Home Світ Війна в Україні. США закликали Китай засудити агресію Росії. Ентоні...

Війна в Україні. США закликали Китай засудити агресію Росії. Ентоні Блінкен після розмови з Ван І: ми всі повинні стояти разом

72
0

Китай закликали засудити вторгнення Росії в Україну. З таким закликом виступив держсекретар США Ентоні Блінкен у суботу на зустрічі зі своїм китайським колегою Ван І. На конференції після переговорів Блінкен також сказав, що висловив «глибоку стурбованість Сполученими Штатами з приводу все більш провокаційної риторики та дій Пекіна щодо Тайваню».

Міністр закордонних справ США Ентоні Блінкен у суботу зустрівся зі своїм китайським колегою Ван І на індонезійському острові Балі. Після понад п’яти годин переговорів держсекретар США заявив у суботу, що закликав Китай засудити агресію Росії проти України.

«Це дійсно час, коли ми всі повинні об’єднатися, як це зробили інші країни G20, щоб засудити агресію та вимагати, серед іншого, щоб Росія дозволила доступ до продуктів харчування, заблокованих в Україні», — сказав він пізніше на конференції. Він додав, що не бачить “жодних ознак” готовності Росії співпрацювати.

Американо-китайські переговори. Блінкен: корисні, відверті та конструктивні дискусії

Глава дипломатії США назвав переговори з головою МЗС Китаю “корисними, щирими та конструктивними”. “Незважаючи на складність наших звітів, я можу з певною впевненістю сказати, що наші делегації визнали сьогоднішні дискусії корисними, щирими та конструктивними”, – сказав Блінкен.

Він сказав, що вкотре висловив стурбованість альянсом Росії та Китаю. Він також висловив переконання, що Китай не поводиться нейтрально, оскільки підтримує агресора в ООН і “посилює російську пропаганду”.

Він додав, що під час зустрічі також порушив тему напруженості навколо Тайваню. “Я висловив глибоку стурбованість Сполученими Штатами через дедалі провокаційнішу риторику та дії Пекіна щодо Тайваню, а також висловив життєву важливість підтримки миру та стабільності в Тайванській протоці”, – сказав він.

Блінкен також повідомив, що найближчими тижнями очікуються переговори між президентами Джо Байденом і Сі Цзіньпіном.

За стабілізацію американо-китайських відносин

Ван, з іншого боку, не організував конференцію відразу після зустрічі. Його міністерство також не дало коментарів. Однак, виступаючи напередодні зустрічі, Ван сказав журналістам, що переговори важливі для підтримки відносин між країнами.

Представники США, повідомляє Reuters, заявили перед переговорами дипломатів, що їхня зустріч мала на меті зберегти стабільність складних американсько-китайських відносин і запобігти випадковому конфлікту між ними.

Переговори Блінкена з Ваном відбулися наступного дня після зустрічі міністрів закордонних справ G20 на індонезійському острові Балі, в якій взяли участь, зокрема, Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Глава російської дипломатії зустрів різку критику більшості делегацій і залишив засідання після свого виступу.

ЧИТАЙТЕ ЩЕ: Лавров бойкотував саміт G20 >>>

Основне джерело фото: PAP / EPA / MADE NAGI