Home Світ Тайвань. Чи вдарить Китай по острову? Експерт: Я очікую чогось...

Тайвань. Чи вдарить Китай по острову? Експерт: Я очікую чогось дуже видовищного

67
0

Візит на Тайвань Ненсі Пелосі, номер три в адміністрації США, викликав різке зростання напруги в китайсько-американських відносинах. Пекін все поспішніше готується силою захопити Тайвань, а дати можливого удару все ближче. Чи незабаром відбудеться вторгнення на Тайвань? – Я очікую феєрверків, які китайські лідери зможуть продати своєму суспільству як свій великий успіх, – прогнозує експерт Центру східних досліджень д-р Міхал Богуш.

Спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі виступила перед парламентом Тайваню в середу, назвавши суспільство Тайваню «одним із найвільніших у світі». Її візит, до кінця не підтверджений Вашингтоном, з самого початку викликав сильний спротив Китаю, який вважає Тайвань своєю бунтівною провінцією, яка повинна повернутися на батьківщину.

У відповідь на візит китайські бойові літаки піднялися в повітря, а в Тайванську протоку почали стягуватися значні наземні сили. Соціальні мережі швидко поширили записи, на яких видно, як на пляжі вже привезли китайську бронетехніку. “Той, хто грає з вогнем, не вийде неушкодженим, а хто вчинить злочини проти Китаю, буде покараний”, – пригрозив глава МЗС Китаю Ван І.

Гряде нова війна в Східній Азії і чи скоро Китай завдасть удару по суверенному Тайваню? Події візиту Ненсі Пелосі на Тайвань можуть змінити історію регіону, а також сучасний світовий порядок. Вони також несуть у собі потенційний ризик спалаху відкритого конфлікту між двома світовими наддержавами, про що найбільш рішуче висловився рік тому Economist, назвавши Тайвань «найнебезпечнішим місцем на Землі».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ненсі Пелосі полетіла на Тайвань. Китай: він грає з вогнем

Вторгнення на Тайвань

Питання про китайське вторгнення на Тайвань цілком законні. Китай десятиліттями нарощував потенціал для такої операції, а останніми роками його швидко нарощував. Іноземні спостерігачі часто уникають темпів, з якими посилюється китайська армія. Тим часом Китай вже має вдвічі більшу армію, ніж Сполучені Штати, найчисленнішу військово-морську силу в світі, є однією з небагатьох країн, що мають винищувачі п’ятого покоління, гіперзвукові ракети та ядерну зброю.

Тайвань не має шансів проти такої влади. Головна надія острова з населенням лише 23 мільйони людей завжди полягала не в тому, щоб захищатися від Китаю, а в тому, щоб зробити вторгнення настільки дорогим, щоб воно було невигідним. Однак з таким швидким зростанням китайської могутності ця надія буде підтримуватися все швидше і швидше.

Тайвань все ще може розраховувати на допомогу Сполучених Штатів, з якими він має не тільки міцні економічні відносини, а й співпрацює у військовій сфері. Президент США Джо Байден нещодавно тричі публічно повторив, що американці зобов’язані захищати острів. Але чи ризикне Вашингтон піти на відкриту війну з другою державою світу, захищаючи крихітний азіатський острів?

Недаремно також, що якісна перевага американської армії над китайською невблаганно зменшується. Більше того, США мають серйозні зобов’язання щодо безпеки майже скрізь у світі, тоді як Китай може зосередити всю свою силу на офшорах Тайваню. Усе це дає час на користь Пекіна та його непохитної рішучості захопити острів та його «найвільніше» суспільство.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Годинник цокає. Залишилося ще 27 років

Коли Китай вдарить по Тайваню?

Для багатьох питання про удари Китаю по Тайваню вже не «якщо», а «коли». У цьому контексті офіційні особи США та Тайваню називають різні, дедалі ближчі дати можливого вторгнення.

У жовтні 2021 року міністр оборони Тайваню попередив, що Китай вже здатний здійснити атаку, і що всі приготування до операції будуть завершені до 2025 року. За його словами, до 2025 року Китай зведе витрати на війну до мінімуму. Подібні оцінки в травні цього року представила розвідка США, вказуючи на готовність Китаю завдати удару десь між «зараз і до 2030 року». Наприкінці липня New York Times повідомила, що Вашингтон очікує рішучих дій Китаю проти Тайваню протягом наступних 18 місяців.

Проте поруч із питанням «якщо» і «коли» стоїть ще одне: «за яку ціну». Гігантська диспропорція сил між Китаєм і Тайванем ще не все говорить про те, як виглядатиме цей конфлікт. Тайвань – острів, який дуже важко підкорити. У ньому немає пляжів, придатних для висадки, але на задньому плані це суміш густонаселених міст, крутих гір і тропічних лісів — надзвичайно складних територій для завоювання, коли супротивник рішучий і готовий захищатися.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Президент Тайваню застерігає Китай від “військового ризику”

Десантна операція, спланована США

Повномасштабне вторгнення на Тайвань може стати найбільшою подібною операцією в історії. Острів розташований приблизно за 130 кілометрів від узбережжя Китаю – така ж відстань, як і союзники, які висадилися в 1944 році в окупованій Німеччиною Франції.

