Home Услуги Правила видачі польської візи до Польщі 2021

Правила видачі польської візи до Польщі 2021

273
0
Правила видачі польської візи до Польщі 2021

З 1 грудня 2020 року в Польщі набула чинності постанова «про zmianie ustawy o cudzoziemcach oraz niektórych innych ustaw» або про зміну закону про іноземців та деяких інших законів. Опублікована постанова28 жовтня 2020 року з новими поправками на офіційному сайті Віснику польського уряду.

Тепер довгострокову візи до Польщі 2021 оформляти по-іншому: зміняться терміни подачі і розгляду заявок, величина консульського збору, а також вимоги до страховки. Деяким категоріям осіб можна буде працевлаштуватися в Польщі без необхідності отримання дозволу на роботу.

Правила видачі польської візи до Польщі 2021

Першопричини зміни в законодавчих актах

Нововведення в законодавстві пов’язані з приведенням польських візових правил у відповідність з міграційним кодексом Євросоюзу. Також постанова створена з метою оптимізації процедур надання іноземцям дозволів на працевлаштування та ВНП в Польщі.

Також коригування в законодавстві пов’язані з тим, що Польща є учасницею програми безвізового в’їзду в Сполучені Штати Америки Visa Waiver. Громадяни республіки мають право відвідувати США в якості туристів без віз. Правки впровадили у внутрішнє законодавство Польщі для легітимізації досягнутих раніше міждержавних угод.

Види віз для працевлаштування

Українцям в 2021 році можна буде оформити три типи віз:

  1. Перша віза тимчасова і термін дії запрошення до Польщі діє шість місяців. Такий документ видаватиметься тим іноземцям, які планують працювати в польських компаніях на різних посадах. При цьому нововведення в 2021 році встановлюють певні правила: компанія, в якій може працювати іноземний громадянин, повинна функціонувати на ринку не менше року, особливо коли це віза на закупи до Польщі 2021.
  2. Другий тип – це сезонна віза, що діє вісім місяців. Такий документ буде доступний для українців, які влаштовуються на сезон в сферу туризму, сільського господарства або харчування. До речі, в даному випадку трудові будні і відпочинок в Гданську на морі можна прекрасно поєднати.
  3. Третій тип видається на рік і носить назву воєводська віза. З нею необов’язково чекати дозволу на роботу від бюро праці. Іншими словами, нові правила видачі польської візи пропонують українцям приїхати в Польщу і вже на її території знайти вакансію. Тільки в даному випадку існує один нюанс: трудове місце він повинен знайти протягом двох тижнів, інакше візу можуть анулювати. Такий дозвільний документ може оформлятися більше декількох місяців.

Категорія українців, яка може працевлаштуватися в Польщі без дозволу

Відповідно до опублікованої 28 жовтня постанови, перелік мігрантів, яким не потрібен дозвіл на роботу, розширено. З 1 грудня 2020 року іноземці, які прибувають до Польщі за гуманітарними візами або за програмою «Poland. Business Harbour» мають право на легальне працевлаштування без отримання дозволу на роботу. Це важливо для громадян Білорусі, які нещодавно приїхали до Польщі, побоюючись репресій.

Польська робоча віза 2021 полегшить працевлаштування для громадян Білорусі, які переїжджають до Польщі в статусі біженців. Нововведення в законі «Про іноземців» дозволять працювати без отримання дозволу лікарям, медсестрам і фельдшерам, якщо вони підтвердять свій рівень освіти і досвід в медичній сфері.

Нові правила отримання польської візи 2021

Раніше польські дипломатичні представництва та візові центри приймали заявки на візу D не раніше ніж за 3 місяці до планованої поїздки. Тепер нові правила отримання польської візи 2021 допускають подавати документи на оформлення довгострокової польської візи можна за 6 місяців. Терміни розгляду документів на візу категорії D, згідно з внесеними до Закону правками, складуть 15 днів, а у виняткових випадках — 2 місяці. Час для подачі апеляції у разі відмови у видачі візи збільшено до 14 днів замість 1 тижня.

Видача польської візи

Для більш ефективної роботи польських міграційних служб, а також швидкої обробки інформації про іноземних заявників будуть підвищені вимоги до чиновників усіх рівнів, які мають доступ до персональних даних мігрантів.

Зміни торкнулися і самого місця подачі заявки. До внесення поправок до Закону документи на візу необхідно було надати в районі постійної реєстрації. З 1 грудня 2020 року за візою типу D можна звернутися в будь-яке посольство, консульство або візовий центр за місцем легального перебування. Іншими словами, росіяни можуть подавати документи по всій території Росії, українці – в кожній з уповноважених установ України, білоруси – в будь-якій точці своєї держави.

