Home Світ Чергові підвищення для політиків – йде робота над бюджетом на 2023 рік

Чергові підвищення для політиків – йде робота над бюджетом на 2023 рік

93
0
Гродзькі про підвищення зарплат політикам з 2023 року

У зв’язку з презентацією проекту бюджету Канцелярії Сейму на 2023 рік виявилося, що політикам готують підвищення. Керівник юрфірми повідомив, що Мінфін планує збільшити базову величину, від якої залежать зарплати найважливіших людей країни. Підвищення має становити 7,8 відсотка.

Під час останнього засідання парламентського комітету з регламенту та депутатських справ голова Канцелярії Сейму Агнешка Качмарська розповіла про проект бюджету відомства на 2023 рік.

За її словами, до плану входять витрати в сумі майже 714 мільйонів злотих, що «на 23,8 відсотка більше поточного плану». – Це підвищення відбулося в основному за рахунок витрат, пов’язаних із зміною терміну повноважень Сейму, а також збільшенням на 7,8 відсотка базових розмірів для осіб, охоплених мультиплікаційною системою оплати праці, та підвищенням особистої винагороди працівників, які не на які поширюється мультиплікаційна система винагороди, – сказала Качмарська.

Вона пояснила, що витрати, пов’язані зі зміною терміну повноважень Сейму, становили 42,5 млн злотих. Що стосується підвищення посадових окладів, окладів і надбавок депутатам, то вартість становить 27,6 млн злотих.

Подальші підвищення для політиків

– 13 липня ми отримали лист від Мінфіну з показниками. (…) Ми зобов’язані подати бюджет до 3 серпня. У показниках ми маємо інформацію, що я маю запланувати 7,8 відсотка підвищення – це стосується базових розмірів для осіб, на яких поширюється мультиплікаційна система винагороди, та підвищення зарплат усіх працівників Сейму та Маршалської гвардії, тому я зробив це теж, пояснив керівник сеймової канцелярії.

Базова сума становить 1789,42 злотих. 7,8 відсотка зростання він підніме його з 1928,99 злотих. «Факт» підрахував, що якщо такі зміни набудуть чинності, це означатиме, що: – Президент Анджей Дуда отримає додатково 2 тис. злотих брутто – його зарплата зросла б до 27 тисяч. злотий; – На 1600 злотих більше зарплати отримали б маршалок Сейму Ельжбєта Вітек і маршалок Сенату Томаш Гродзкі – їхні зарплати складали б 22,1 тисячі злотих. злотий; – міністри заробляли б на 1400 злотих більше – разом 19,1 тисячі. злотий; – заступники міністрів отримували б вищу зарплату на 1250 злотих; – зарплати депутатів і сенаторів зростуть на 1000 злотих до 13,8 тис. злотих. злотий.

У Мінфіні «Фактам» повідомили, що «остаточні рішення щодо оплати праці осіб, які займають державні керівні посади, мають бути прийняті найближчим часом у рамках роботи над проектом закону про бюджет на 2023 рік». Газета першою написала про підвищення зарплат політикам.

«Спочатку людям потрібні гроші, а потім політики»

– Я формально не отримував жодної інформації. Є чутки в парламенті, але це поза парламентом, тому що це робиться на підставі регулювання базових розмірів – Маршалок Сенату Томаш Гродзькі виступив у програмі TVN24 «Один за один».

Потім додав: – Якщо серйозно, то особисто я в Сенаті весь час висловлюю постійну точку зору: спочатку потрібно давати гроші людям, а потім політикам. Якщо ми пропонували підвищення зарплати вчителям, які дійсно заробляють фатальні гроші, на 20 відсотків, то нас називали, що ми вовки в овечій шкурі, що це безвідповідальність тощо.

– Спочатку для людей, потім для політиків, – підкреслив Гродзькі.

Гродзькі про підвищення зарплат політикам з 2023 року

Гродзькі про підвищення зарплат політикам з 2023 рокуTVN24

Підйоми для політиків у 2021 році

Наприкінці липня він з’явився в Журналі законів Указ Президента, яким з 1 серпня введено підвищення заробітної плати в т.ч. для прем’єр-міністра, маршалків сейму та сенату та інших осіб, які займають керівні посади в державі, у тому числі державних підсекретарів (заступників міністрів). Завдяки постанові також зросли зарплати парламентаріїв, оскільки – відповідно до Закону про виконання повноважень депутата і сенатора – їхня зарплата відповідає 80 відсоткам. заробітна плата заступника державного секретаря без урахування надбавки за вислугу років.

Згідно з розпорядженням, підписаним президентом, зарплати прем’єр-міністра та маршалів зросли до понад 20 тис. злотих. злотих на місяць, а депутати та сенатори замість 8016,07 злотих – отримують бл.12,5 тис. злотий.

У свою чергу 01.10.2021р офіс президента повідомив, що президент Анджей Дуда підписав зміни до закону про оплату праці осіб, які обіймають державні керівні посади, та деяких інших актів. Нові правила були введені, зокрема, Підвищення 40% для глави держави.

Основне джерело фото: TVN24