Проте бурхливі води в Тайванській протоці в поєднанні з географічною недоступністю острова та потенційною підтримкою американських авіаносців означали б необхідність залучити гігантські сили Китаю та підготувати для них раніше безпрецедентні матеріально-технічні засоби.

Варто зазначити, що вторгнення на Тайвань, окупований тоді японцями, було сплановано самими американцями під час Другої світової війни. Вони підрахували, що для захоплення та утримання острова знадобиться залучення півмільйонної армії, а втрати можуть скласти до 150 тис. солдатів. У результаті спроба силового захоплення острова була припинена.

Іншим недоліком було б те, що Китай прагне уникнути надмірних бомбардувань острова. По-перше, це знищить її економіку, яка є однією з найбільш технологічно передових у світі. По-друге, це збільшило б втрати цивільного населення, можливо, посиливши опір Тайваню проти загарбників на десятиліття. І пам’ятайте, що Тайвань переважно населений етнічними китайцями, а отже, потенційно адаптивним населенням.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Військові маневри Han Kuang на Тайвані

Китай вдарить по Тайваню?

Чи варто в такій ситуації найближчим часом очікувати китайського удару по Тайваню? – На мою думку, ні, з простої причини: Народно-визвольна армія Китаю не має можливості здійснити повну висадку на Тайвані, – каже в інтерв’ю д-р Міхал Богуш, експерт Центру східних досліджень. tvn24.pl. «У кращому випадку вони могли б завдати повітряних і ракетних ударів по військових базах Тайваню, але це було б актом війни, який їм нічого не приніс би». Більше того, після такої атаки американці додатково переозброїли б Тайвань настільки, що висадка була б ще складнішою, – додав він.

За словами експерта, китайським збройним силам наразі «не вистачає всього», щоб здійснити успішну висадку на Тайвані. – Військовослужбовці в бойовій готовності, резервісти, десантники. Крім того, така війна, якби вона і сталася, мала б місце лише в кількох ударних місцях, де могла б розміститися лише обмежена кількість військ, зазначає він. Таким чином, Китаю буде складніше використовувати свою чисельну перевагу.

Ще однією перешкодою для здійснення вторгнення є той факт, що мусонні вітри у Східній Азії означають, що лише частину року існують погодні умови для такої великої десантної операції. – Існує теорія, що погодне вікно для цього типу вторгнення відкривається в серпні і закривається приблизно в грудні, – підтверджує доктор Богуш. – Однак важко оцінити, чи це правда, – додає він, нагадуючи, що в 1950-х роках Китай здійснив висадку на острів Хайнань поза цим погодним вікном – у березні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Гонка авіаносців. Азія готується до війни?

Експерт: Я очікую феєрверк

З цієї причини експерти очікують, що якщо Китай справді почне військову дію проти Тайваню в найближчі місяці, то вона буде обмеженою, але її легко оприлюднити. – Я очікую чогось дуже вражаючого, феєрверку, який китайські лідери зможуть продати своєму суспільству як свій великий успіх, – прогнозує експерт OSW. – Але це також буде те, що не зруйнує статус-кво в Тайванській протоці, тому що це загрожує повномасштабною війною зі США та їх союзниками, – зазначає він.

«Таким феєрверком можуть стати вже анонсовані військові навчання, в яких райони різкої стрільби перекривають територіальні води Тайваню, в одному місці наближаючись до берега острова на дев’ять морських миль», – говорить він. «Іншою, більш небезпечною ідеєю можуть бути військові польоти в повітряному просторі Тайваню, не тільки вздовж середини, але й глибше середини», — сказав він.

Медіана, про яку йде мова, — це ліміт повітря, встановлений у 1970-х роках американцями, які все ще дислокувалися на Тайвані, за межами якого протиповітряна оборона острова повинна відкривати вогонь. Інакше літаки противника змогли б нанести ефективний удар.

Доктор Міхал Богуш вважає ймовірність будь-якої земельної операції дуже низькою. – У цьому випадку найбільш ймовірною атакою будуть тайванські острови Пратас, які знаходяться далеко від Тайваню і набагато ближче до Китаю. Водночас ці острови настільки малі, що підготовка до їх окупації може відбуватися під приводом звичайних військових навчань, прогнозує він.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Американський есмінець проплив через Тайванську протоку. Китай говорить про провокацію

Український урок Китаю

Безперечно, важливим уроком для китайського керівництва є провал російського вторгнення в Україну, яке почалося в лютому цього року. Якщо Китай винесе хоч якийсь урок із цієї війни, то він полягатиме в тому, що вторгнення вимагатиме належної підготовки та абсолютної величезної переваги. «Китайці розуміли, чим буде вторгнення на Тайвань, і що вони повинні готуватися до нього як до великого міжнародного конфлікту, включно з можливістю використання ядерної зброї як страшилу», — сказав він.

Однак, як це характерно для подій у Китаї та регіоні Східної Азії, ситуація дуже динамічна. – Раціонально у випадку з Китаєм і Тайванем немає сенсу прогнозувати події більш ніж на 3-4 роки вперед. Ситуація є надто складною, і надто багато може змінитися в Азії, у США та в самому Китаї, – наголошує доктор Богуш.

Тому навіть Китай не може бути впевнений у тому, «якщо» і «коли» відбудеться вторгнення на Тайвань.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Президент Тайваню застерігає Китай від “військового ризику”

Основне джерело фото: PAP / EPA – Джером Фавр