Більш того, якщо, наприклад українців перебуває по робочій візі в Естонії, він може там же подати заявку на польську візу, надавши доводи того, що не має можливості звернутися в диппредставництво на батьківщині. Досі таким правом володіли тільки особи зі статусом ВНП.

Водночас розмір консульського збору збільшили. За шенгенську візу доведеться заплатити 40, а не 35 EUR. Вартість національної візи, що видається з гуманітарних міркувань, збільшена з 60 до 80 EUR. Також українцям доступна робота по польській візі в Чехію в 2021 році.

Вимоги щодо страхування при оформленні польської візи

Іноземці, які бажають отримати польську візу, як і раніше, повинні мати страховий поліс, дійсний весь час перебування в країні. При цьому вимоги до вибору місця оформлення страховки змінилися. Поліс можна отримувати тільки в акредитованих компаніях, перелік яких буде публікуватися міністром закордонних справ на сайті МЗС Республіки Польща. Страхові компанії повинні відповідати таким вимогам:

  • забезпечити цілодобову гарячу лінію для звернення за страховими випадками;
  • відкрити представництва в Польщі або країнах-учасницях ЄС.

Якщо представництва на польській території або в ЄС немає, Страхова компанія може бути акредитована МЗС, якщо вона:

  • оприлюднила результати аудиту своєї діяльності, проведеного визнаним Міжнародним аудиторським органом, підтвердивши свою платоспроможність;
  • публікує дані про зібрані внески не рідше одного разу на 6 місяців.

Навіть спрощені правила польської міграційної політики та розширення можливостей працевлаштування не звільняють від збору документів та відкриття віз. Позбутися від необхідності регулярно відвідувати дипломатичні представництва можна, оформивши громадянство однієї з країн ЄС. Найпростіші і швидкі способи легалізації в Євросоюзі доступні всім громадянам РФ, України та Білорусі при зверненні до фахівців International Expert.

Документи для оформлення візи

Який би тип дозволу громадяни України не збиралися оформити, пакет документів стандартний.

  1. По-перше, знадобиться закордонний паспорт.
  2. По-друге, заповнена анкета заявника.
  3. По-третє, в посольстві зажадають внутрішній паспорт, а точніше копії всіх його сторінок.

Також знадобиться поліс медичного страхування.

Правила видачі польської візи 2021

Якщо віза туристична, то знадобиться квиток назад і оплата броні готелю, а також довідка з праці. Якщо ви оформляєте візу для працевлаштування, крім дозволу на роботу будуть потрібні документи, які підтвердять місце вашого проживання в Польщі: договір про оренду або надання житла компанією.

Карта побиту через поліційну школу

Карти побиту – це тимчасовий вид на проживання в Польщі. Її видають тим, хто трудиться в країні офіційно або навчається у вузі.

Однак існують і інші варіанти оформити карту побиту без отримання дозволу на роботу через бюро праці або вступу до вищого навчального закладу.

У Польщі діють так звані поліційні школи. Це щось середнє між вузом і професійним технічним закладом. Потупити в поліцейську школу можуть і іноземні громадяни. Причому раніше передбачалося платне і безкоштовне навчання.

Щоб оформити карту побиту, яка може замінити українцям візу, потрібно надати в посольство чотири примірники заповненої анкети. При цьому заповнювати її потрібно польською мовою. Також знадобиться три копії сторінок закордонного паспорта, п’ять фотографій 4.5х3.5 см, договір про оренду житла, підтвердження від школи про те, що ви студент школи, тимчасова прописка, яку можна отримати у господаря орендованого житла.

При навчанні на платній основі буде потрібно підтвердження оплати. Також важливо підтвердити, що Ви зможете забезпечити себе на час навчання. Важливо надати документ, який підтвердить і можливість повернутися додому. Знову ж зробити це можна за допомогою виписки з рахунку. Ще одним документом є медична страховка.

За допомогою карти ви можете працювати офіційно без дозволу на роботу. Якщо ви бажаєте перетнути польський кордон, для цього вам не буде потрібно віза. Такий документ дозволяє оформляти на себе нерухомість і купувати машину. Також з картою побиту прямо з Польщі можна оформляти візи на перебування в країнах, які не є державами Шенгенської зони.

Резюме

Для українців у 2021 році  діють нові правила видачі польської візи, відкриваються великі перспективи для відвідування Польщі, особливо в плані праці. Польський ринок завжди насичений вакансіями, а у зв’язку з нововведеннями відносини між іноземними громадянами та польськими компаніями будуть прозорішими і зрозумілішими.