Home Новини Нові штрафи 2023 року за порушення правил дорожнього руху України. Таблиця...

Нові штрафи 2023 року за порушення правил дорожнього руху України. Таблиця та розмір штрафів

517
0
 Нові штрафи 2023 року за порушення правил дорожнього руху України.  Таблиця та розмір штрафів

Чиновники підготували нововведення для водіїв. І вже цього 2023 року в Україні здійснюється обов’язковий техогляд авто, збільшиться розмір штрафів за те, що водій не дотримується правил дорожнього руху і може зрости ціна на вживані авто. Верховна Рада України підвищила штрафні санкції за недотримання правил дорожнього руху. У 2023 році на сьогодні мінімальний штраф становитиме 510 грн. Щоб впевнено почуватися на дорозі за кермом, варто вивчити нові штрафи за порушення правил дорожнього руху в 2023 році.

Водіння у нетверезому вигляді

Також піднімуться штрафи за водіння у нетверезому стані. Штрафна санкція становитиме 17 тис. грн. плюс позбавлення посвідчення водія на один рік та 34 тис. грн. за ще одне порушення правил дорожнього руху. До того ж, якщо власник автомобільних прав сяде вдруге п’яним за кермо, то у нього заберуть посвідчення водія на строк у 3 роки. Далі водій може потрапити навіть за ґрати.

Поліція має право зупиняти водіїв та перевіряти на тверезість навіть за відсутності свідків, але важливо використовувати відеопристрій. Якщо правоохоронець не може знімати всі свої дії на камеру, то доведеться залучити двох свідків.

Важливо! Якщо штраф за правопорушення безпеки дорожнього руху було створено автоматично (зафіксовано під час фото чи відеозапису), то важливо сплатити штраф протягом 10 банківської доби з дня отримання постанови.

Які дії водія мають бути при зупинці транспортного засобу поліцією:

  1. На вимогу поліцейського надайте документи, щоб він міг ознайомитися з водієм і зафіксувати потрібні дані.
  2. Важливо не залишати автомобіль без дозволу працівника поліції. Пасажири також повинні сидіти на своїх місцях і залишати авто лише на вимогу поліцейського.

Також в Україні говорять про те, щоб знову запровадити бальну систему штрафів. Така практика була актуальною з 2015 до 2022 року. Бальна система штрафів проста – спочатку кожен водій отримує по 150 балів. Потім після кожного порушення ПДР списують із людини по 50 балів. Після вичерпання бальної межі доведеться сплачувати штрафи. Поки що законопроект не набув чинності у 2023 році, але він на розгляді в Кабміні. Для зручності буде наведено таблицю штрафів на 2023 рік за порушення правил дорожнього руху України із прикладами правопорушень.

Технічний огляд

Огляд ТО автомобілів в Україні вже відбувається на практиці з минулого року, хоча цей процес був скасований у 2011 році. Техогляду підлягали вантажівки та легковики з причепами.

ЄС наполягав на змінах в українському законодавстві щодо не лише технічної відповідності авто, а й екологічної. Останній пункт є досить серйозною проблемою перед водіями, оскільки багато «євробляхів» не зможуть відповідати вимогам та заборонені для експлуатації на території Європи. Щодо вантажівок та транспорту для перевезень пасажирів, то на українських трасах з минулого року з’явилися нові діагностичні станції для ТО таких авто. Поліцейські мають право зупинити водія транспортного засобу, щоб упевнитись у правильності функціонування:

  • фар;
  • протекторів шин;
  • аналізування викидів вихлопних газів;
  • перевірки коефіцієнт задимлення дизельних двигунів;
  • рівень шуму, що видається автомобілем;
  • визначення стану кермового управління.

Україна поступово переходить до європейських стандартів. Отже, планують змінити правила отримання прав водія в 2023. Для того, щоб підготуватися до складання іспитів видаватиметься мінімальна кількість годин – замість 100 буде надано 63 години.

Приклади штрафів із таблиці

Управління транспортним засобом не повинно бути небезпечним для оточуючих та інших водіїв. Якщо в машині є серйозні несправності, і при зупинці авто це виявили поліцейські, то водієві загрожуватиме штраф при недотриманні правил експлуатації машини. Також варто звернути увагу на приклади покарання водіям, наведені в таблиці штрафів:

ст. 121 ч. 1 Якщо водій керує машиною, яка має поломки в гальмівній системі або рульовій системі керування. Також в авто можуть бути порушення пристрою для буксирування гальм, не працюють зовнішні освітлювальні прилади. У зв’язку з такими порушеннями заборонено експлуатацію автомобіля. Важливо переобладнати машину під відповідні норми та стандарти 340 грн штраф
ст. 121 ч. 2 Якщо водій керує машиною, що надається для перевезення людей, але її система несправна, то покладається на власника цього авто штраф за технічну несправність машини та невідповідність стандартам правил дорожнього руху Штрафна сума 680 грн
ст. 121 ч. 10 Порушуються всі стандарти, які мають на увазі безпечне транспортування дітей на автомобілі Штрафне покарання 510 грн
ст. 121 1 Якщо машина використовується з номерами, яких немає у відповідній базі. Також до статті можна віднести підробку або знищення знаків Штраф 255 грн
ст. 122 ч. 3 Якщо водій ігнорує та не пропускає аварійно-рятувальні служби, швидку медичну допомогу, пожежні машини, поліцію, якщо в них включено сигналізацію та світлові ідентифікатори. Також штраф буде, якщо водій порушує правила на місці зупинки маршрутних таксі чи іншого громадського транспорту, недотримання правил зупинки чи стоянки, якщо це створює незручності для просування транспортного потоку, створює загрозу безпеці на трасі Штраф 680 грн

Існує безліч інших правил, з якими потрібно ознайомитися водіям транспортних засобів. Усі ці правила допоможуть уникнути проблем на дорогах цього року. Суми оплати за деякі штрафи збільшились за порушення правил дорожнього руху України 2023 року.

Висновок

Щороку статистика дорожніх аварій не перестає шокувати. Тому в Україні створили нові штрафи у 2023 році за порушення правил дорожнього руху України. Причому суми зросли суттєво. Скільки доведеться заплатити порушникам, варто дізнатися заздалегідь, щоб у майбутньому намагатися заощаджувати матеріальні кошти, не порушуючи правил дорожнього руху.

Нові штрафи 2023 року за порушення правил дорожнього руху України Таблиця та розмір штрафів

Види діяльності з КВЕД 2023 в Україні