктокерку засудили до в’язниці та штрафу за розміщення “аморальних” матеріалів у мережі

Арріані з Мілуокі також любила публікувати відео з піснями та танцями в TikTok. Згідно з позовом, вона «поступово захопилася додатком». 26 лютого 2021 року її батько працював у підвалі, коли дізнався від молодшого сина Едвардо, що Арріані не рухається. Вибігши нагору, він знайшов свою доньку, яка «висіла на повідку собаки». Арріані доставили в лікарню, але врятувати її життя не вдалося. У позові сказано, що саме TikTok і його алгоритм скеровували неприйнятно небезпечні відео на канал дівчини, заохочуючи її до участі та участі в конкурсі.

Лалані та Арріані не перші діти, які померли через виклики в Інтернеті. Подібним чином загинули десятирічна Найла Андерсон з Пенсільванії та десятирічна Антонелла Сікомеро з Італії.

За словами юристів, алгоритм направив виклик дітям

Юристи Social Media Victims Law Center не сумніваються, що алгоритм додатку спеціально націлений на небезпечну «затьмарення» дітей. Вони сказали, що компанія «знала або повинна була знати, що неспроможність вжити негайних і значущих заходів для стримування поширення смертоносної проблеми призведе до збільшення кількості травм і смертей, особливо серед дітей», – йдеться в повідомленні Los Angeles Times.

У минулому TikTok заперечував, що челендж є трендом на TikTok, повідомляючи, що хештег #BlackoutChallenge був заблокований у пошуковій системі програми. У минулому низку платформ соціальних медіа звинувачували в просуванні небезпечного вмісту, однак згідно з федеральним законодавством США програми та веб-сайти мають велику свободу розміщувати на своїх серверах вміст, створений користувачами, і без побоювання модерувати його на свій розсуд. подати до суду..

Правовий центр намагається обійти цей закон, описуючи смерті, пов’язані з викликом, як результат дефектного дизайну продукту, а не модерації вмісту. Юридична фірма стверджує, що TikTok відповідає за розробку алгоритмічно підібраного продукту, який піддав Лалані та Арріані небезпечній тенденції.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Вона шукала моду середнього розміру, TikTok дав їй відео про голодування та підрахунок калорій

Основне джерело фото: Shutterstock