Home Новини Мораторій на проведення перевірок у 2023 році

Мораторій на проведення перевірок у 2023 році

228
0
Мораторій на проведення перевірок у 2023 році

Початок 2022 року ознаменувався великою кількістю змін у законодавстві. Ще більше правок внесло воєнний стан. Ще на початку війни було введено мораторій на велику кількість перевірок, але через деякий час деякі з них вирішили повернути, щоб потім знову скасувати.

Продовження мораторію на перевірки

Ще на початку березня 2022 року рішенням ВР було ухвалено закон, який забороняв будь-які податкові перевірки, а всі розпочаті перевірки мали бути зупинені. Через деякий час депутати зрозуміли, що таке рішення було надто кардинальним, тож вирішили його переглянути.

Закон №2260 зумовлює проведення:

  • камеральні перевірки всіх типів звітності (до цього можна було перевіряти лише окремі типи звітності);
  • деякі види документальних перевірок, що проводяться позапланово (раніше були повністю заборонені);
  • всіх фактичних перевірок (дозвіл залишився постійним).

Усі інші види документальних перевірок на час воєнного стану залишилися забороненими.

Це означає, що перевірки бізнесу в 2023 році будуть здійснюватися за ширшим спектром, ніж це було в 2021 році, оскільки на більшість мораторій був знятий.

Позапланові перевірки можуть проводитися лише за таких умов:

  • є безпечний доступ до приміщень та територій, які є об’єктами оподаткування або пов’язані з ними;
  • можна забезпечити безпечний доступ до паперів, контроль за якими слід здійснювати податковим органам;
  • є можливість безпечного проведення інвентаризації матеріальних цінностей та коштів.

Позапланові перевірки, які не були завершені до 24 лютого, обов’язково мають бути відновлені та завершені протягом 60 днів після набрання чинності новим законом.

На всі інші типи перевірок мораторій продовжено на 2023 рік.

Які перевірки дозволені

Крім камеральних перевірок, зараз співробітники контролюючих органів мають можливість проводити деякі документальні перевірки. Вищезгаданий закон встановлює, що проводити позапланові перевірки такого типу можна лише у таких випадках:

  • платник податків самостійно написав заяву про необхідність перевірки, а контролюючий орган її затвердив;
  • було розпочато процедуру реорганізації юридичної особи або призупинення її роботи;
  • у поданій декларації ПДВ має від’ємне значення, що становить понад 100 тис. грн.;
  • було отримано відомості у тому, що організація порушує валютне законодавство.

Решта видів незапланованих документальних перевірок залишаються забороненими на час ВП. Це означає, що мораторій на проведення перевірок до кінця 2023 року, швидше за все, діятиме, хоч усе й залежатиме від ситуації у країні. Передбачається, що мораторій діятиме ще деякий час після завершення воєнного стану.

Термін проведення перевірок

Проводити камеральні перевірки будь-якого виду звітності потрібно у стандартні терміни (30 календарних днів). Закон №2260 не встановлює жодних особливих правил щодо камеральних перевірок.

Звітність за лютий, березень, квітень та травень 2022 року слід подавати з 20 липня до 20 вересня. Такі особливі терміни пов’язані з тим, що багато організацій не змогли вчасно подати податкову звітність через початок воєнних дій. Тепер вони зможуть це зробити без штрафів. Камеральні перевірки за червень та липень мають бути проведені з 20 серпня по 20 жовтня.

Той факт, що мораторій було скасовано, ще не означає, що фіскали одразу почнуть здійснювати перевірки. Поки триватимуть воєнні дії, доступ до всіх організацій в Україні не буде можливим. Незрозуміло й те, хто саме встановлюватиме, безпечно проводити перевірку чи ні. Швидше за все, цей обов’язок буде покладено на самих фіскалів. Перевірки точно будуть неможливими на тих територіях, на яких ведуться бойові дії, які окуповані, заміновані тощо. Якщо через вищенаведені причини перевірка не може бути здійснена, її переносять до завершення або усунення обставин, які їй заважають. Платник податків обов’язково має бути про це повідомлено.

Покарання за порушення, виявлені під час перевірки, були значно пом’якшені. Організація не отримає жодного покарання, якщо правопорушення трапилося через форс-мажорні обставини. Однак цей факт обов’язково потрібно буде довести. Мораторій на штрафи також припиняє діяти. Наразі організації можуть отримати покарання під час будь-якого типу перевірок. З цього випливає, що мораторій на перевірки у 2023 році діятиме лише частково. Більшість заборон було знято законом №2260. Наразі фіскали мають право не лише розпочинати нові позапланові перевірки, якщо це передбачено законодавством, а й завершувати ті, що були розпочаті до 24 лютого 2022 року. Для цього вони мають 60 днів.