Home Світ Можливо, з далекого космосу на Землю впав камінь. Вчені хочуть дослідити...

Можливо, з далекого космосу на Землю впав камінь. Вчені хочуть дослідити океан

75
0

Кілька років тому поблизу Папуа Нової Гвінеї у воду впало загадкове «щось». На думку вчених, це були породи з дуже віддалених куточків Всесвіту. Після довгих дискусій про походження об’єкта нарешті з’явилася можливість його дослідити. Але для цього необхідно буде добути каміння з глибин океану.

У 2014 році біля берегів Папуа-Нової Гвінеї об океанські хвилі розбився загадковий об’єкт. За даними, зібраними на той час, це був метеорит, який прилетів із дуже віддалених регіонів космосу. У разі підтвердження це буде лише третій відомий міжзоряний об’єкт після комет 1I / ʻOumuamua і 2I / Борисов. Більше того, це буде перший подібний об’єкт, який впаде на Землю.

Щоб з’ясувати це, команда вчених вирішила знайти фрагменти та уважно їх дослідити. Хоча плани підводної експедиції дуже ризиковані, вчені переконані в її величезній важливості для науки.

Вони не хочуть розкривати свої здібності

Скеля отримала назву CNEOS 01-08-2014. Його ширина становить близько півметра, і його вперше дослідили тодішній студент Амір Сірадж і професор Гарварду Аві Леб.

Використовуючи дані каталогу про траєкторію об’єкта, Сірадж і Леб дійшли висновку, що він може походити з-за меж Сонячної системи. До такого висновку їх наштовхнула незвичайно висока швидкість, з якою він рухався.

Однак тут є заковика. Дані, використані для вимірювання впливу об’єкта на Землю, надійшли з розвідувального супутника Міністерства оборони США, який був розроблений для моніторингу військової діяльності з землі. Відповідно, точні значення, а також потенційні похибки вимірювань є суворо охоронюваною таємницею, оскільки армія США не бажає, щоб точні можливості їхніх супутників стали загальнодоступною інформацією.

Змішані почуття вчених

Значна частина дослідницької спільноти має змішані почуття щодо аналізу Сіраджа та Леба. Дослідження обох вчених із зазначених вище причин ще не опубліковано та не рецензовано. Однак їхні припущення підтвердилися у квітні 2022 року, коли головний науковий співробітник Космічного командування США Джоел Мозер, переглядаючи секретні дані, підтвердив, що «розрахункові швидкості, як повідомляє NASA, були достатньо точними, щоб припустити наявність міжзоряної траєкторії».

Хоча офіційна наукова класифікація CNEOS 2014-01-08 ще не зрозуміла, цього розкриття було достатньо, щоб повернутися до теми. Сірадж і Леб запропонували кілька можливих способів уважного вивчення об’єкта.

10 квадратних кілометрів

Значна частина метеорита згоріла, коли він спустився в атмосферу Землі, можливо, залишивши лише фрагменти, розкидані на дні океану.

Ще не все втрачено, кажуть дослідники, оскільки дані із супутника в поєднанні з інформацією про тодішні пориви вітру та океанські течії можуть виявити площу моря площею 10 квадратних кілометрів, у якій найімовірніше занурені останки. бути знайденим.

Важливо те, що вчені сподіваються, що ці фрагменти будуть реагувати на магнітне тяжіння. Тому припускають, що справу вдасться вирішити завдяки встановленому на кораблі великому магніту.

Сірадж і Леб збираються зробити саме це. Тому вони об’єдналися з консалтинговою компанією з океанічних технологій, щоб реалізувати свій план.

Розвійте будь-які сумніви

Як сказав Леб, дослідження раз і назавжди розвіє всі сумніви щодо скелі. Крім того, вони могли б запропонувати нам «можливість докластися до «реліквії» і перевірити, природна вона чи скоріше штучна».

В останні роки Леб припустив, що міжзоряні об’єкти, такі як «Оумуамуа, Борисов і, можливо, CNEOS 2014-01-08», можливо, були створені інопланетянами. Він є керівником проекту «Галілей», головною метою якого є пошук доказів існування розумного життя у Всесвіті.

Навіть якщо виявиться, що це «просто» камінь, його вивчення все одно розповість нам багато про матерію за межами нашої Сонячної системи. Це саме по собі може виявитися дуже цінним джерелом інформації, підкреслюють прихильники дослідження.

Основне джерело фото: Shutterstock